İZ GAZETE - Ekolojik açıdan çok zengin bir bölge olan Murat Dağı'nda Anadolu Eksport Maden Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından açık ocak işletme yöntemi ile altın cevherinin üretilmesi ve yığın liç yöntemi kullanılarak cevher zenginleştirme tesisinde cevherin işlenmesi ile nihai ürün olarak dore altın-gümüş elde edilmesi planlanıyor.

Hazırlanan ÇED dosyasına göre ÇED sahasına en yakın sınır noktasına kuş uçuşu yaklaşık 650 metre mesafede Karağaç Köyü, yaklaşık 2 bin 300 metre mesafede Sumaklı Köyü, yaklaşık 3 km mesafede Uğurluca Köyü yer alıyor.  Madencilik faaliyetlerine karşı mücadele eden vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşları, madencilik faaliyetlerinin ağaçlara, doğaya,  canlı yaşamına, insan sağlığına verdiği telafisi imkansız zararlar nedeniyle “ÇED olumlu” kararının iptali için dava açtı.

Bölgede, yoğun fay hatları boyunca dağılış gösteren sıcak su kaynakları, Türkiye’nin en büyük sıcak su kaynağı havzalarından birini oluşturuyor. Ülkemizdeki yeraltı temiz su kaynaklarının son derece sınırlı olduğuna dikkat çeken Çepni, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Çepni'nin önergesinde yer alan sorular: 

Dünyanın sekizinci harikası olarak tanımlanan, eşsiz doğa güzelliklerine sahip, binlerce bitki ve canlıya ev sahipliği yapan Murat Dağı’nda telafisi imkansız ekolojik yıkımlara neden olacak maden arama izni/ ruhsatı neden verilmiştir? Kaç ton maden çıkartılacaktır? Madenin ekonomik ömrü ne kadardır?

Verilen izne ve ÇED raporuna göre  maden sahasının genişliği ne kadar olacaktır? Maden sahası içinde kaç ağaç kesilecektir?

Küresel ısınma ve iklim krizleri tüm dünyanın ortak sorunu haline gelmiştir. Gerekli önlemler alınmazsa iklim değişikliğinin telafi edilemez çok ağır sonuçları olacaktır. Madencilik çok yoğun enerji kullanılmasını gerektiren, karbon salınımına neden olduğu için iklim krizini derinleştiren,  kullanılan zehirli kimyasallar nedeniyle, maden faaliyetlerinin bulunduğu alanlarda, toprakta, su varlıklarında, canlı yaşamında ve insan sağlığında büyük hasarlara neden olan bir sektördür.  Bunca zararına rağmen Türkiye genelinde  yeni maden sahalarına izin verilmektedir.Hükümetinizin madencilik faaliyetleri ile iklim krizleri ilişkisi için yaptığı bir çalışma var mıdır?  Her tür madencilikte ruhsat verilirken iklim krizine olan etkileri göz önünde bulunduruluyor mu? 

Bölgede yıllar içinde gerçekleşen depremler sırasında binlerce can ve mal kaybı yaşanmıştır.Demirci Platosu ve Murat Dağı arasında sınırlanan 50 km boyunca uzanan Simav Fayı burayı deprem riski yüksek bir bölge haline getirmektedir. Bilim insanları, uzun süredir deprem gerçekleşmeyen bölgede büyük bir enerji birikiminin olduğunu, madencilik faaliyetleri nedeniyle yapılacak müdahalenin depremlere neden olacağını ve bu büyüklükteki bir depremin ciddi can ve mal kaybına neden olacağını iddia etmektedirler? Fay hattında madencilik faaliyetlerine izin verilmesinin gerekçesi nedir? Dinamit kullanımı vs. işlemlerin deprem ilişkisi üzerinde araştırmalar yapılmış mıdır?

Yaşanması muhtemel sismik hareketlilik nedeniyle veya sıralı dinamit ünitelerinin patlatılmasıyla Uşak’ın içme suyunu sağlayan Küçükler Barajı, siyanür sızıntısı sebebiyle zehir bulaşacağı iddiaları vardır.  Ayrıca, Gediz Irmağı, Büyük Menderes Irmağı, Küçük Menderes Irmağı, Sakarya Irmağı, Susurluk Çayı vb. Murat Dağı’ndan kaynağını aldığı için Ege Bölgesi’nde yüksek miktarda siyanür sızıntısına bağlı hava, su ve toprak kirliliği oluşacaktır.  Anayasa ve yasalarla güvence altına alınmış vatandaşın temiz su hakkının ihlal edilmemesi için bölgede su kaynaklarının güvenliği ve temiz kalması nasıl sağlanacaktır?

Siyanürün 27 derece üzerindeki her sıcaklık sonucu buharlaşarak havaya karışabilen ölümcül sonuçları olan bir kimyasal olduğu bilinmektedir. Siyanürün yıllarca etkileyeceği doğa, tarım alanları, canlı yaşamı, hayvancılık ve insan sağlığı için ne gibi çalışmalarınız vardır? Sağlık Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği yapılmakta mıdır? Ölümcül siyanürle maden aranmasına izin verilmesinin gerekçesi nedir? Vatandaşların mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

Murat Dağı’nda yapılacak madencilik faaliyetinin turizm açısından önemli bir alan olan Pamukkale travertenlerine de büyük zarar vereceği iddia edilmektedir? Pamukkale travertenlerinin ve bölge turizminin etkilenmemesi için gerekli önlemler alınmış mıdır?

Maden faaliyet alanı, Karaağaç köyüne 350 metre, maden şirketinin kuracağı çözelti havuzlarına ise yaklaşık 750 metre uzaklıkta bulunuyor. Karaağaç köylüleri “ÇED olumlu” kararının iptali için dava açmışlardır.Köylülerin,dava açıldığından beri köye jandarmanın gelip kendilerini yıldırmaya çalıştığı ve sürekli kaymakamlığa ifade için çağırıldıkları iddiaları için Hükümetinizin araştırması olmuş mudur? Temiz ve sağlıklı çevrede yaşama hakları için açılan davada Bakanlığınız taraf olacak mıdır?

2003-2019 Ağustos tarihleri arasında faaliyet gösteren kaç maden sahasının ekonomik ömrü tamamlanmıştır.Kaçanda ne kadarlık alanda ağaçlandırma işi yapılmıştır? Bunun maliyeti ne kadardır?

Editör: Haber Merkezi