Korona virüs salgını sürecinde işten çıkartılmaların yasaklanmasını isteyen HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, mücadele kapsamındaki önlemlerin, bütünsel bir sosyal devlet yaklaşımı ile etkili olabileceğini belirtti. Kemalbay, salgının yaygınlaşmaması için çalışanların acilen ücretli izne çıkarılması gerektiğini söyledi.

Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ‘ Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı’na sermaye kesiminin davet edilip, işçi temsilcileri ve meslek odalarına yer verilmediğini belirten Kemalbay, “Bütün yurttaşların temel ihtiyacı olan gıda, sağlık malzemeleri, ilaç, temizlik malzemeleri, enerji ve iletişim sektörleri dışında tüm fabrikalar, üretim tesisleri ve perakende birimlerinin salgın bitinceye kadar kapatılması gerekmektedir. Salgının yaygınlaşmaması için bu elzemdir” önerisinde bulundu.

İşsizlik ödeneğinin miktarı ve süresinin artırılmasını isteyen Kemalbay önerilerini şöyle sıraladı: “

İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanma koşulları tüm işsizlerin yararlanacağı şekilde kolaylaştırılmalıdır.

Dar gelirlinin kredi borçları silinmeli. Tüketici kredisi, kredi kartı, fatura borçları ertelenmeli, faizler silinmelidir.

Zorunlu olarak faaliyeti sürdüren tüm iş yerlerinde hijyen koşulları sağlanmalı, toplu ulaşım ve toplu taşımaya son verecek şekilde iş güvenliği sağlanmalıdır..

Okulların ve kreşlerin tatili süresince çalışan anne babalardan birine ücretli korona izni verilmelidir.

Her eve belli bir miktar içme suyu, elektrik, internet ve doğalgaz parasız olarak sağlanmalı, geçmiş borçlar nedeniyle elektrik, su ve doğalgaz kesintileri yapılmamalı ve kesilmiş olanlar acilen açılmalıdır. Güvencesiz gıda desteği ve nakdi destek sağlanmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi