DUYGU KAYA/ İZ GAZETE- Geçtiğimiz aylarda HDP İl binasına düzenlediği saldırı sırasında parti binasında bulunan Deniz Poyraz'ı (38) tabancayla vurarak, öldürdüğü suçlamasıyla tutuklanan Onur Gencer (27) hakkında 'tasarlayarak kasten öldürme', 'iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme' ve 'siyasi partiler veya meslek kuruluşlarının kullanımında olan bina, tesis veya eşyaya zarar verme' suçlarından ağırlaştırılmış ömür boyu ve 7 yıla kadar hapis cezası istendi. HDP İzmir Milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay ceza istemini gazetemize değerlendirerek, yetkililere çağrı yaptı.  

'BEKLENİLEN KARAR BU DEĞİL'

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, konuya yönelik gazetemize açıklamada bulunarak, "Bu bizim beklediğimiz yeterlilikte bir karar değil, başından beri davaya dönük taleplerimiz vardı. Bu katliamın organize bir katliam olduğunu biliyoruz. Katilin katliam öncesinde yaptığı paylaşımlar, yürüttüğü keşif çalışmaları, daha önce Suriye'de askeri eğitim alması ve bunların kendi ifadesiyle belirtmesine rağmen 24 saat bile gözaltında tutulmayıp tutuklanmasını karartma olarak ele aldık. Üstelik bunun tek kişinin katliamı olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Bu hem bizim hem de kamuoyunun beklediği bir karar değil. Bu vahşi katliamın açığa çıkarılması isteniyorsa, bunun için bir yargılama yapılacaksa katilin alacağı ceza elbette en üstten olmalı ve bu işin arkasında başka kimlerin olduğu ortaya çıkarılmalıdır" dedi.

'YENİ KATLİAMLARIN ÖNÜ AÇILMIŞ OLUR'

Çepni ayrıca, "Başından itibaren Adalet Bakanlığı'na, İçişleri Bakanlığı'na ve tüm yetkililere çağrımız şudur,; Bu katliamın kimler tarafından organize edildiği bulunmalıdır. Bu ortaya çıkarılmazsa katliamın üstü örtülmüş ve yeni katliamların önü açılmış olur. Bu tür katliam tepkilerinde bulunan şahısların birçok devlet yetkilisiyle fotoğrafı olduğunu  görüyoruz. Neresinden bakarsak bakalım, ortada bir kişi yok, bir organizasyon var. Bu katliam bir tane psikopatın tepkisiyle gerçekleşmedi. Bu şahıs aylarca keşif yapmış, planlamış ama buna rağmen 24 saat gözaltında bile tutulmamış. Bugün bir üniversite öğrencisi işkence edilerek gözaltına alınıp, günlerce gözaltına tutuluyorken, bir katliam gerçekleştiren katil gözaltında tutulmuyor ve deliller karartılıyor" ifadelerini kullandı.

'CİDDİ KAYGI DUYUYORUZ'

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ise iddianamenin yetersiz olduğunu ve güven vermediğini aktararak, "Ağırlaştırılmış müebbet istenmesi tek başına bu katliamın üstüne gidildiği anlamı taşımıyor. İddianamedeki ifadelerden katilin cezai ehliyeti yokmuş gibi gösterme çabası gözlemliyorum.Etkin bir soruşturma yapılmaması, katilin arkasındakilerin araştırılmaması, 24 saat geçmeden, ilişkileri, bağlantıları araştırılmadan, yüzleştirilmeden tutuklanması olayın münferit gösterme çabasıydı. Şimdi bu iddianame ile de katilin daha düşük cezalarla kurtarılmaya çalışılmayacağının bir garantisi yok. Soruşturma etkin yapılmadığı sürece, örgütlü bir şekilde işlendiği açık olan bu suçun bağlantıları açığa çıkarılmadığı sürece aydınlatılması da mümkün olmayacak, adalet de yerini bulmayacaktır. Bu noktada ciddi kaygı duyuyoruz" dedi. 

'KATİL PAMUKLARA SARINARAK GÖZALTINA ALINDI'

"Deniz Poyraz’ın katliamı tarihimizde yer alan ve karanlık bırakılan onlarca siyasi cinayetten biridir" açıklamasında bulunan Kemalbay, "Bu nedenledir ki bu katliam önlenebilirken önlenmemiş, Deniz Poyraz’a yapılan saldırıya partimizin önünde 24 saat polis gözetimi olduğu halde anında müdahale edilmemiş, hatta müdahale edilmemiş, katil elini kolunu sallayarak hanı terk ederken han çıkışında pamuklara sarınarak gözaltına alınmıştır. Onur Gencer kimdir, arkasında kimler vardır, İzmir HDP’ye silahlı bir saldırı yaparak katliam yapmayı kimlerle planladı, kimler yardım etti,  silahları, kaldığı yerler için kaynak  nereden buldu, açık saldırgan ifadeleri, IŞİD vari fotoğraflar paylaşan hesapları ortadayken defalarca kez bilgi toplamak için HDP’ye geldiği halde nasıl olup da tespit edilmedi,  kimlerden yardım almıştır bütün bunlar açıklığa kavuşturan etkin bir soruşturma yapılması gerekirdi, ama bunlar soruşturulmamıştır. Sonuç olarak, Deniz Poyraz’ın katliamının arkasındaki karanlığın açığa çıkarma amacı gütmeden, sadece ağırlaştırılmış müebbet istemek yeterli değildir, istenen cezanın ölçüsü kadar soruşturmanın etkin yürütülmesi önemlidir" ifadelerini kullandı.