ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE – HDP il binasında yapılan toplantıya HDP İl Eş Başkanları Semra Uzunok ve Çerkez Aydemir, Parti Meclisi üyesi İbrahim Akın, EMEP İl Başkanı Emine Uyar, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir Eş Sözcüsü Atila Kılıç, İMC Der’den Günseli Kaya, Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nden Ayşe Yılmaz, 78’liler Derneği, SYKP üyeleri ve farklı siyasi kesimden yurttaşlar katıldı.

"OPERASYONLAR BOŞA ÇIKACAK"

HDP’ye yurt genelinde bir operasyon yapıldığını söyleyen PM üyesi İbrahim Akın, “Mahmuz Güleryüz, Gülay Bilici, Süleyman Gündüz ve Zahide Erten arkadaşımız tutuklandı. Bu arkadaşlarımızın tutuklanma gerekçesi tam bir siyasi operasyondur. Menemen kongresi sırasında çekilmiş bir fotoğrafın arkasında bulunan küçücük Öcalan fotoğrafı gerekçe gösterilmiş. Bu fotoğrafı örgüt propogandası kapsamına tutuklama gerekçesi yaptılar. Konuşma içerikleri itibarıyla herhangi bir gerekçe bulamadılar. Görüştüğümüz avukat arkadaşlar bu durumun suç teşkil etmediğini belirttiler. Operasyonun Menemen Adliyesi’nde olması ise bunun tam bir siyasi sipariş üzerine yapılan tutuklama olduğunun kanıtıdır.” dedi.

Tutuklamaların HDP’nin kongre ve seçim çalışmalarına girdiği süreçte yaşanmasının altını çizen Akın, kamuoyuna seslenerek “HDP’ye yönelik saldırılar karşısında HDP asla susmayacak, durmayacak ve 2 Aralık’ta en güçlü bir şekilde genel başkanımız Pervin Buldan’ın katılımıyla vekillerimiz, parti meclis üyelerimiz ve tüm üyelerimizle o kongreyi yapacağız. Aynı zamanda seçimlere yönelik her türlü çalışmamızı yapacağız. Kısaca bize dair yapılan operasyonlar boşa çıkacaktır.” dedi.

YEŞİL SOL PARTİ'DEN DAYANIŞMA MESAJI

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İzmir Eş Sözcüsü Atila Kılıç, tutuklamaların hukuk dışı olduğunu ve bu operasyonların HDP, sol, sosyalist kesim üzerine yapılan bir baskı politikası olduğunu ifade etti. Kılıç, “Yeşil Sol Parti olarak da tutuklanan arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Hukuksuz bir işlem. Sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Dayanışma duyguları içerisinde olacağımızı buradan tekrar duyuruyoruz.” dedi.

"ADİL YARGI YOK"

EMEP İl Başkanı Emine Uyar, “Tutuklamalar ülkede demokrasinin, hukukun, adil yargılamanın olmamasının bir göstergesidir. Türkiye’nin üçüncü büyük siyasi partisini başka bir şekilde göstermeye gayret gösteriyorlar. Ama bunlar başarılı olmayacak. Biz de HDP’nin her zaman yanındayız.”

"SİYASAL ÖRGÜTLENME HAKLARI TEHDİT ALTINDA"

Olaya temel haklar olarak baktığını söyleyen İMC Der’den Günseli Kaya, “Diyelim ki Menemen kongresinde ‘suç’ işlendi. Bunun sonucu tutuklama mı olmalıdır? Bu ülkede 1948’te imzalanmış olan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine göre, düşünce ve ifade özgürlüğü var mıdır? Siyasal örgütlenme özgürlüğü var mıdır? Siyasal parti kurma ve faaliyet hakkı var mıdır? Eğer varsa, ki anayasaya göre vardır, insanların partililerin kendi görüşlerini ifade etmeleri, bu yönde propaganda yapmaları kadar olağan bir şey olamaz. Düşünce ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığı bir ülkede demokrasiden söz edilemez. Siyasal örgütlenme ve parti faaliyeti sürdürme hakları tehdit altındadır. Bu sadece HDP’ye yönelik bir tehdit değil, diğer muhalifler için de tehdittir. Dolayısıyla cevap topyekün olmalıdır. Düşünce ifade özgürlüğü, örgütlenme hakkı, propaganda hakkı engellenemez ve bu yöndeki kısıtlamalar demokratik sistemlerle uyumlu değildir. HDP’ye yönelen son dönem baskılar ise yaklaşan yerel seçimlere yönelik engelleme girişimidir. Bu anlamda tüm gözaltıları ve tutuklamaları kınıyoruz ve hukuk her partiye her muhalife lazım olacaktır.” şeklinde konuştu.

