Meyve-sebze fiyatlarındaki artışların bir türlü durdurulamaması üzerine hükümetin başlattığı “Tanzim Satış Ofisleri” uygulaması yeni tartışmaları başlattı. Hükümet, yerel seçimlere sayılı günler kala, günü birlik çare olarak 1970’li yıllarda uygulanan ve özelleştirmeler sonucu kaldırılan tanzim satış yeri sistemini uygulamaya başlaması ile ilgili belirsiz noktalar hakkında, HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, bir soru önergesi verdi. Halkın, yanı başındaki marketten ya da pazardan sebzesini meyvesini almak yerine uzun kuyruklarda bekleyerek, sadece belirli yerlerde ihtiyaçlarını karşılamak zorunda bırakan tanzim satış yerleri gerçeğine dair Murat Çepni, verdiği önergede şu soruların cevabını istedi;

Halkın, market ve pazardan satın alamayacağı kadar sebze ve meyvelerin fiyatlarının artışının sebebi nedir?

Tanzim satış yerlerinde satılan sebze ve meyveler yerli üreticilerden mi alınmaktadır? İthal edilen ürünler midir?

Tanzim Satış yerlerinde satılan ürünler hangi kurum/kuruluş tarafından satın alınmaktadır? İhale usulü ile mi satın alınmıştır? İhale yoluyla satın alındıysa; ihalesi ilan edilmiş midir, hangi firmalar ihaleye katılmışlardır?

Tanzim satış yerlerinde satılan ürünlerin alış fiyatları nasıl belirlenmiştir? Ürünlerin alış fiyatları nedir? Alış fiyatının üzerine kar koyarak mı satılmaktadır? Alış ve satış arasında fiyat farkı nedir?

Tanzim satış yerlerine gelen sebze meyvelerin sevkiyatı hangi kurum tarafından yapılmaktadır? Kamu kaynakları ile mi getirilmektedir? Özel sektörden hizmet alımı yapılmış mıdır?

Hangi illerde kaç adet tanzim satış yeri mevcuttur? Hangi illerde kaç adet tanzim satış yeri açılacaktır? Bu projenin süresi ne kadar olacaktır?

Tanzim satış yerlerinde oluşan uzun kuyrukları önleyecek, satın alınan sebze ve meyvede kilogram sınırlandırmasının kaldıracak çözümler üzerine ne gibi çalışmalarınız vardır?

TUİK, enflasyon hesaplamasında tanzim satış yerlerinin fiyatlarını dikkate alacak mıdır?

Tanzim satış yerleri ile kaç yurttaşın sebze, meyve ihtiyacını karşılamayı hedefliyorsunuz?

Editör: Haber Merkezi