Sinpaş GYO A.Ş.’nin, Muğla'nın Marmaris İçmeler Mahallesi Kızılkum Mevkii’nde, 163.968,72 m2’lik alana yapılmakta olan 2 etaptan oluşan 205 Odalı Otel ve 1407 Adet Devremülk (Konut) projesini meclis gündemine taşıyan Meclis Çevre Komisyonu Üyesi ve HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, 1987 tarihinden beri gündemde olan projenin kaba inşaatı tamamlanmış haliyle Sinpaş GYO A.Ş. tarafından satın alındığını ve proje için 13.08.2021 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararına dikkat çekti.

HALK KONUYU YARGIYA TAŞIDI

Sinpaş, 2010 yılı başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu araziye dönemin belde imar müdürlüğü tarafından konut yapımına izin verilmediğini anımsatan HDP'li Çepni, "Bunun üzerine Sinpaş, bu geniş araziye devremülk usulü 4 mevsim yaşanacak bir termal tesis yapmaya karar vermiştir. Proje için ÇED gerekli değildir kararının verilmiş olmasına bölge halkı ve demokratik kitle örgütleri tepki göstermişler; Marmaris Kent Konseyi, “milli park içerisindeki proje, çevresel etki değerlendirmesine tabi olması gereken büyüklükte entegre bir tesistir.”Diyerek kararın iptali için 11 Eylül 2021 tarihinde konuyu yargıya taşımıştır" dedi.

OLAN BİTEN MARMARİS HALKINDAN GİZLENDİ

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP)'in “Sinpaş GYO ve Kızılbük GYO’nun Marmaris’in en güzel koylarından biri olan Kızılbük’teki otel inşaatı ve devre mülkler, alışveriş merkezi, villalar, spa, yat limanı yaparak doğayı, ortak yaşam alanlarımızı adeta talan ederek, işgal etmesine, yağmalamasına itiraz ediyoruz. Milli Park statüsünde olan ve hiçbir resmi tahsis yapılmadığı halde Sinpaş GYO tarafından şantiye alanından yaklaşık bir km öteye bir kapı konulmuş, böylelikle şantiye alanında olan biten Marmaris halkından gizlenmektedir” açıklamasını paylaşan Çepni, Şirket tarafından projenin neden olacağı ekolojik yıkımlara dikkat çeken ve ifade özgürlüğü hakkını kullanan Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Halime Şaman’a karşı 300 bin liralık tazminat talebi de içeren haksız rekabet davası açtığını ve yaz boyu süren inşaat yasağına uymayarak çalışmalarına devam ettiğine dikkat çekti.

EKOLİJİYE ZARAR VEREN PROJE İPTAL EDİLMELİ

Proje alanında, denize sıfır beton santrali kurulduğu, villaların yapılacağı, yolların açılacağı kesimlerde dağ eteklerinin tıraş edildiği, sahada yer alan ve yaklaşık 30 yıldır atıl duran otel binasının kat sayısının 6’dan 9’a çıkarıldığı, kamyon park alanı için milli parkın tahrip edildiği belirten Çepni, bu süreçte yaşanan olumsuzlukları dile getirerek, "Proje daha inşaat aşamasında orman varlıklarına ve ekolojik yapıya telafisi imkânsız zararlar vermektedir. Dinamit kullanımına bağlı çevredeki hasarlar, milli parkın tahribatı, termal tesis kriterlerine uymaması, sahile yakın beton santralinin kurulması, 1. Derece deprem bölgesi alanda 8-9-10 kat inşa edilmiş binalar, kanalizasyon yükü, yolların ağır hafriyat araçları sebebiyle bozulması, trafik yoğunluğunun artması, projenin bölgede flora ve faunaya vereceği zararların öngörülememesi, denizin kirletilmesi gibi nedenlerle çevresel etki değerlendirilmesinin yapılması, doğadan ve toplumdan yana politikalar üretilerek hukuksuzlukları da barındıran projenin iptal edilmesi gerekmektedir" uyarısında bulundu.

BU PROJEDE NEDEN ÇED'E GEREK YOK DENİLDİ?

HDP'li Çepni, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a, "2 etaptan oluşan (205 Odalı Otel ve 1407 Adet Devremülk (Konut) bu kadar büyük entegre bir proje için neden “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir? Kararın gerekçesi kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?" diye sordu.

Çepni şu sorularına da yanıt istedi:

Uzmanlar proje alanının, Marmaris limanına giriş ve çıkışın olduğu tek nokta olduğunu, orada olabilecek herhangi bir çevre kirliliğinin, hem kendini temizleme olanağına sahip olmayan Marmaris Körfezi’ni hem de açık denizi etkileyeceğini söylemektedirler. Projenin Marmaris’te koylara, denize vereceği zararlar ve neden olacağı kirlilik nasıl engellenecektir? Uzmanların bu konudaki uyarıları neden dikkate alınmamaktadır?

Projede dinamit kullanıldığına ilişkin iddialar araştırılacak mıdır? Bu konuda uzmanların tespitleri dikkate alınıp ilgili firmaya cezai işlem yapılacak mıdır?

Proje yapımı için kaç ağaç kesilmiştir? Proje bitimine kadar kaç ağaç kesileceği öngörülmektedir? Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği yapılmakta mıdır?

Projenin muhafazakar kesime hitap edeceği için yasa ve yönetmeliklerin kapsamı dışında tutulduğu, bu nedenle orman yangınları devam ederken inşaatının devam ettiği ve ÇED gerekli değildir kararının verildiği iddialarına ilişkin Bakanlığınızın açıklaması olacak mıdır?

Kıyı Kanunu’nda bulunan kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır hükmü ile projenin çeliştiğini düşünmüyor musunuz? Tesislerin yapıldığı alanda halk kıyılardan ne şekilde yararlanacaktır?

Projede lüks konut yapım işinin, çevreye uyumlu olmadığı için belediyeden gerekli onayı alamadığı bu nedenle devre mülke çevrildiği bunun da ÇED gerekli değildir kararı alınmasını kolaylaştırdığı iddiaları Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

Projenin sondaj kuyusunun termal tesis kriterine uygun olmadığı halde halka termal tesis olarak pazarlanması konusunda Bakanlığınızın açıklaması olacak mıdır?

Şirketin, halkın kullanımına açık olan milli park içerisine kapı koyduğu fotoğraflarla ve videolarda görülmektedir. Kapı koymasının ve halkın geçişini engellemesinin gerekçesi nedir? Bakanlığınız bu uygulamayı durduracak girişimlerde bulunacak mıdır? Bu konuda şirkete yaptırım uygulanacak mıdır?

Projenin inşası ve işletilmesi aşamasında Bern Sözleşmesi (Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarının Korunması Sözleşmesi) kapsamında alandaki biyoçeşitliliğe ve yaban hayatına vereceği zararlar tespit edilmiş midir?

Burada yapılacak binaların deprem yönetmeliğine uygun olmadığı iddialarına ilişkin Bakanlığınızın açıklaması var mıdır?

Demokratik kitle örgütleri ve bilim insanları projenin ÇED dosyasının eksiklikler ve yanlışlıklar ile dolu olduğunu söylemektedirler. Bakanlığınızda incelenen dosyada bu eksiklikler ve yanlışlıklar neden dikkate alınmamıştır?

Bakanlığınız proje dosyasını eleştiriler doğrultusunda inceleyip, projeyi durduracak girişimlerde bulunacak mıdır?

Editör: Haber Merkezi