Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis de konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, AKP iktidarın Ayasofya üzerinden bir fetih edebiyatı yapmanın yanı sıra doğa katliamlarının yolunu açmakla suçladı.

Kemalbay, Doğu Karadeniz ve Van Erciş’de yaşanan sel felaketlerinin geliyorum demesine rağmen bir şeyin yapılmayışını eleştirdi. Sakarya Karasu Hürriyet Mahallesi’nin kuş cenneti niteliğinde olan doğal alanının taş ocağı yapılmak istenmesini de en son örnek olarak gösteren Çepni, “ Yine Konya Ilgın Çavuşçu köylerinde yapılmaya çalışılan kömür madenine karşı direnişteler ve günlerdir de yüzlerce askerin ve polisin köye yığılmasıyla birlikte bir ablukayla bu direniş kırılmaya çalışılıyor” hatırlatmasında bulundu.

YAYLALAR PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

Haziran ayında 304 madene ruhsat ve Temmuz ayında ise 36 maden projesine "ÇED Olumlu" veya "ÇED Gerekli Değildir." kararı verildiği bilgisini paylaşan Çepni, Karadeniz'de Yeşil Yol Projesinin Danıştay tarafından iptal edilmesinin geç kalınmış bir karar olduğunu belirterek, “Çünkü zaten Yeşil Yol Projesi bitmişti. Sadece geriye kalan Çamlıhemşin Yaylaları, Samistal Yaylası herkes bilir vardı, aslında sadece orası kalmıştı; dolayısıyla zaten Samsun'dan Artvin'e kadar Yeşil Yol Projesi yolları neredeyse tamamlanmıştı. Şimdi, burada ne yapılmaya çalışılıyor aslında? Ayder'in durumu malum, işte, "Ayder'e ihanet ettik." demişti birileri. Yani vahşi bir turizm baskısıyla yaylalar, dereler, ormanlar, tarım alanları sermayeye peşkeş çekiliyor” uyarısında bulundu.

İKTİDARA YALI HATIRLATMASI

Ülke gündeminin en tartışmalı konularından olan Kanal İstanbul Projesi konusunda da iktidarı sert bir dille eleştiren Çepni, “İşte bütün bu fetihler doğaya karşı, tarım alanlarına karşı; derelere, ormanlara, yaylalara karşı geliştirilen, AKP'nin rantçı fetih politikalarının en çarpıcı örneklerinden bir tanesi Kanal İstanbul Projesi. Burada da şunu görmüş olduk: Elin Suudi Arabistanlısı Süleyman Al Muhaidip, bu arkadaşın tarla vasfındaki 9 dönümlük arazisi imara açılmış, çok ileri görüşlü. Yine Kuveytli birisi aynı zamanda Kanal İstanbul'da zemin artı 4 katlı izinli konut artı ticaret alanı arazisinde böyle bir hakka sahip olmuş; bu da çok ileri görüşlü bir arkadaş. Yine, Katar Emiri'nin annesi de basına da yansıdı ve 44 dönümlük tarla, turizm artı ticaret alanı sahibi artık Kanal İstanbul'da. Şimdi, bu iktidar boğazın etrafındaki yalılarda oturanları eleştirmişti fakat kendisi kanal İstanbul'da aynısını yapmaya çalışıyor” dedi.

3 DÖNÜM OLDU 13

Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Kanal İstanbul projesinde 3 dönümlük bir arazisinin daha sonra 13 dönüme çıkarttığını ileri süren Çepni, “Onun da yeri yine konut artı ticaret alanı oldu, 3 dönüm artı 13 dönüm. Şimdi, tabii, insan soruyor. Bakan Albayrak, damat Albayrak tabii ki bu öngörüye sahip olabilir, zekidir, Maliye Bakanlığı boşuna verilmedi kendisine, mutlaka böyle bir ileri görüşlülüğü vardır verilmiş fakat insan şunu anlayamıyor: Ya, bu elin Suudi Arabistanlısı, Katarlısı nasıl oluyor da bu Kanal İstanbul arazisinde, İstanbul'da böyle bir ileri görüşlülüğe sahip oluyor? AKP siyasetinin yarattığı çok ileri görüşlü sonuçlardır bunlar” sözleriyle eleştirdi.

KRAL ÇIPLAK

AKP siyasetinin halka karşı, halklara karşı ve doğaya karşı geliştirilen bir fetih yürüttüğünü ifade eden Çepni, fetihten faydalananların işçi, emekçi, köylülerin değil, ülkenin ekmeğini sömüren bir avuç, saray etrafında kümelenmiş şirketler olduğunu belirterek, “İşte biz bu fetih siyasetine halka karşı, doğaya karşı bu düşmanca siyasete itiraz etmeye, kral çıplak demeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi