İZ GAZETE – HDP’nin İl Eş Başkanları Cavit Uğur ve Dilek Aykan’ın tutuklanmasının ardından 24 Nisan 2016’da gerçekleşen Olağanüstü Kongre ile seçilen Eş Başkanlar Gülay Bilici ve Mahfuz Güleryüz bir buçuk yıllık görevlerinin ardından 5 Kasım 2017’de gerçekleşen 2. Olağan Kongre’de görevi Semra Uzunok ve Çerkez Aydemir’e devrettiler. Tek listeyle gidilen seçimlerde 22 asil 7 yedek il yöneticisi ve 52 genel merkez delegesi belirlendi. Kongreye HDP bileşeni partilerin temsilcileri, sendika ve sivil toplum kuruluşu yöneticileri ile CHP Parti Meclisi üyesi Mustafa Moroğlu, CHP İzmir İl Sekreteri Birgül Değirmenci de katıldı.

SALON BULMAKTA ZORLUK ÇEKİLDİ

Kongre’de ilk olarak söz alan İl Eş Başkanları Gülay Bilici ve Mahfuz Güleryüz, HDP’nin uzun soluklu bir mücadele verdiğini, bir bayrak teslimi yaptıklarını ve mücadelenin parçası olmaya devam edeceklerini ifade ettiler. Ayrıca salon bulmakta zorluk çekmelerine rağmen kongre salonunun dolup taşmasından memnuniyet duyduklarını ifade ettiler.

‘HDP EKİM DEVRİMİ’NİN OLANAKLARINDAN BESLENİYOR’

Eş Başkanların konuşmalarının ardından söz alan HDP İzmir milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Bu dalgalı denizde partimizi kıyıya sağ salim ulaştıran önceki yönetimimize saygılarımı iletiyorum. Bugün aynı zamanda Ekim Devrimi’nin 100. yılını kutluyoruz. Özgürlükçü ve sosyal Kürt Hareketi, Ekim Devrimi'nin 100 yıl önce ateşlediği öz gücünden besleniyor. HDP hem 100 yıl önceki Ekim Devrimi'nin hem de şu anda içinden geçtiğimiz yeni devrimci sürecin olanaklarından besleniyor. HDP içerisinde barındırdığı devrimci öz ile hayatın her alanında olmaya devam edecektir. Hayatın dönüştüğü yer yaşadığınız yerdir, dersliklerdir, tarlalardır, sokaktır, zafer işte orada kazanılacaktır. Unutmayalım ki dünyada sonu cezaevinde ya da darağacında bitmemiş hiçbir diktatör yoktur” diye konuştu.

‘BEN BİR ALEVİ OLARAK…’

HDP İzmir milletvekili Müslüm Doğan ise, Kürt sorunu ve Alevilerin sorunları çözülmeden ülkede hiçbir sorunun çözülemeyeceğini ve Türkiye halklarının çözümsüzlüğe mahkum olamayacağını ifade ederek, “Ben bir Alevi olarak kendimi partimde en iyi şekilde ifade ediyorum. Partim bana kendi inancınla ilgili tüm çalışmaları yap diyor ve destekliyor. Tüm inanç ve kimliklerin en iyi şekilde temsil edildiği HDP dışında bir parti yoktur” diye konuştu.

‘HAKLI OLMAK YETMEZ’

İzmir milletvekillerinin konuşmasının ardından söz alan MYK üyesi Beycan Taşkıran da, “HDP tüm Ortadoğu’da süregelen devrimci mücadeleleri içerisinde barındıran tarihsel bir harekettir. Her yer cezaevine dönüştürülmüş durumda ama haklı olmak faşizmi yenmeye yetmez, kazanmak için direnmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

“ÇIKIŞ İÇİN SON DÖNEMEÇTEYİZ’

Son olarak söz alan HDP Kars milletvekili ve Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, “Ekim Devrimi öncesinde içerde ve dışarda savaşa zorlayan zihniyete karşı gelişen barış istemi bugün ihtiyacımız olan şeydir. Çiçekler birbirlerine bakarak güzelleşir, birbirlerinin yerini aldıkça yok olur, halklar da dayanışmayla güzelleşmeli.” dedi. Partisinin süreci umutla göğüsleyeceğini söyleyen Bilgen, “Filmin sonuna geldik, bizleri, tüm Türkiye'yi rehin aldılar ama sonunda kendileri, aileleri rehin durumuna düştüler. Halklarımızı bu rehine politikasından kurtarmanın mücadelesini vermek zorundayız, bu süreci umutla dirençle göğüslemeliyiz. Türkiye'nin sadece bir Erdoğan sorunu değil düzen sorunu var, ya değiştiririz ya da militarist politikalarla yüz yüze kalırız. Çıkış için son dönemeçteyiz, son fırsatımız belki, eksiklerimizi ortaya koymak, yüzleşmek ve yeniden yapılanmak zorundayız. Tüm isimsiz kahramanlara, hapishanelerdeki yoldaşlarımıza, yeni görev alan yöneticilerimize teşekkür ediyorum, onur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi