İZ GAZETE- Geçtiğimiz aylarda, HDP İzmir İl Binası'nda parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılanacağı davanın ilk duruşması 29 Aralık’ta İzmir Bayraklı Adliyesi 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlıyor. Davaya katılım ve destek çağrıları yapılmaya devam edilirken, HDP İzmir İl Örgütü de konuya yönelik açıklama yaptı.

Açıklamayı HDP İzmir İl Eş Başkanı Besriye Tekgür okurken yapılan basın açıkalmasına HDP İzmir Milletvekilleri Murat Çepni ve Serpil Kemalbay da katıldı. 

'45 DAKİKA BİNA İÇİNDE KALDI'

Besriye Tekgür, "Bu saldırıda yaşamını yitiren Deniz yoldaşımızı bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. Bu katliamın failleri her gün HDP’yi hedef gösteren iktidarın kullandığı zehirli dildir. Bu katliamanın faili kapımıza çadır kuran ve her gün bu çadır üzerinden ilimizi hedef gösteren faşist güçlerin ırkçı zihniyetidir. Katilleri iyi tanıyoruz. Kapımıza çadır kurulduktan sonra faşist güçler tarafından ilimizin önünde basın açıklaması yaparak, çelenk bırakarak ilimizi hedef haline getirmişlerdir. O çadırın hala orada bulunduğu unutulmamalıdır. İl örgütü olarak kendi kapımızın önünde basın açıklaması yapmamıza izin vermeyen kolluk güçleri, faşist çetelerin ilimiz önünde yaptıkları ve hedef gösteren açıklamalarına çanak tutmuşlardır. Bununla ilgili İzmir Güvenlik Şube’ye bizzat giderek bu durumun ilimizi her türlü provakatif saldırılara açık hale getirdiğini ve önlem almaları gerektiğini söylememize rağmen hiçbir önlem alınmamıştır. Senaryosu yazılmış bir tiyatro gereği ilimizin önünde kurulan çadır ve tiyatronun sözcülüğünü yapanlar da ilimizi sürekli gözlemlemiş ve katliamdaki rolünü oynamıştır. Tüm bu detaylara baktığımızda yapılan saldırı, organizeli ve planlı bir şekilde adım adım hayata geçirildiği gerçeği ile karşı karşıyayız. Tek başına işlenmiş bir katliam değildir ve sanığın ifadesinden de bu durum anlaşılmaktadır. Daha önce keşif yapılmış, gerekli silah eğitimini almış ve HDP il binamızda bulunan herkesi öldürmek için hazırlıklarını yapmıştır. Deniz yoldaşımızı işkence ile katlettikten sonra tüm odalarda arkadaşları aramış, binada kimseyi bulamayınca tüm kapıların kilitlerine ateş açmak suretiyle kırmış, duvarda asılı özelikle kadın vekillerimizin fotoğraflarını kurşunlamıştır. Katil 45 dakika bina içinde kalmış, tüm katları elini sallayarak gezmiş ve kendiliğinden aşağı inerek teslim olmuştur. Teslim alan güvenlik güçleri ‘’İsmin ne ağabeycim’’ diyerek gözaltına almışlardır. Sadece 18 saatlik gözaltı sürecinden sonra tutuklanan Gencer'in gözaltındayken hala kendi telefonu ile paylaşımlar yapmasını ayrıca kamuoyunun dikkatine sunuyoruz" ifadelerini kullandı. 

'DENİZ'E SÖZÜMÜZ BARIŞ OLACAK'

"Hazırlanan iddanamede yapılan katliam sadece basit bir cinayet davası gibi ele alındığı açıktır" diyen Tekgür ,"Hatırlanacağı gibi bu ülkede yaşanan tüm siyasi katliam ve siyasi cinayetler  adı belli kimi güç odaklarıyla planlandığı ve hayata geçirildiği unutulmamalıdır. Tüm bu sebelerle biz HDP olarak bu davanın takipçisi ve sürdürücüsü olacağımız beyan ediyoruz. Bu davanın arka planı mutlaka açığa çıkacak ve sorumlular yargılacaktır. Bu dava aydınlamadığı sürece demokratik siyaset yapan partilerin ve siyasilerin yaşamı güvence altında olmayacaktır. Bu nedenle; demokrasiden, barıştan yana olan tüm güçleri ve halkları 29 Aralık Çarşamba günü saat 10’da İzmir Adliyesi'nde görülecek dava öncesi saat 09.30'da adliye önünde yapacağımız basın açıklamasına ve davayı takip etmeye davet ediyoruz. Adil bir yargılama için ve adalet sağlanıncaya kadar hem siyasi hem hukuki mücadelemiz devam edecektir. Faşizme karşı sonuna kadar direneceğiz ve mutlaka kazanacağız. Hep birlikte kazanacağız. Deniz’e sözümüz barış olacak…" açıklamasında bulundu. 

'HUKUKİ DEĞİL, SİYASAL HESAPLAŞMA'

Açıklama sonrası konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Deniz Poyraz katliamının Türkiye tarihindeki katiamlar silsilesinin devamı olduğunu belirterek, "Aralık ayı bunun göstergesidir. Çorum, Maraş, Roboski katliamları gibi. Bunların hiçbiri münferit değildir. Bu katliamlar aslında Türkiye'nin siyasetine baskı kurmak üzere devletin zirvesindeki mafya tarzı örgütlenmeleriyle, halkı sindirme girişimleri olarak gerçekleşmiştir. Bu sistematik cinayetler ve katliamlarla yüzleşmek kaçınılmazdır. Türkiye' de barış içinde demokratik bir şekilde emeğimizi, kimliğimizi, hakkımızı savunmak için mücadele ediyorsak bu davayı kendi davamız olarak kabul etmek ve hakikatle yüzleşmek gerekiyor. Hukuki değil siyasal bir hesaplaşma, hakikatle yüzleşme olacak diye bakıyoruz" diye konuştu. 

Yüzleşmek ve demokratik bir Türkiye'yi inşa etmek için herkesi göreve çağıran Kemalbay, "Biliyoruz ki Deniz Poyraz davası kapatılmak isteniyor. Duruşma süreci saray yargısı tarafından kapatılmaya çalışılacaktır. Biz bunun önünde engel olacağız" dedi. 

"DEVLET NEZDİNDE İŞLENMİŞTİR'

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise "Bu katliam devlet nezdinde işlenmiştir. Bu katliam iş, ekmek, özgürlük, demokrasi isteyen kim varsa onlara yöneliktir. Demokrasi ve özgürlük güçleri bu davayı sahiplenmeli. Dava günü İzmir adliyesinde ne kadar güçlü durursak hem Deniz yoldaşımıza sözümüzü yerine getirmiş olacağız hem de katliam siyasetine dur demiş olacağız. Çağrımız yan yana yana gelmektir" diye konuştu.

                                   

Editör: Haber Merkezi