Cengiz Aldemir/ANKARA- Konuyu Meclis gündemine taşıyan TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Ekolojist Murat Çepni, Rio Deklarasyonu, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC), Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (CBD) ve Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’nin (UNCCD) yasal olarak bağlayıcı sözleşmeler olduğunu anımsattı.

DEVLET GÖREVİNİ YAPMIYOR

Ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli tedbirlerin Devlet sorumluluğunda olduğunun Anayasada yer aldığını vurgulayan Ekolojist Çepni, mevcut yasa ve uluslararası anlaşma yükümlülüklerinin yerine getirilmediğini söyledi. Küresel iklim krizi, enerji ve madencilik yatırımları, ormanların imara açılması ve niteliklerinin değiştirilerek parçalanması ve her yıl yaşanan orman yangınları nedeniyle orman varlıklarının hızla yok olduğu uyarısında bulunan HDP'li Çepni, "Orman Genel Müdürlüğü 2021 yılı faaliyet raporuna göre; 2017 yılında 2.411, 2018 yılında 2.167, 2019 yılında 2.688, 2020 yılında 3.399 adet orman yangını çıkmıştır. 2.793 adet orman yangınında 139.503 hektar orman alanı yok olmuştur" bilgisini paylaştı.

YANGIN SÖNDÜRMEDE BAŞARI YOK

2021 yılındaki yangınla mücadelede kullanılan uçak, helikopter ve diğer yangın söndürme giderlerinin, 203 milyon 107 bin TL ödendiğini kaydeden Çepni, "Yaklaşık 30 yıldır orman yangınlarıyla mücadele eden THK’nin 4 bin 900 litre su kapasiteli uçakları saf dışı bırakılmıştır. Bilim insanları, yüksek meblağlarla kiralanan uçak ve helikopterlerin Türkiye’nin coğrafi yapısına uygun olmadığını ve bu nedenle yangın söndürmede başarı gösteremedikleri" eleştirisinde bulundu.

HALA ETKİN ÖNLEM ALINMIYOR

2021 yılındaki yangınlarda ortaya çıkan zararları anımsatan Çepni, 18 Ocak 2022 tarihinde yapılan Büyük Orman Yangınları Koordinasyon toplantısında, küresel ısınma ve kuraklık etkilerinin daha büyük yangınlara neden olacağı uyarısı yapıldığı bilgisini paylaştı. Çepni, "Bu sebeple daha güçlü bir hava filosu kurulması için çalışmaların sürdüğü, 2022 yılında 20 uçak ve 55 helikopter kiralanacağı açıklanmıştır. Savunma Sanayi Başkanlığı, 20 uçak kiralamak için Mayıs 2022 ayında yapılacak olan, “Küçük Tanker Uçağı Tedarik Projesi” başlıklı ihale ilanında 2-4 ton tank kapasitesi şartı koymuştur. Şartnameye uygun tek uçağın İspanyol bir firmaya ait olduğu iddia edilmektedir. Nisan ayında çeşitli illerde orman yangınları başladığı göz önüne alındığında, orman yangınlarına karşı neden zamanında, etkin önlemler alınmadığının, ihalenin Mayıs ayında yapılacak olmasının hiçbir izahı bulunmamaktadır" eleştirisinde bulundu.

MAĞDURİYET, RANT VE İHALELER ARAŞTIRILSIN

Tarım ve Orman Bakanlığının yangınlarla etkin bir müdahalede bulunmadığını, zarar gören alanların ağaçlandırma çalışmalarının bir yıl içinde tamamlayacaklarını söylemesine karşın, yanmış alanların hızla ihaleye çıkartılmasının kamuoyuna yansıdığını aktaran Çepni, önergesinde şu bilgilere yer verdi:

"Yanan alanlardaki orman emvali denilen milyarlarca TL tutan orman ürünleri değerinin çok altında, metreküpü 2.500 TL olan tomruk, 1600 TL olan telefon direği, 1500 TL olan kâğıtlık odun ortalama 100 TL’den satılmıştır. 20 milyon metreküp emval, 13 milyon olarak hesaplanmış, orman alanları ihaledeki sürede temizlenmemiş, doğal olarak ormanlar kendisini yenileyememiştir. Manavgat’ta orman yangını nedeniyle 2 binin üzerinde ev, işyeri ve depo zarar görmüştür. Yapımına başlanan 1 239 ev ile 600 ahırın büyük bölümünün tamamlandığı açıklanmıştır. Sosyal Devlet olmanın gereğine aykırı şekilde, Manavgat’ta evleri yanan köylülere boş afet borçlandırma senetleri imzalatılması tepkilere neden olmuştur. Uçak ve helikopter alınması, yanan alanlara tekrar orman vasfının kazandırılması, yapılaşma, enerji ve maden projelerinin ve emvali satışından rant elde edilmesinin engellenmesi, Manavgat köylüleri ile diğer köylülerin mağduriyetlerinin giderilmesi için konunun araştırılması gerekmektedir."

Editör: Haber Merkezi