ESP MÜCADELE ÇAĞRISI YAPTI

“Bu tutuklamalar AKP ve MHP’nin yerel seçim startını verdiğinin göstergesidir” diyen Ezilenlerin Sosyalist Partisi üyesi Ayşe Yılmaz, “İktidar her seçimden önce kendisine muhalif gördüğüne saldırıyor. AKP MHP ittifakı şimdi bunu uygun gördü. Bu saldırılar politik bir karardır. Ezilenlerin Sosyalist Partisi, HDP’nin bileşenidir. Umut bizde hep var. ESP HDP’dir, HDP ESP’dir. Mücadeleye devam edeceğiz.

ZEYBEKCİ'NİN SÖYLEMLERİNE SERT YANIT

AKP’nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci ile ilgili bir değerlendirme yapan HDP İzmir İl Eş Başkanı Semra Uzunok, "AKP İzmir’i fethedilecek bir kent olarak görüyor ama İzmir Türkiye’dir” dedi. Uzunok, AKP ve Zeybekci’nin eril diline tepki göstererek şunları söyledi; “AKP İzmir’e bir mesaj vermek istiyor. İzmir’i bir kadına benzetiyor ve burayı fethetmek konusunda fikirler beyan ediyor. İzmir çok kültürlü, kimlikli ve çok güzel bir şehirdir. Biz İzmir’i, İzmirliler olarak bütün kesimlerle yönetmeye adayız. HDP’nin kentte 340 bin oy aldığını düşünürsek HDP’nin önemini herkes biliyor. Bu anlamda da özel bir uygulama ile karşı karşıyayız. Ama biz kadınlar bir kez daha sesleniyoruz; İzmir’i bir kadın kenti yapacak HDP’dir. HDP bir kadın partisidir ve İzmir de bir kadın kentidir. Zeybekci’nin söylemleri kadın bedeninden siyaset yapmanın son örneğiydi ne yazık ki. Biz İzmirliler olarak, seçimlerde bir kez daha cevabımızı vereceğiz. İzmir fethedilecek bir kent değildir, İzmir Türkiye’nin bir kentidir. Barış, demokrasi içinde yaşanılacak bir kenttir. Biz bu operasyonlarla diz çökmedik, aksine bir adım daha ileriye sıçrayacağız. Türkiye’nin umuduyuz ve HDP dimdik ayakta.”

"AKP VE MHP'NİN BEKA SORUNU VAR"

Sözlerine “Bu ülkede MHP, AKP ve Ergenekoncu faşist blokun bir beka sorunu var” diyerek başlayan HDP İzmir İl Eş Başkanı Çerkez Aydemir ise “Beka sorunu kendilerine diz çökmeyenlere karşı demokratik cumhuriyeti, ortak vatanı şiar eden HDP’ye karşıdır. Buna yönelik operasyonlar bizi daha güçlü kılmalı çünkü doğru yoldayız. Doğru bir mücadele veriyoruz. Ortadoğu’da, bütün dünyada soyutlanan AKP MHP faşizminin içe yönelik saldırısını bize gerçekleştiriyor. Bizden kendne bir beka yorumu yaratarak var olmaya çalışıyorlar. Biz de yılmayacağız, sonuna kadar mücadele edeceğiz ve mutlaka kazanacağız.” dedi.

Editör: Haber Merkezi