ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - Yüzde %63 oy oranı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olan HDP’li Adnan Selçuk Mızraklı 19 Ağustos’ta görevden alınarak yerine kayyum atandı. 21 Ekim’de de düzenlenen bir operasyonla gözaltına alınan Mızraklı ‘terör örgütüne üye olmak’ suçundan tutuklanarak Diyarbakır D Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Karar HDP’lilerin tepkisiyle karşılandı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli Meclis Grubu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada HDP’li belediyelere kayyum atanmasını eleştirerek Meclis çalışmalarına 3 gün süreyle katılmama kararı aldıklarını duyurdu. Kayyumları protesto için bu kararı aldıklarını söyleyen Temelli, atamaların anayasal bir suç olduğunu söyledi.

‘MİLLİYETÇİ HEYEZAN’

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız HDP Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Murat Çepni, iktidarın belediyelere kayyum atamasını ‘iktidarın kaybettiği desteği toparlamaya çalışması’ olarak yorumladı.

“İktidar bloğu her yolu deneyerek ayakta kalmaya çalışıyor. Bunu yaparken de en başta Kürt halkının siyasi iradesine karşı tasfiyeci bir politika uyguluyor. Çünkü Kürt halkına saldırı üzerinden hem milliyetçi hezeyanla kitleleri konsolide etmeyi hedefliyor hem de siyaseti dizayn etmeye çalışıyor.” diyen Çepni, Saray’ın kayyumlarla ülkeyi doğrudan yönettiğinin altını çizdi.

Kayyumların en temel hak olan seçme ve seçilme hakkını ihlal ettiğini vurgulayan Çepni, “İktidar bloğu kaybettiği pozisyonunu, seçimlerde kaybettiği potansiyelini kayyumlarla zorla korumaya çalışıyor.” dedi.

‘KATİL SÜRÜSÜ İŞİD’

Kuzey Suriye’deki operasyona değinen Çepni, İŞİD’i ‘katil, tecavüzcü sürüler’ olarak niteleyerek, İŞİD’in tüm toplumu tehdit ettiğine dikkat çekti. Çepni Kuzey Suriye ile ilgili şöyle konuştu; "Kuzey Suriye’ye savaş ve işgal operasyonu da yine iktidar bloğunun kendi bekasını koruma ve İŞİD katil tecavüzcü sürüleri üzerinden tehditle tüm toplumu esir alma amacındadır. Hem yeni enerji kaynaklarını fethetme, yayılmacılık hedefiyledir. Ayrıca Kürt , Arap, Türkmen, Ezidi, Çerkez tüm Suriye halklarının kurduğu demokratik Kadın özgürlükçü, komünalist rojava devrimi boğulmak istenmektedir.”

Kuzey Suriye operasyonunun Meclis’in onayıyla gerçekleştiğinin altını çizen Çepni, HDP dışındaki partilerin bu durumu inkar ettiklerini söyledi. “Meclis artık ülke için doğrudan bir tehlike haline gelmiş bulunuyor. HDP dışında en temel meselelerde demokratik barışçıl bir siyaset ortaya koyan maalesef yoktur. “ diyen Çepni, Meclis’in bu tutumunu protesto etmek için Meclis çalışmalarına katılmayacaklarını ve HDP’siz bir Meclis’in Saray’ın politikalarını onaylayan bir ‘noter’ olacağını söyledi.

MIZRAKLI %63 OY ALDI

HDP’li Adnan Selçuk Mızraklı’nın Diyarbakır Belediye Başkanlığına %63 oyla seçildiğini hatırlatan Çepni “Mızraklı başkan Amed halkının yüzde 63 oyuyla kayyumu saraya süpürerek seçilmiştir. Bunu hazmedemediler. Ayrıca toplam 12 belediyemize kayyum atandı. Onlarca belediye Meclis üyemiz de görevden alındı ve bir çoğu da tutuklandı. Kürt illerinde tam bir gasp siyaseti devrededir.” değerlendirmesini yaptı.

‘GÖREVE İADE EDİLSİNLER’

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli Meclis Grubu’nda yaptığı konuşmada “Kayyım bir anayasal suçtur. Bu anayasal suçtan bir an önce vazgeçilmesini ve tüm belediye eşbaşkanlarımızın göreve iade edilmesini istiyoruz. Nerede bir mağdur, mazlum varsa önce onun hakkını savunacaksınız. Bunu yapmadığınız sürece ne halkın temsilcisi ne de milletvekili olabilirsiniz. O yüzden de 3 gün boyunca Meclis çalışmalarına katılmayacağız” dedi.

Editör: Haber Merkezi