İZ GAZETE - Çepni, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması talebiyle verdiği soru önergesinden Narlıdere’de bulunan yerleşkenin depreme daynaklı olmadığına ilişkin raporun Dokuz Eylül Üniversitesi’nin İnşaat Fakültesi tarafından hazırlandığını hatırlatarak . TMMOB ile işbirliği yapılıp, bağımsız kurum tarafından Fakülte bünyesinde hangi yapıların deprem riski taşıdığı tespit edilmiş midir?” diye sordu.

Güzel Sanatlar Fakültesi’nin 1994 yılından bu yana Narlıdere Yerleşkesi’nde bulunduğunu belirten Çepni ayrıca şu ifadeleri kullandı:

“Fakültenin taşınması düşünülen yeni bina rektörlük idari binası olarak tasarlandığından fiziki yapısı Güzel Sanatlar Fakültesi’nin eğitimine ve etkinliklerine uygun değildir. Mevcut kampüs şehir içinde olduğundan taşınması düşünülen yeni binaya geçildiğinde, güzel sanatlara uygun olmayan binada eğitim yönünden karşılaşılacak sıktılar yanında, öğrencilerin, akademik ve idari personelin ulaşım sorunu gibi mağduriyetleri de oluşacaktır”

Öte yandan Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Murat Çepni’nin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlandırmasını istediği sorular ise şu şekilde:

1- Narlıdere’deki yerleşkenin depreme dayanıklılığı olmadığına dair raporu Üniversitenin İnşaat Fakültesi Bölümü hazırlamıştır. TMMOB ile işbirliği yapılıp, bağımsız kurum tarafından Fakülte bünyesinde hangi yapıların deprem riski taşıdığı tespit edilmiş midir?

2- Güzel Sanatlar Fakültesi’nin deprem riski taşıdığı 2 Şubat 2019 tarihinde saptandığı halde, Tınaztepe’ye taşınma projesi neden Haziran 2019 tarihinde gündeme getirilmemiştir? Güzel Sanatlar Fakültesi’nin taşınmasından sonra mevcut bina ne şekilde, ne kadar sürede güçlendirilecektir? Projesi hazır mıdır? Mevcut yapıların güç lendirilmesi bittiğinde tekrar Güzel Sanatlar Fakültesi olarak hizmet verecek midir? Başka bir amaç için mi kullanılacaktır?

3- Deprem riski mevcut olan binada eğitimin sürmesi mümkün olmadığı ortadadır. Çocukların yetenek sınavlarının yapıldığı bilgisi mevcuttur. Bu durum risk teşkil etmemekte midir?

4- 24 Haziran 2019 günü gerçekleşen bilgilendirme ve değerlendirme toplantısının sadece bir tamamlanmış süreç sonunda yazılan bir deprem raporunun açıklaması olduğu iddiaları mevcuttur. Güzel Sanatlar Fakültesi’nin taşınması ile ilgili Rektör ve üst yönetim Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile planlama yapmış, strateji geliştirmiş ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunmuş mudur?

5- Taşınması düşünülen binaya yapılan itirazların nedeni, rektörlük için inşa edilmiş, idari bir bina olarak tasarlanmış olması nedeniyle, çok özel mimari ihtiyaçları olan sanat eğitimine uygun olmayışıdır. Ağustos ayında yapılacak yetenek sınavı da fiziki konuşları uygun olmayan ortamda yapılmak zorunda kalınacaktır. Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ihtiyaçları gözetilerek, sanat eğitiminin asgari şartlarını karşılayabilecek başka bir binaya neden taşınması sağlanmamaktadır? Tınaztepe konusunda neden ısrarlı davranılmaktadır? Büyük Şehir Belediyesi ile bu konuda işbirliğine gidilmiş midir?

6- Rektörlüğün, depreme dayanıklılık raporunu, Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuvarı boşaltma kararından sonra oluşan yoğun kamuoyu baskısı nedeniyle, gerekçe olarak düzenlettiği iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Üniversiteye ait Güzel Sanatlar Fakültesi gibi diğer eski binaların da deprem riskleri araştırılmış mıdır?

7- Temmuz 2019 başında, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyelerine, taşınmaları için beşer adet çuvalı gönderildiği haberleri ve görselleri basında yer almıştır. Öğretim Üyelerine kendilerine ait kitap, resim, heykel, çini, seramik, kamera vb gibi eşyalarının taşınması için çuvalların gönderilmesi konusunda hükümetinizin görüşü nedir? Bunu nezaket ve davranış kurallarına uygun olarak değerlendiriyor musunuz?

Editör: Haber Merkezi