İZ GAZETE- HDP İzmir Milletvekili ve Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Murat Çepni, Karadeniz Bölgesi'nde bir oyun oynandığını ve bu oyun sonunda ÇAYKUR’un batmaya başladığını söyledi. Üreticinin açlıkla, halkın yoksullukla karşı karşıya olduğunu belirten Çepni, kazananın sadece özel şirketler olduğunu vurguladı.

‘KARADENİZ ESİR ALINDI’

Afrikalı bir köylünün Avrupalı sömürgeciler için söylediği ‘Onlar geldiklerinde İncil onların elindeydi, toprak bizim elimizde fakat bir süre sonra İncil bizim elimizdeydi, toprak onların elinde’ sözlerini hatırlatan Çepni, Karadeniz’in milliyetçilikle, savaş siyasetiyle esir alındığını, turizm, HES ve inşaat projeleriyle de halkın kandırıldığını ifade etti.

‘HALK VAATLERLE KANDIRILDI’

İş, kalkınma vaadiyle insanların kandırıldığını ancak tablonun tam tersi olduğunu belirten Çepni, “2017 yılı itibarıyla toplam yaş çay alımında ÇAYKUR yüzde 42, özel sektör ise yüzde 58 çay almış. Yine, tarım alanları, ekim alanları bu süreçte 834.889 dekar alandan 781.334 bine düşmüş, üretici sayısı 241.176'dan 197.169'a düşmüş; yani tümüyle bir çöküş yaşıyor Karadeniz Bölgesi. Taban fiyatı 3,3 TL açıklandı fakat gerçekte yaşanan şey 1,8 ya da 1,9 TL üzerinden gerçekleşiyor. Taban fiyatının açıklanmasından sonra ÇAYKUR'un çay almaması üreticiyi özel şirkete mahkûm etmiş durumda yani almak zorundasınız. Yani açlığı ve yoksulluğa doğrudan bir yönlendirme söz konusu.” dedi.

HDP’li Çepni, önerilerini de sıraladığı konuşmasının devamı şöyle:

“ÇAYKUR düzenleyici kurum hâline gelmelidir, özelleştirme politikalarından vazgeçilmelidir, özerk ve katılımcı yönetilmelidir.

Kota uygulamasından vazgeçilmelidir. Taban fiyatı üreticinin, sendikaların katılımıyla belirlenmelidir. Özel şirketlerin taban fiyatına uyması zorunluluk hâline getirilmelidir. Karadeniz'de monokültür tarım modeli terk edilmeli, bu kapsamda detaylı çalışmalar yapılmalıdır.

ÇAYKUR'un batırılması, üreticinin yoksullaştırılması politikası Karadeniz'de sermayeden yana siyasetin doğrudan sonuçlarıdır. Karadeniz halkımız bu soygun siyasetine karşı, bu açlık ve yoksulluk siyasetine karşı sesini yükseltmelidir ve bu konuda biz de elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız ve önergeyi destekliyoruz.”

Editör: Haber Merkezi