Gizem TABAN/İZGAZETE- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDP İzmir Milletvekilleri; Serpil Kemalbay ve Murat Çepni, HDP İzmir İl Eş Başkanları; Besriye Tekgür ve Abdül Kadir Baydur’dan oluşan bir heyet ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’i ziyaret etti. İzmir Sanat’ta basına kapalı olarak gerçekleşen görüşme öncesinde HDP Eş Genel Başkanı Sancar, İZ Gazete’ye açıklamalarda bulundu.  
 

“EN BÜYÜK ZARARI DENETİMSİZLİK VE RANT DÜZENİ YARATIYOR”
Sancar şunları söyledi: “Öncelikle tüm İzmir halkına ve Ege’nin karşı kıyısında bulunan kardeşlerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Çünkü bu merkezi Ege olan, hem Türkiye’yi hem Yunanistan’ı etkileyen bir deprem. Burada maalesef can kayıplarımız var, şu ana kadar 28 insanımızın hayatını kaybettiği açıklandı. Samos Adası’nda da 2 ortaokul öğrencisinin hayatını kaybettiğini üzülerek öğrendik. Hepsine Allah’tan rahmet diliyoruz, tüm insanlarımıza geçmiş olsun diyoruz. Buradaki manzara içimizi yaktı. Özellikle Emrah Apartmanı ve Rıza Bey Apartmanı’ndaki durum çok vahim. Bu hem içimizi yaktı hem de öfkelendirdi. Bu, depremin bir sonucu olamaz. Çünkü her 2 apartmanın etrafından bulunan diğer yapılarda çökme yokken bu 2 apartmanın neredeyse yerle bir olması çok açık bir yolsuzluk delilidir. Yani burada yapı denetiminde bir usulsüzlük vardır. Pek çok açıdan bu binalar kurallara uygun yapılmamıştır. Yıkılan tüm binalarda durum aynıdır. Hep söylüyoruz; Afetler değil, tedbirsizlik ve yolsuzluk öldürür. Depremlerde en büyük zararı bu denetimsizlik ve rant düzeni yaratıyor.”

“YEREL YÖNETİMLER DAHA GENİŞ YETKİLERE SAHİP OLMALI”
Yerel yönetimlerin önemine vurgu yapan Sancar, “Bizler yerel yönetimlerin bu konuda çok daha geniş yetkilere sahip olmalarını ama aynı zamanda çok daha ciddi çalışmalar yürütmelerini istiyoruz. Yerel yönetimler şehirlerinin insanlarıyla doğrudan doğruya ilişki içindedirler. Deprem veya başka bir felaket gerçekleştikten sonraki dayanışma ve yaraları sarma faaliyetleri açısından yerel yönetimler önemlidir. Kendilerinin bu konudaki sorumlulukları çok hayatidir. Ben İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başından beri çalışmalarını takip ediyorum, dün Sayın Tunç Soyer ile bir telefon görüşmesi yaptım. Bizim parti olarak da kriz koordinasyon merkezimiz var. Bütün arkadaşlarımız her türlü yardım ve faaliyete katılmaya hazırlar. Zaten kendimiz de dayanışma ve yardım sistemi kurduk. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi ya da başka kuruluşlar bir şey istediğinde onları da yapmaya hazırız” diye konuştu. 

 

“YAPABİLECEKLERİMİZİ DEĞERLENDİRECEĞİZ”
Ziyarete ilişkin konuşan HDP’li Sancar, “Hem geçmiş olsun dileklerimizi ileteceğiz hem de son durum hakkında bilgileri doğrudan kendisinden alacağız. Bundan sonraki süreçte yapabileceğimiz çalışmaları da değerlendireceğiz” dedi.

Editör: Haber Merkezi