İZ GAZETE - HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, video aktivisti ve belgesel film yapımcısı Oktay İnce'nin 16.10.2018 tarihinde evine yapılan baskında emniyet güçlerince el konulan 20 yıllık arşivini Meclis gündemine taşıdı. 

8 hard disk ve 41 DVD’den oluşan arşivi henüz kendisine verilmeyen İnce, arşivi için hukuk mücadelesi de veriyor. Konuyla ilgili olarak HDP İzmir Milletvekili Çepni, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. 

Çepni, İnce'nin arşivinin iade edilmemesi ile ilgili CMK 34. “Bilgisayar, bilgisayar programları ve bilgisayar kütüklerine şifrenin çözülememesinden dolayı girilememesi veya gizlenmiş bilgilere ulaşılamaması halinde çözümün yapılabilmesi ve gerekli kopyaların alınabilmesi için, bu araç ve gereçlere el konulabilir. Şifrenin çözümünün yapılması ve gerekli kopyaların alınması halinde, el konulan cihazlar gecikme olmaksızın iade edilir." maddesini hatırlattı. 

ÇEPNİ İÇİŞLERİ BAKANI'NA SORDU;

Soruşturmalar kapsamında, bilgisayar, bilgisayar kütükleri, taşınabilir bellek ya da benzeri dijital verilerin, CMK 134'e göre iadesi ya da kopyasının verilmesi neden mümkün olmamaktadır?  Kanunun açık hükmüne rağmen,  Oktay İnce’nin son 20 yılın demokrasisinin ve siyasi mücadelelerin belgesi olan dijital arşivi yedeklenmiş midir? İncelenmiş midir?  Kendisine ne zaman teslim edilecektir?   

Oktay İnce’nin gözaltına alınma nedeni ile arşivi arasında bağlantı var mıdır?  Arşivin ifade özgürlüğü kapsamında oluşturulduğunu düşünmüyor musunuz? Ailesinin, çocuğunun,  özel hayatı ile ilgili görüntülerin olduğu eşinin bilgisayarına Anayasa’nın hükmüne aykırı bir şekilde el konulmasının gerekçesi nedir?

Ortada 20 yıllık emek,  insanların hikayeleri, filmler vardır. Bunlar bozulmadan, zarar görmeden kendisine teslim edilebilecek midir? Bozulmalar kayıplar olursa oluşan mağduriyet nasıl giderilecektir?

Oktay İnce, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, İzmir Siber Suçlarla Mücadele Şubesi'ne arşivin kopyasının alınması ve orijinallerinin kendisine verilmesine dair yazı yazdığını ama bu yazıdan da sonuç alamadığını belirtmiştir. Savcılık talimatı neden uygulanmamıştır? Bu yazının gereği neden yerine getirilmemiştir? Emniyet, savcıların yazısını görmezden mi gelmiştir? Savcılık bunun takibini neden yapmamıştır?

Oktay İnce’nin arşivine el konmasında; OHAL sürecinde özellikle Ankara Yüksel Caddesinde hak arama eylemi yürüten  Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın  kayıtlarını almasının etkisi var mıdır?  

El konulan cihazlar pahalı cihazlardır. Çoğu kişi asgari ücretle çalışarak, bu cihazları zorluklarla almaktadır. Emniyet tarafından el konulan cihazlar iki üç sene verilmemekte, verildiğinde kullanılmaz halde olmaktadır. Maddi olarak kişilerin uğradıkları zararın telafisi yapılacak mıdır? Bakanlığınızın bu hukuka aykırı durum için bir çalışması var mıdır?

Oktay İnce’nin yaptığı paylaşımlar ve arşivini oluşturan dijital görüntüler, yazılar sadece habercilikten ibarettir. Dolayısıyla sosyal medya üzerinden yaptığı yayınları ifade ve basın özgürlüğü kapsamında değerlendirmek gerekmez mi?

Editör: Haber Merkezi