Cengiz Aldemir /ANKARA- Nişasta bazlı şekerin (NBŞ) gazlı içecekler, meyve suları, çikolata, kek, şekerleme, gofret, bisküvi, dondurma, reçel, marmelat, jöle, ketçap, mayonez, hazır çorba gibi pek çok işlenmiş gıdanın yanı sıra baklava ve unlu tatlıların yapımında da kullanıldığını belirten Çepni,

nişasta bazlı şekerin ucuz olması ve firmalar tarafından yüksek kârdan dolayı tercih edildiğini vurguladı.

NBŞ'NİN ZARARLARI

Çepni, "Sağlık Bakanlığı'nın,"Nişasta Bazlı Şekerlerin Sağlığa Etkileri” Hakkında Bilim Kurulu Raporunda, NBŞ'deki firüktozun obeziteyi tetiklediği, insülün direncini arttırdığı ve kronik hastalıkların doğrudan ilgili olduğu, karaciğer için yıkıcı etkisi, hızla yağ asitlerine dönüştüğü, bu durumun karaciğer yağlanması, fibrosis ve siroza neden olduğu bilgisi de mevcuttur. Nişasta bazlı şeker, glikozdan farklı olarak kanda ürik asit artışına da neden olmakta. Ayrıca gut, diyabet, kalp damar hastalıklarına, Alzheimera yol açmakta ve  kolon, pankreas, karaciğer, meme kanseri gelişimine zemin hazırlamakta ve böbreklere zarar vermektedir" uyarısında bulundu.

TONLARCA NBŞ İÇ PİYASAYA SÜRÜLMÜŞ

Avrupa Birliği başta olmak üzere pek çok ülkede nişasta bazlı şeker üretimi ve kullanımı için düzenlemeler yapıldığını belirten HDP'li Çepni, en büyük mısır üreticisi ABD'nin, Gıda ve İlaç İdaresi FDA'nın, Nisan 2008'de nişasta bazlı şekere bağlı hastalıklar yüzünden üretim kotasını yüzde 2 'lere düşürdüğü nü anımsattı. Türkiye'de, nişasta bazlı şeker sorununun ABD gıda firması Cargill'in faaliyetleri ile başladığının altını çizen Çepni, uluslararası şirketlerin Türkiye'de ürettiği nişasta bazlı şekerin, 197 bin 848 tonunun gizlice iç piyasaya sürülmüş olabileceği ve çok ucuz fiyatlarla yoksul halka satılan baklava ve benzeri tatlılarda kullanılmış olabileceğini kaydetti. 

DEVLET YASAL DÜZENLEME YAPMALI

Çepni, halk sağlı

ve gıda güvenliğini sağlamanın devletin öncelikli görevi olduğunu ifade ederek, "Sağlıklı gıdalara erişim her insanın doğal hakkıdır ve devlet bu önlemleri almak ve gerekli yasal düzenlemeleri yapmak zorundadır. Piyasada ambalajlı olarak satılan meyve suları, hazır bisküvi, gofret, kek, meyveli şeker gibi ürünlerin ambalajında içeriğindeki maddeler çoğu kişinin okuyamayacağı şekilde küçük boyutlarda yazılmaktadır. Bu ürünlerin insanların okuyabileceği boyutta basılarak, marketlerde ayrı raflarda satılması sağlanmalıdır. Ürünlerinde nişasta bazlı şeker kullanan işletmelerin sıkı denetimi yapılmalı ve kullanılan şeker hakkında tüketiciyi bilgilendirmede kurallara uymayan işletmelere yaptırımlar uygulanmalıdır."

Editör: Haber Merkezi