HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, ‘Methania’ olan ismi ‘Ethan’ olarak değiştirilen likit doğalgaz tankerinin Aliağa’da sökülecek olmasına itirazda bulunarak mecliste soru önergesi verdi.

Doğan’ın yazılı yanıtlanmasını istediği önerge şu şekilde:

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki tarafından Anayasa’nın 98’ inci ve İçtüzüğün 96 ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

Fransa’da geri dönüşüm kararı verilip önce Malta’ya gönderilen ardından ‘Methania’ olan ismi ‘Ethan’ olarak değiştirilen likit doğalgaz tankerinin; sökümü için İzmir Aliağa Limanına getirildiği, ozon tabakasını incelten maddeler içeren, sıvılaştırılmış doğalgaz tankerinin sökülmesinin insan ve çevre sağlığı açışından büyük tehlike oluşturduğu bilgileri basında yer almaktadır.

 Hurda gemi söküm işlemlerinin, çevre ve insan sağlığı açısından kirletici unsurlar taşıması nedeniyle, kontrol altında bulundurulması ve çevre açısından gerekli önlemlerin alındığı bölgelerde yapılması gereken faaliyetler olup, ülkemizde, özellikle son zamanlarda bir sektör olan gemi geri dönüşüm faaliyeti alanında Uluslararası Sözleşme ve Ulusal mevzuat hükümlerini dikkate almaksızın, içeriğinde sağlığa ve çevreye zararlı maddeler içeren gemiler bir kısım yollar ile ülkemiz karasularına getirilmekte ve bu usulsüzlüklerin ortaya çıkışını engellemek adına büyük bir hızla bu kirli gemiler söküme alınmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. Basına yansıyan bu iddialar doğru mudur? Doğru ise bakanlığınızın bu konuda yürüttüğü bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmanın içeriği nedir?
  2. Bu tür gemilerin sökümü sırasında ortaya çıkacak Asbest ve ozon tabakasına zarar verici gazların riskleri araştırılmış mıdır?
  3. Söz konusu gemide denetim yapılmış ise asbeste dair analiz sonuçları nelerdir? Asbestten arındırıldığına dair herhangi bir bilimsel rapor bulunmakta mıdır?
  4.  Kamu sağlığını, özellikle de gemi söküm sanayinde çalışanların sağlığını ve çevreyi tehdit eden Ethan isimli geminin ve buna benzer asbestli gemilerin ülkemiz karasularına girişinin önlenmesi konusunda Bakanlığınız hangi tedbirleri almıştır?
  5. ülkemiz ne zaman sanayi ülkelerinin çöplüğü olmaktan kurutacaktır? Bu konuda Bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır?
Editör: Haber Merkezi