ÜRGEN TEPE- SERAP ATKAN/ İZ GAZETE- Halkların Demokratik Partisi 2. bölge 6. sıra milletvekili adayı Süleyman Gündüz'e HDP'nin baraj sorununu, OHAL sürecinde seçim çalışmalarını, sandıkların taşınmasına kadar bir çok soru yönelttik.

Halkların Demokratik Partisi'nin seçim anketlerin de barajı aşıp aşmayacağı belirsiz, sizce barajı aşar mı? 
Birçok kamuyu araştırması var, şu bir gerçek bizler tarafından ve halk tarafından irdelenmiş olan bir baraj altı sıkıntısı var. Burada tüm halkın ve adayların dikkat etmesi gereken temel sorun şudur. HDP'nin baraj sıkıntısına yol ve yöntem bulmak gerekmektedir. HDP sadece etnik bir kesime mensup olmadığı gibi, HDP'nin Türkiye partisi olduğu ve HDP'nin Türkiye'nin sorunlarını çözecek bir parti  olmasından dolayı her kesimin  çabası ve her kesimin destek sağlanması gerekmektedir. Hatta bu destek diğer siyasi parti üyelerinden gelebilir. Herkesin bu noktada çaba ve destek sunması gerekmektedir. HDP bu ülkenin olmazsa olmazıdır. HDP'nin TBMM'ye girmemesi demek içinde bulunduğumuz mevcut tıkanıklığın sürmesi demektir. Bu noktada HDP'nin barajı aşması gerekiyor, herkesin oy vererek destek olması gerekiyor. Sözün bittiği eylemin başladığı noktadayız, insanların 24 Haziran'da gidip HDP'ye oy vermesi gerekiyor.

OHAL sürecinde seçime gidiyoruz,  bu baskın seçim olarak tabir ediliyor, HDP OHAL süreci devam ederken seçim çalışmalarını nasıl yürütüyor? İzmir de üstünde bir baskı hissediyor mu?

Belirttiğiniz gibi bu erken seçim değil, bu bir baskın seçim. AKP'nin kötü giden gidişatının, kötü giden ekonominin, her gün döviz kurunun yükselmesi ve bunun önlemini alamaması AKP'nin sonunu getirdi. Bunu bertaraf etmesinin tek yolu ortağı olan MHP ile Bahçeli'nin dillendirdiği ve sarayda onaylatılan erken seçim oldu.
OHAL sürecinde yaşanan bir seçim var. Belki metropollerde bunun yansımasını görülmüyor olabilir ama, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi'nde insanlar üzerinde baskı ve şiddet var. Ayrıca oylara müdahale söz konusu. Türkiye'de yaşayan tüm halklar bunu iyi biliyor.

Sandıkların taşınma mevzusu HDP oylarını nasıl etkileyecek? HDP buna nasıl bir çözüm planlıyor?
Doğu ve Güneydoğu yaşlı kesim çoğunlukta ve hasta insanlar mevcut. Bu insanların kendi köyünde değil de 20 km uzaklıkta bir yerde sağlıklı bir şekilde oy kullanması mümkün değildir. Çıkartılan yasa ile birlikte sandığa müdahale de edilmektedir. Örneğin siz sandık görevlilerine itirazda bulunuyorsanız, sandık başkanı düşüncenize karşı ise kolluk kuvvetlerini çağırıp sizi dışarı atabiliyor, oy kullanma hakkınızı elinden alabiliyorlar.
Her ne olursa olsun, örneğin sandık Şırnak'ın İdil ilçesinden alınıp merkez de götürülse bile HDP'liler oylarını kullanmaya gidecektir.Geriye oyların çalınması,değiştirilmesi tehlikesi kalıyor. Bu noktada Türkiye'deki tüm demokratlara, devrimcilere yurtseverlere sandıkları koruma ve takip etme görevi düşüyor. HDP'de bunun takipçisi olacaktır.

İzmir'de HDP nasıl bir seçim stratejisi izliyor? HDP'nin İzmir'den beklentisi nedir?
7 Haziran'da da 1 Kasım'da da HDP'den adaydım. HDP'nin o zaman ki çalışmaları çok yoğundu. Bugün de yoğun olarak devam ediyor. O günden bugüne çok şey değişti. HDP üzerinde çok ciddi baskılar oldu. Yöneticileri ve çalışanları tutuklandı. Buna rağmen HDP'de halktan yana, kendisini bilinçli hisseden, yanlış giden bu duruma dur diyen demokrat bir kesim HDP'yi sahiplendi. İktidarın çıldırdığı nokta budur. Her gün gözaltılar oluyor, halkımız hala partiye sahip çıkıyor ve parti binalarını açık tutmaya devam ediyor.
10 gündür aktif olarak çalışmalarımıza başladık, mahalle mahalle, köy köy çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Merkezi seçim planlanması ile birlikte ortak halde çalışma grubu oluşturarak gerçekleştirmekteyiz. Halktan olumlu destekler alıyoruz. Diğer bölgelerden aldığımız destekleri İzmir'den de aldık. Halk HDP'yi benimsemiş, mecliste görmek istediğini söylüyor.



HDP Barajı aşamaz ise sonuçları ne olur? Barajı aşarsa ne olur? Yeni bir 7 Haziran süreci yaşar mıyız?
HDP'nin barajı aşmaması demek AKP-MHP ittifakı harici diğer muhalefet partilerin istekleri gerçekleşmeyecek ve verilen çabalar heba olacak, demokrasiden ödün verilecektir. Demokrasinin ilkesi gereği, HDP'nin mecliste olması gerekmektedir. HDP meclise girmediği takdirde AKP-MHP şer ittifakı iktidarda kalmaya devam edecektir. Bu da Türkiye'de yaşayan emekçinin öğrencinin köylünün bir bütünün Türkün Kürdün kaderini değiştirecek. 24 Haziran sonrası felaketler yaşanabilir. Bunu göz önünde bulundurmak lazım.

Demirtaş'ın tutuklu olması seçim çalışmalarını nasıl etkiliyor, Cumhurbaşkanlığı çalışmaları nasıl yürütülüyor?
Öyle bir demokrasi ile yönetiliyoruz ki seçimde  6 Cumhurbaşkanı adayı var, 1 tanesi ceza evinde. Bu çok üzücü bir durum.  Bu Cumhurbaşkanı adayını sevmek zorunda değilsiniz, bir öğrenci sınava girerken onu gönderip sen ceza evinde  kalacaksın diyebilir miyiz?  Veya bir yarışa girdiğiniz zaman o kişinin elini kolunu bağlayarak hadi eşit koşullar da yarışalım diyebilir miyiz? Demirtaş'ın şu anda meydanlarda kendini özgürce ifade etmesi gerekmektedir. Demokrasiye vurulan balta için halkın elinden gelen tüm çabayı göstermesi gerekmektedir.


Milletvekili seçilirseniz İzmir'e için neler yapmayı  düşünüyorsunuz?
İzmir'in ciddi sorunları var, HDP olarak çevreci bir partiyiz. Sanayiden dolayı hayatı olumsuz etkileyen faktörleri, gerek yasalarla gerek halkla birlikte yapacağımız birtakım yeniliklerle bertaraf etmeyi düşünüyoruz. Doğa ile denizi bütünleştiren bu şehir, betonlar yığını ile değil  ekolojiye dönük yatırımlarla zenginleşmelidir.







 

Editör: Haber Merkezi