Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulu'nda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni her konuda olduğu gibi iktidarın çevre ve ekoloji konusunda sicilinin kötü olduğu eleştirisinde bulundu.

Çevre ve Şehircilik bakanlığının doğa katliamlarına seyirci kalmakla eleştiren Çepni, "Şimdi, düşünün ki fidan dikmek ile ormanı aynılaştıran bir iktidarla karşı karşıyayız yani bir ormanın yüzyıllarda oluştuğunu bilmeyen ya da bilmek istemeyen bir iktidar; şimdi, böylesi bir durum. El dokunmaması gereken bir Salda Gölü'ne şimdi inşaat yapıyor ve inşaatı da bize çevrecilik olarak yutturmaya çalışan bir Çevre ve Şehircilik Bakanlığı var; tablo bu" sözleriyle tepki gösterdi.

İTHAL EDİLEN ÇÖP ARTTI

AKP yönetiminde 2004 yılından bugüne Avrupa ülkelerinden ithal ettiği plastik artık miktarının 173 kat arttığını, 2019 yılında 582 bin ton, 2020 yılında 659 bin ton plastik atık ithal edildiğine dikkat çeken Çepni, "Bunu AKP yapmış başka biri değil. İhracat diye bir şey yok, dünyanın çöplüğü yapmışsınız Türkiye'yi. Dünyanın çöplüğü yapanlar şimdi de kalmış bize çevrecilik yutturmaya çalışıyorlar" eleştirisinde bulundu.

İTHAL İZNİ ALAN ŞİRKETLER ARTTI

Türkiye'nin etkili bir atık yönetimi olmadığını, çöplerin ayrıştırılması, yıkanması, kategorize edilmesinin ekonomik olmadığı için ithal edildiğini belirten Ekolojist Çepni, ithalat izni alan şirket sayısındaki artışa dikkat çekerek, "AKP" demek "rant" demek, "kâr" demek, bu yoksa eğer ormanlar da kesilir çöpler de ithal edilir gerekçe, ekonomik olmaması. Son bir yılda ithal izinli şirket sayısı 130'dan 400'e çıkmış; çok kârlı bir alan, 400'e çıkmış. Türkiye'de 250 bin ton atık toplama ve dönüştürebilme kapasitesi var fakat bunun çok çok ötesinde bir ithal politikası var. Plastik atıklar, atık ithalatı yasaklanmalıdır, atık toplama işçileri de güvenceye kavuşturulmalı, sosyal ve ekonomik hakları sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

GAZİEMİR NEDEN TEMİZLENMİYOR?

Türkiye'nin nereden geldiği belli olmayan atıklar ülkesi haline getirildiğini vurgulayan Çepni, 

'Nereden geldiği belli olmayan İzmir Gaziemir'de terkedilmiş bir fabrika sahasında zehirli nükleer atık kalıntıları vardır. On üç yıldır bu devlet, her türlü kurumuyla, bu zehirli atığı temizleyememektedir. Soruyorum buradan bir kez daha: Niye Gaziemir'i temizleyemiyorsunuz?" diye sordu.

AKP ZEHİR İTHAL EDİYOR

Aliağa'da görülen kanser oranının, Türkiye'deki kanser olanın 4 katı  olduğunu belirten Çepni, asbest ve zehir yüklü geminin Aliağa'ya getirilmek istendiğini, ilçenin Türkiye'nin çöplüğü haline getirildiğini belirten Çepni, "Biz o asbest yüklü zehirli geminin Aliağa'ya gelemeyeceğini, getirmeyeceğimizi buradan bir kez daha söylüyoruz. AKP zehir ithal eden bir iktidardır ama bakanlıkları da bu zehirli politikaları ambalajlamakla görevli şirketlerin aparatına dönüşmüştür. Bunu reddediyoruz. Bunu kimin getirdiği belli değil resmen ama işte kimin getirdiği AKP'nin bu mekanizmalarından çok net olarak bellidir. AKP zehir ithal eden bir iktidardır ama bakanlıkları da bu zehirli politikaları ambalajlamakla görevli şirketlerin aparatına dönüşmüştür. Bunu reddediyoruz."

Editör: Haber Merkezi