Cengiz Aldemir/ANKARA- Meclis Genel Kurulu’nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Türkiye'de ekonomik, siyasal ve sosyal bir bunalım yaşandığını belirterek, "Konut sorunu da barınma sorunu da bu anlamda can yakmaktadır. İnsanca yaşanabilir koşullarda barınma hakkının korunması ve geliştirilmesi için acil önlemlere ihtiyaç vardır" dedi.

ASGARİ ÜCRET FİYATINA KİRALIK EV YOK

Yaşanan korkunç enflasyon ve Türk Lirası’nın değer kaybetmesi sonucu, konutun en çok para kazanılan yatırım aracı haline geldiğini belirten HDP'li Kemalbay, "Artan maliyetler nedeniyle konut stokunun erimesi, devalüasyon sebebiyle Türkiye'nin tam da Yağma Hasan'ın böreği durumunda olması gibi sebeplerle konut fiyatları da, kira fiyatları da uçtu. Bazı acil önlemlere ihtiyacımız var. Bu kapsamda, rant gelirleri aleyhine, kiracılar lehine kararlar almalıyız. Örneğin, kira artışlarında tavan uygulaması getirebiliriz. Kira artışları öyle ki, asgari ücret fiyatına kiralık ev bulunamaz hâle gelmiştir, kiracılara kira desteği yapılması da acil bir ihtiyaç hâline dönüşmüştür" değerlendirmesinde bulundu.

BÜTÜNLÜKLÜ PROJELERE İHTİYAÇ VAR

Türkiye'de siyasal, sosyal konut anlayışının geliştirilmesi anlamında, TOKİ'nin ihtiyaçları karşılayamadığını belirten Kemalbay, bütünlüklü projelere ihtiyaç olduğunu savunarak, "İşsizlik ve tarımda neoliberal politikalar kentlerde yığılma yaratıyor, bu politikalar terk edilmelidir. Konut fiyatlarının tırmanışının bir nedeni de bölgedeki savaş ve çatışmanın körüklenmesidir. Suriye savaşına benzin dökerek, alkışlayarak biz aslında konut sorununa da çözüm üretemeyiz. Çünkü insanlar ülkelerindeki savaş nedeniyle komşu ülkelere geliyorlar ve dış politikadaki bu yanlışlar bizde de bu tür sorunlar yaratıyor" eleştirisinde bulundu.

TOPLUMCU POLİTİKALAR ÜRETİLMELİ

Barışçıl, demokratik, müzakereci, diyaloğa dayalı bir dış politikanın, Türkiye'nin ekonomi politikalarını da olumlu yönde etkileyeceğini vurgulayan HDP'li Kemalbay, "Türkiye'nin ekonomi politikalarını da bu şekilde sarsılmaz yapacaktır. Yine, göçü önleyecek, tersine göçü teşvik edecek toplumcu politikalara ihtiyacımız var çünkü barınma haktır. Barınmayı herkes için bir insan hakkı olarak sağlamak hem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin hem de iktidarın sorumluluğudur, görevidir. Bu görevi yapmak için gerekli çalışmaları bir an önce başlatmalıyız" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi