Kongreye HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP İzmir milletvekilleri Murat Çepni ile Serpil Kemalbay ve partililer katıldı. Kongrenin açılış konuşmasını HDP İzmir İl eş başkanları Semra Uzunok ve Çerkez Aydemir yaptı. Ardından HDP Eş Genel Başkanı Buldan, kürsüye geldi. Son günlerde HDP'ye yönelik baskıların arttığını ileri süren Buldan, şunları söyledi: "Özellikle tam da seçim dönemlerinde HDP'ye yoğun baskıların olduğu dönemi tekrar yaşıyoruz. Her sabah mutlaka birkaç ilde arkadaşlarımızın gözaltına alındığı haberi ile uyanıyoruz. Ama siz tutukladıkça biz çoğalacağız. Barış sürecinde hiçbir yerde hiçbir insan yaşamını yitirmedi, anneler ağlamadı. Yaptığımız iş çok onurlu bir işti. Bizi postacılıkla suçlayanlara her zaman şunu söyledik. Bu görevi bize bir kez daha versinler, bir kez daha gideriz, bu görevi üsteniriz. Ancak bu süreci heba edenler, bu süreci bitirenler ve devirenler bugün yine bir yerlerde insanların kafasında farklı bir algı oluşturmaya çalışırken, Oslo'da yeni bir barış ve müzakere sürecinin başladığını ifade edenler, şunu bilsinler ki İmralı Cezaevi'nin kapısında koca bir kilit varken, barış ve müzakere süreci asla olmaz. Cezaevlerinde siyasi rehineler varken, böyle bir sürecin başlamasının imkanı yok. Biz AKP ile müzakere değil, AKP ile mücadele etmek için yola çıktık."

'SEÇİMLER OLDUĞU İÇİN DEMİRTAŞ’I SERBEST BIRAKMIYORLAR'

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili kararına da değinen Buldan, şöyle konuştu: "AİHM kararı hukuki bir karardır. Bugün Cumhurbaşkanı'nın AİHM kararını siyasi karar olarak nitelendirmesi, tam da şu noktada önemlidir. Siz AİHM kararını siyasi bir karar olarak görüyorsunuz ancak cezaevlerinde rehin olarak tutulan arkadaşlarımız, siyasi bir karar ile cezaevlerine gönderildi. AİHM kararın hiçe sayılması, yargının bağımsız olmadığını hatırlatıyor. Türkiye'de yargı bağımsız olsaydı bugün karar dikkate alınırdı ve Demirtaş 20 Kasım'da serbest kalırdı. Karar bir emsal teşkil ediyor ve tüm yoldaşlarımızın derhal serbest kalması gerekiyor. Demirtaş’ın içerde kaldığı her an yeni bir hukuksuzluktur. Bu hukuksuzluğun altına, saraya bağlı kalan hakim ve savcılar yeniden imza atıyorlar. Demirtaş'ı serbest bırakacaksınız. Kararı dikkate almak zorundasınız. Bu Türkiye'de milyonların talebidir. Zaman kazanmaya çalışıyorlar. Seçimler olduğu için Demirtaş'ı bırakmıyorlar. Sandığa giden her insanın Figen Yüksekdağ'ı, Selahattin Demirtaş'ı, cezaevindekileri unutacaklarını sanıyorlar. Oysa seçim sandıklarında insanlar size öyle bir ders verecekler ki yaptığınız adaletsizliklerin hesabını sandıkta göreceksiniz."

'KAYYUM ADAYLARI ANKARA'YA GÖNDERECEĞİZ'

Konuşmasında 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Buldan, "31 Mart'ta yapılacak olan yerel seçimleri başta Ege olmak üzere Türkiye'nin her yerinde tarihi bir fırsat olarak ele alınmalı. Çıkardıkları adaylara bakıyoruz; kayyumlar, eski bakanlar, vali yardımcıları. Halkın önüne çıkaracakları yeni bir adayları yok. Halkın değerlerine hakaret edeni ayalar altına almaya çalışan o kayyumları tek tek Ankara’ya göndereceğiz. Bunun da yolu seçimlerde kayyum atanan belediyeleri tekrar kazanmaktan geçiyor" dedi.

'CİNSİYETÇİ YAKLAŞIMI ASLA KABUL ETMİYORUZ'

AKP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Nihat Zeybekci'nin adaylığı açıklanmadan önce yaptığı "İzmir mahallenin en güzel kızı" sözlerini hatırlatan Buldan, "Bu cinsiyetçi yaklaşımı asla kabul etmiyoruz. Kadın arkadaşlarımız sandıkta bunun hesabını bu adaya mutlaka soracaktır. Bu söylemin üzerine, tüm kadınların ortak bir refleksle bu adaya iyi bir cevap vereceğine yürekten inanıyorum" dedi.

'HALKIN İSTEDİĞİ ORTAK ADAYLA YARIŞA KATILACAĞIZ'

İzmir'de ortak aday çıkarmanın yol ve yöntemlerini aradıklarını da dile getiren Buldan, "Bir güç birliğine ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Fakat bunu demokratik ilkelerimizden asla vazgeçmeyerek yapacağız. Herkesin istediği, benimsediği ve herkesin 'Ortak adayımdır' dediği insanı, mutlaka birlikte desteklemeli ve bu güç birliğini birlikte oluşturmanın yol ve yöntemlerini hep birlikte aramalıyız. Ortak bir aday ile güç birliği ile İzmir'de de belediyeleri İzmir halkının istediği ortak bir adayla seçim yarışına hep birlikte gireceğiz" diye konuştu. 

Tek listeyle yapılan kongrede, HDP'nin yeni İzmir il eş başkanları Besire Tekgür ile Kadir Baydur seçildi.

DHA

Editör: Haber Merkezi