İZGAZETE - 2009 yılında tutuklanan ve 2016 yılından Ankara Sincan Cezaevi’nden İzmir Şakran Cezaevi’ne sevkedilen Didem Akman’ın 4 yıldır ağırlaştırılmış müebbet hükümlüleri için dizayn edilmiş tekli koğuşlardan farklı olarak 20 günle sınırlı disiplin cezaları için inşa edilmiş, altyapısı yetersiz bir koğuşta kaldığı belirtilen soru önergesinde, astım ve alerji hastası olan Akman’ın günde sadece 1 saat havalandırma alanına çıkabildiği, sohbet ve görüş haklarının yetersiz olduğu da ifade ediliyor. Soru önergesinde ayrıca, Akman’ın 2 Eylül 2020 tarihinde Yeşilyurt Devlet hastanesine götürüldüğü, hastane koşullarında mağduriyetlerin devam ettiği belirtiliyor.

“Fiziki ve psikolojik tahribatlara yol açan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Didem Akman’ın başta ailesiyle görüştürülmesi, temel haklarından yararlandırılması, ağırlaştırılmış infaz rejimine uygun mimarisi  bulunan  Sincan Kadın Kapalı Cezaevine nakil edilmesi, eyleminin  ölümle sonuçlanmaması  açısından önem arz etmektedir” ifadelerinin de bulunduğu soru önergesinde bulunan maddeler ise şöyle:

1-Didem Akman’ın ölüm orucuna başlamasına neden olan  yaşadığı  hak ihlallerinin başında  barınma koşullarının yetersizliği gelmektedir.  Kaldığı Hücre,  Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun madde 38/1-f uyarınca ağırlaştırılmış müebbet infaz rejimine tabi mahpuslar için dizayn edilmiş tekli koğuşlardan farklı olarak disiplin cezaları için inşa edilmiştir. Bakanlığınızın Didem Akman’ın devam eden ölüm orucunu sonlandırılması için bir girişimi olacak mıdır? Kaldığı, insan onuruna yakışmayan koşullara sahip hücreden kaynaklı yaşadığı mağduriyet giderilecek midir?

2-Didem Akman’ın kaldığı Şakran kadın Kapalı Cezaevinde ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının infazına uygun olarak yapılmış hücreler bulunmamasına karşın, mimar koşulları uygun olan Sincan Kadın Kapalı Cezaevine sevkinin yapılmamasının gerekçesi nedir? Didem Akman’ın eyleminin ölümle sonuçlanmaması için Sincan Kadın Kapalı Cezaevine sevki yapılacak mıdır?

3-Pek çok cezaevinde sağlık durumu el vermeyen ağırlaştırılmış müebbet mahpuslarının başka mahpuslarla kalması böylece fiili olarak kendilerine refakat edebilecek birilerinin yanlarında bulunması sağlanmaktadır. Şakran Kadın Kapalı Cezaevinde Didem Akman’ın  bu talebinin  geri çevrilmesinin gerekçesi nedir?

4-Didem Akman, bir önceki kaldığı Sincan Kadın Kapalı Cezaevinde günde 4 saat süreyle havalandırmaya ve haftanın 1 günü kütüphane/spor/kurslara çıkma hakkının bulunduğunu belirtmiştir. Cezaevleri  arasında bu konularda neden  uygulamalarda farklılıklar mevcuttur? Türkiye genelinde cezaevlerinde uygulamalara ilişkin bir standart getirmeyi düşünmüyor musunuz?

5-Didem Akman,  45 dakikalık görüş hakkının 15 dakikalık kısımlar ile 3 aile bireyine ayrı ayrı yapabilmektedir. Yargıtay’ın söz konusu görüşlerin birlikte de yapılabileceğine ilişkin kararları mevcuttur. Şakran Kadın Kapalı Cezaevinde İnfaz Hakimliği’nin Yargıtay’ın kararını uygulamayarak, Anayasa’ya aykırı davranmasının gerekçesi nedir?

6-Covid-19 Salgını nedeniyle mahpusları sağlıklarının ciddi risk altında olduğu bir süreçte,  Didem Akman’ın  kendi rızası dışında müdahale edilip, hastaneye götürülmesinin  gerekçesi nedir?  Müdahale Bakanlığınız bilgisi dahilinde mi yapılmıştır? Kişinin talebi olmaksızın tıbbi müdahaleye maruz kalması insan hakkı ihlali sayılmaktadır. Bu ihlali yapan görevliler hakkında işlem yapılacak mıdır?

7-Cezaevlerinde yaşanan açlık grevleri ve ölüm oruçlarına yönelik Bakanlığınızın  bir çalışması var mıdır? Telafisi imkansız yaşam ve sağlık hakkı ihlallerinin yaşanmaması için cezaevlerinin fiziksel koşullarının düzeltilmesi, hak ihlallerinin, kötü muamelelerin, işkencenin önlenmesi için gerekli hukuksal ve idari düzenlemeler yapılacak mıdır? Açlık grevindeki ve ölüm orucundaki mahpuslarla ilgili Türk Tabipler Birliği başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapılmakta mıdır?

8- Son 10 yılda Türkiye cezaevlerinde kaç mahpus açk grevi/ölüm orucu eyleminde bulunmuştur? Kaç mahpus bu eylemler sonucunda hayatını kaybetmiştir?

Editör: Haber Merkezi