Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Dışişleri Komisyonu Üyesi ve HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Meclis’de düzenlediği basın toplantısında Türkiye’nin dış politikasının yanlış temeller üzerine oturtulduğunu vurguladı. İktidarın dış politikayı iç politika için bir araç olarak kullandığını ileri süren Kemalbay, “AKP-MHP faşist bloğu, Türkiye’deki varlığını dışardaki işgalci savaş politikaları üzerinden kalıcılaştırmaya ve kendilerini burada önemli bir aktör olarak konumlandırmaya çalışıyorlar” dedi.

Türkiye’nin ekonomi kaynaklarını iktidarın dış politikadaki yanlış yönelimlere harcayarak, ömrünü sürdürme çabası içinde olduğunu kaydeden Kemalbay, sosyo-ekonomik sorunların çözülmesine harcanacak kaynakların, savaş ve çatışma ekseninde yok edildiğini vurguladı.

TÜRKİYE SUÇA ORTAK OLUYOR

Suriye’nin sömürgeleştirilmeye çalışıldığını ileri süren Kemalbay, Afrin’den Haseki’yi kadar askeri bir hareketlilik olduğuna dikkat çekti. TSK’nın girdiği bölgelerde sömürge yönetimi anlayışıyla hareket ettiğini belirten Kemalbay, “ Örneğin TSK’nın bulunduğu yerlerde, Jandarma, Emniyet, Vali, kaymakam ve oradaki kurumların, İçişleri Bakanlığı’na bağlı olarak yönetime bir fiil müdahale ettiğini görüyoruz. Dünyanın bulunduğu bugünkü konjonktürde öne çıkartılmıyor olabilir ancak Türkiye’nin müdahalesi sonrası yarattığı sonuçlar var. Rusya’nın, insan hakları gözlemcilerinin 18 sivil toplum kuruluşunun bu konuda Avrupa Konseyi’ne, kuzey Suriye’de soy kırımı uyguladığını içeren bir başvuru var. Türkiye, El-Kaide artığı çetelerle birlikte girdiği bu coğrafyada, çok ağır insanlık suçlarına ortak oluyor. Bunların içerisinde kadınlara yönelik suçlar ve sivillere yönelik suçlar işlendiğini biliyoruz. O bölgedeki tüm tarımsal ürünlerin kaçırılarak Türkiye’ye getirildiğini biliyoruz” diye konuştu.

İDLİB FİİLEN İLHAK EDİLDİ

İdlib’de mali ve fiili bir ilhak yaşandığını ileri süren Kemalbay, Türk lirasının o bölgede kullanıma sürülmesinin bunun itirafı anlamına geldiğini söyledi. TSK’nın El-Kaide uzantısı Heyet-Tahrir Şam terör örgütüyle birlikte çalıştığını vurgulayan Kemalbay, Bu konjonktürün farklı bir yöne evrilmesi durumunda Türkiye’nin bu bölgede savaş suçları işlediği gerekçesiyle uluslararası mahkemeye çıkartılacağı uyarısında bulundu.

BARIŞI DESTEKLEMELİYİZ

ABD ve emperyalist güçlerin Esad’ı izole ederek Türkiye’nin o bölgede terör örgütü çetelerle iş birliği yapmasının yolunu açtığını ve yönlendirildiğini ileri süren Kemalbay, Bu bölgede yapıcı bir politika izlenmesi gerektiğini, Kürt sorununun çözümü, bölge insanının gözyaşlarının dinmesi, bölgedeki halkların insanca yaşamaları için, Türkiye’nin çetelerle iş birliğinden vazgeçerek, barışçıl ve bağımsız bir dış politika izlemesi gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Haber Merkezi