İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin’i ziyaret eden HDP İzmir İl Başkanlığı temsilcileri Ayşe Özdamar, Aydın Çetinkaya ve Özgür Oran parti olarak seyyar esnafa her zaman destek olmayı sürdüreceklerini kaydetti. İzmir’in her konuda Türkiye’ye örnek olduğunu aktaran Ayşe Özdamar, “Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019 yılında kurulmuş olan Esnaf ve Sanatkarlar Daire Başkanlığı’nın ülke genelindeki tüm belediyelerde yer alması için bir kampanya başlatılabilir. Bu daire başkanlığı esnafın sorunlarıyla doğrudan ilgilenir ve seyyar satıcıların da kayıtlı hale gelip daha iyi koşullarda çalışmalarını sağlayabilir. İzmir bu kampanya için ilk kıvılcımı ateşleyebilir” dedi

“6 MİLYON EMEKÇİNİN YANINDAYIZ”

HDP olarak bu öneriyi diğer paydaşlara da ileteceklerini aktaran Aydın Çetinkaya ise, “Bugün geçim sıkıntısı yaşayan, evine ekmek götüremeyen 2 milyon esnafın sorunları nasıl ki hem ülke hem de meclis gündeminin ilk sırasındaysa 6 milyon seyyar satıcının yaşadığı içler acısı durum kamuoyu önünde yer almalı. HDP olarak bizler, emekçi kardeşlerimizin de yanında olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

“YARATIK GÖZÜYLE BAKIYORLAR”

İktidarın, HDP gibi seyyar satıcıları da temizlenmesi gereken zararlılar gibi gördüğünü belirten Özgür Ozan da şunları söyledi: “Nasıl ki 6 milyon vatandaşın oyunu alan partimiz ve üyelerini yok edilmesini gereken yaratıklar gibi görüyorlarsa 6 milyon seyyar esnafına da aynı o gözle bakıyorlar. Hindistan‘da, ABD’de seyyar satıcılar için yasalar yapılırken bizde adeta zehirlenmesi gereken haşere olarak görülmesi çok acı” ifadelerini kullandı.

“SEYYAR KAÇAR, ZABITA KOVALAR”

Ziyaret nedeniyle HDP heyetine teşekkür eden İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı Evren Laçin ise HDP İl Örgütü’ne seyyar satıcıların sorunları ve taleplerinin yer aldığı raporu verdi. ‘Seyyar kaçar, zabıta kovalar’ lafını tüm yerel yönetimlerden duymaktan utandıklarını kaydeden Laçin şunları söyledi: “Siyasetçiler, 6 milyon seyyar esnafının önemini kavrar ve taleplerini can kulağıyla dinleyip uygun politikalar üretirse başarılı olurlar. HDP İzmir milletvekili Sayın Murat Cepni’nin Meclis’te bizlerin sorunlarına yönelik açıklamalarının esnafımız tarafından büyük ilgi gördüğünü söyleyebiliriz. Diğer partilerin de seyyar satıcıların gücünün farkına vardığını görüp sorunlarımızı sahiplenmesi bizleri mutlu ediyor. Bu vesileyle HDP İzmir Milletvekili Sayın Çepni ile il örgütüne de çok teşekkür ediyoruz.”

İŞTE RAPORDAKİ TALEPLER

1. İnsan onuruna yaraşır çalışma hakkının seyyar esnaflara da tanınmasını istiyoruz. Çalışma yerlerimizi ve koşullarını birlikte belirleyelim ki, biz de kent yaşamında hak ettiğimiz yeri alalım.

2. Seyyar esnaflar olarak kendi odalarımızı, kendi birliklerimizi tüm Türkiye’de kurmak istiyoruz. Belediyelerimiz, Bakanlığımız, hükümetimiz bu konuda bize yol göstermeli önümüzü açmalı; odalarımızın kuruluşunu kolaylaştırmalıdır.

3. Geçimlerimizi sağlamak ailemizin rızkını temin etmek için yağmurda çamurda, karda kışta, sağlıkta ve felakette bile çalışmak zorundayız. Hurdacısı, atık toplayanı, simitçisi, baloncusu, seyyar manavıyla tüm sokak çalışanları sosyal güvenceye kavuşmalı.

4. Eğitim hakkının da sokak esnaflarının da yararlanacağı şekilde düzenlenmesini istiyoruz. Sokaklarda çalışan çocukların başta olmak üzere tüm sokak çalışanları için onların durumlarına uygun eğitim programları hazırlanmalı.

5. Seyyar esnafına mali destek programı uygulanmalı. Faaliyetlerini üye oldukları dernek, kooperatif ve oda üzerinden sürdüren esnafa kayıtsız, koşulsuz 5’er bin TL mali destek verilmeli.

6. Seyyar esnafın her türlü oda, dernek aidat borcu sicil affı çıkarılarak silinmeli.

7. Seyyar esnafa 2019-2020 yılı içinde kesilen tüm cezalar af edilmeli ve vergi borçları silinmeli.

Editör: Haber Merkezi