İZ GAZETE- Cezaevlerinde sıkça yaşanan şiddet, işkence ve kötü muamele örneklerinden birinin Bafra T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda yaşandığını belirten HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, “Bafra T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalmakta olan Emir Karakum’un yaşadığı darp olayı tarafıma iletilmiştir. Buna göre; Emir Karakum, 25 Nisan 2022 tarihinde özel odada 8 gardiyanın saldırısına uğramış, bu saldırı sırasında kafasına ve vücudunun çeşitli yerlerine darbeler almıştır. Aynı gün adli muayene raporu için hastaneye sevk edilen Emir Karakum üstünkörü bir muayeneden geçirilmiş, burnu kanamasına ve mide bulantısı yaşamasına rağmen tomografi çekimi ve benzeri tetkikler yapılmamıştır" dedi.

AİLE SORUŞTURMA BAŞLATILMASINI İSTİYOR

26 Nisan 2022 tarihinde yapılan aile görüşünde Emir Karakum’un burnunda ciddi şişlik olduğu, burun kanaması ve mide bulantısının devam ettiği ve yüzünde çeşitli yerlerinde şiddet izler bulunduğu, olay hakkında suç duyurusunda bulunan ailesinin, oğullarının can güvenliğinin bulunmadığı için sevkinin yapılmasını istediği bilgisini aktaran Çepni, " Saldırıya uğradığı alandaki tüm güvenlik kameralarının görüntülerinin ve adli rapor gidişinde ve dönüşündeki geçtiği alanlardaki kamera görüntülerinin, olay günü olay yerinde görevli gardiyanların, sıralı amirlerinin, 1. ve 2. Müdürlerin isimlerinin dosyaya getirtilmesini ve sorumlu kişiler hakkında soruşturma başlatılmasını talep etmektedir" ifadelerini kullandı.

DARP OLAYI ARAŞTIRILMALI

Herkesin yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkı olduğu, kimseye işkence, eziyet yapılamayacağı ve insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamayacağı Anayasa ile belirlendiğini anımsatan Çepni, Bafra T Tipi Hapishanesinde yaşanan darp olayının tüm yönleriyle araştırılması, anayasaya, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve yasalara aykırı şekilde işkence suçu işleyen görevliler hakkında soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi.

KARAKURUM'UN DARP OLAYI ARAŞTIRILDI MI?

Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP'li Çepni, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a şu soruları yöneltti:

Bafra T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda kalmakta olan Emir Karakum’un yaşadığı darp olayı tüm yönleriyle araştırılmakta mıdır? Yaşanan darp olayı hakkında Bakanlığınızın açıklaması olacak mıdır?

Söz konusu olayda, görevi ihmal, görevi kötüye kullanma, işkence, kötü muamele, yaşam hakkının ihlali gibi suçlardan, cezaevi İdaresi ve infaz memurları hakkında Bakanlığınız inceleme başlatmış mıdır?

Emir Karakum’un yaşam hakkını tehlikeye atan darp olayı sonrasında neden tam tetkikleri yapılmamıştır? Sağlığa erişim hakkı neden engellenmektedir? Sağlık durumu takip edilmekte midir? Beyin kanaması ve benzeri sorun yaşamaması için hastanede tüm tetkiklerinin yapılması için girişiminiz olacak mıdır?

Ailesi tarafından suç duyurusunda talep edilen görüntüler dosyaya eklenmiş midir?

Emir Karakum’un, Bafra T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda can güvenliği ne şekilde korunacaktır? Bakanlığınız bu konuda sorumluluğunu yerine getirecek midir?

Cezaevlerinde artan işkence, darp ve kötü muamele olaylarını engellemeye ilişkin çalışmalarınız var mıdır?

Editör: Haber Merkezi