Cengiz Aldemir/ANKARA- Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz yükünün en çok işçi, işsiz, memur, emekli ve esnafların çektiğini belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, TÜİK, enak ve Türk-İş'in gıda enflasyon verilerini paylaşarak, temel gıda ürünlerindeki rekor artışa dikkat çekti.

DOĞALGAZ, BENZİN VE ELEKTRİĞE ZAM

Ocak 2022 tarihi itibariyle benzinin litresinin 14.14 TL’ye,  motorin 14.36 TL’ye, LPG 9.48 TL’ye yükseldiğini vurgulayan HDP'li Çepni, konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 52 ile yüzde 130 arasında,  konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 25 oranında zam geldiğini söyledi.

YOKSULLUK SINIRI 13 BİNİ GEÇTİ

Konut satış ve kira fiyatlarında da fahiş oranda artış yaşandığını belirten Çepni, "TUİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması baz alınarak belirlenen kira artış oranı Ocak ayı için yüzde 19,60.’dır. Gelen zamlarla,  dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı 4 bin 13 TL'ye, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı, yani yoksulluk sınırı ise 13 bin 72 TL TL'ye yükselmiştir"  dedi.  

KREDİ BORÇLARI VE İFLASLAR ARTTI

Halkın yoksulluk ve borç içinde olduğunu, bankaların kredi faizlerini yükseltmesine rağmen tüketici kredilerinde 2.6 milyar, kredi kartı borçlarında ise 6.1 milyar liralık artış yaşandığını aktaran HDP'li Çepni, "2021 yılı için vatandaşların bankalara 108.1 milyar lirası tüketici kredilerinden, 65.2 milyar lirası da kredi kartlarından olmak üzere toplam 173.2 milyar liralık borcu oluşmuştur.  Vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçlar 25 milyar lira düzeyinde bulunmaktadır. Esnaf sicil gazetesi verilerine göre iflas eden esnaf sayısı Kasım 2021 ayı ile birlikte en az 88 bin 734 olmuştur. Sigortalı bir işte çalışmayan veya herhangi bir kapsamda sosyal güvencesi olmayanların sağlık hizmetinden faydalanmak için, 2022 yılında ödeyecekleri Genel Sağlık Sigortası primi ayda 150.12 TL’ye yükselmiştir" ifadelerini kullandı.

YDO ORANI YÜZDE 36,20 İLE REKOR KIRDI

Büyükşehirlerde Toplu taşıma, otoyollar ve köprü geçişlerine yapılan zamları da anımsatan Çepni, 2022'deki Yeniden Değerlendirme Oranlarını işaret ederek, "2022'deki vergi, harç ve cezalara uygulanacak zam oranının belirlenmesinde kullanılan ve geçen sene yüzde 9.11 olan yeniden değerleme oranı bu yıl yüzde 36.20 ile rekor kırmıştır. Asgari ücretin, işçi ve ailesinin ekonomik ve sosyal hayatlarını en iyi şekilde yaşayabilmelerini sağlayacak kadar olması gerekmektedir. 2022 yılında geçerli olacak net asgari ücretin 4 bin 253 lira 40 kuruş, 2022 yılı için en düşük emekli maaşı ise 2 bin 500 TL olarak belirlenmiştir" bilgisini paylaştı.

13 MİLYON 400 BİN EMEKLİ VE HAK SAHİBİ MAĞDURİYET YAŞIYOR

Türkiye’de 13 milyon 400 bin emekli ya da hak sahibinin ekonomik olarak en fazla mağduriyet yaşayan kesim olduğunu vurgulayan Çepni, "Aldıkları düşük ücretin yanı sıra maaşlarından ilaç ve muayene katkı payı adı altında yapılan kesintiler sağlıklı ve dengeli yaşama haklarını da engellemektedir. Emekliler; gelen zamlarla zaten eksiye geçen emekli  maaşlarına yapılan 1000 TL’lik farkın hiçbir dertlerine çare olamayacağını, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı olan 4 bin 13 TL’nin çok çok altında yaşamaya mahkûm edildiklerini, emekli aylıklarının adil ve eşit olmadığını dile getirmiştir. 2500 TL, giderek artan ekonomik kriz, enflasyon ve yüksek zamlar sebebiyle emeklilerin ev kirası, elektrik ve doğal gaz faturalarını dahi karşılamaya yetmemektedir" değerlendirmesinde bulundu.

DEVLET ANAYASAL GÖREVİNİ YAPMIYOR

Anayasada, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları ve sosyal adaleti sağlamanın devletin yükümlülüklerinden biri olduğunu anımsatan Çepni, "Gelen zamlar artarak devam etmekte, emekliye verilen zamlı maaşlar erimekte, alım gücü sürekli düşmektedir. Ekonomik krizin yükü nedeniyle emekliler büyük mağduriyet yaşamaktadır.  Kamu kaynakları, halkın yararına eşit ve adil kullanılmamaktadır" eleştirisinde bulundu.

CB, TBMM BŞK. BAKAN,MV. EMEKLİ MAAŞLARI DONDURULSU 

Konuyu meclis gündemine taşıyan HDP'li Çepni, Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Başbakanlık, Cumhurbaşkanı yardımcılığı, Bakanlık ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevinde bulunmuş kişilere yapılan aylık ödemelerin, diğer emeklilerin maaşları ile kıyaslandığında arada büyük bir uçurum ve adaletsizlik olduğunu vurgulayarak, "Vatandaş açlık ve yoksulluk içinde iken bu durum toplumda büyük tepkilere neden olmaktadır. Yüksek enflasyona karşın emekli vatandaşı 2500 TL maaş alan ülkede, sosyal adaletin sağlanması ve emekliler üzerindeki ekonomik krizin yükünün azaltılması için;  Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı, Başbakanlık, Cumhurbaşkanı yardımcılığı, Bakanlık ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği görevinde bulunmuş kişilerin,  bütçede büyük pay ayrılan emekli maaşlarındaki artışların, en düşük emekli maaşı ile eşitleninceye kadar dondurulması gerekmektedir."

Editör: Haber Merkezi