Halkların Demokratik Partisi (HDP) 5. Büyük Kongresi “Çözüm biziz, sözümüz var” sloganıyla başladı.

Ankara Spor Salonu’nda divan üyeliği seçimi ile başlayan kongrenin Divan Kurulu'na HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Dersim Dağ, Serpil Kemalbay ve Necdet İpekyüz seçildi.

Duvar'ın aktarımına göre, kongreye Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Musa Anter’in kızı Rahşan Anter, Suruç Aileleri adına Metin Kılıç ile Fetih Aydın, Mehmet Tunç’un annesi Esmer Tunç ile eşi Zeynep Tunç, Silopi’de katledilen Seve Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın anneleri Sakine Demir, Behiye Nayır, Hatice Uyar, Şenyaşar ailesi adına Ferit Şenyaşar, Tahir Elçi’nin yeğeni Dilan Elçi, katledilen Medeni Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım, Deniz Poyraz’ın annesi Fehime Poyraz, Barış Anneleri İnisiyatifi, Rojava’da IŞİD'e karşı savaşırken yaşamını yitiren Aziz Güler’in babası Mehmet Güler, sokağa çıkma yasaklarında Sur’da katledilen Rozerin Çukur’un annesi Fikriye Çukur, polis tarafından İstanbul’da katledilen Dilek Doğan’ın babası Metin Doğan, Van’da helikopterden atılan ve yaşamını yitiren Servet Turgut’un eşi Makbule Turgut ile oğlu Hüseyin Turgut, sokağa çıkma yasaklarında katledilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Parti Meclisi Üyesi Mehmet Yavuzel’in abisi Reşat Yavuzel, Gezi Aileleri adına katledilen Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan, Silopi’de sokağa çıkma yasaklarında katledilen ve cenazesi buzdolabında bekletilen Cemile Çağırga’nın babası Ramazan Çağırga, Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde sistematik cinsel saldırıya uğrayan Garibe Gezer’in ablası Asya Gezer’in yanı sıra Muhsin Melik’in eşi Şenay Melik, Roboskili aileler, Şırnak’ta panzer arkasında sürüklenen Hacı Lokman Birlik’in abisi Hüseyin Birlik, 10 Ekim Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşkun, Kobanî sınırında katledilen Kader Ortakaya’nın ablası Ayşegül Ortakaya, Ekin Ceren Doğruak’ın babası Nusret Doğruak, Metin Lokumcu’nun abisi Ulaş Lokumcu, Madımak katliamından yaralı kurtulan Elif Dumanlı, Konya’da ırkçı saldırıda katledilen Dedeoğulları ailesinden sağ kalan Çetin Dedeoğulları, Murat Bozlak’ın eşi Zeycan Bozlak, Orhan Doğan’ın oğlu Emre Doğan ve Feridun Yazar’ın kızı Rahşan Yazar konuk olarak katıldı.

'KÜRT KARŞITI POLİTİKANIZLA KAZANIMLARI ORTADAN KALDIRAMAYACAKSINIZ'

Kongrede açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Kimsenin önünde diz çökmedik. Kimseye biat etmedik bundan sonra da kimseye diz çökmeyeceğimize, biat etmeyeceğimize sizlerin huzurunda söz veriyoruz. Sevgili halkımız. Bugün güneş bir başka güzel doğdu. Karanlığa inat yarattığınız bu coşkuyla bugün burada bir tarih yazdınız. Herkes bu salondaki büyük değişim iradesine iyi baksın. Geleceği kuracak güç bu salondadır. Bu ses halkların gümbür gümbür geliyorum diyen değişim sesidir.

Her yere sesimizi ve sözümüzü ulaştıracağız. Ayrımcılığa ve haksızlığa uğrayan herkesi HDP’de buluşturacağız. Büyüyen demokrasi ittifakımız ve Kürdistani partilerle olan ittifakımız umudu büyütmektedir. Bu final dönemini halklarımızın demokratik zaferine bir mutlaka yetiştireceğiz.

Kürt sorunu hakikat olarak bu ülkenin önünde durmaktadır. Bir yüzyıl daha aynı acılarla böyle devam etmeyecektir. Kürt karşıtı dış politikanızla Kürt sorunu gerçeğini ve Kürt halkının kazanımlarını ortadan kaldıramayacaksınız. Çözüm HDP’dir, çözüm biziz, çözüm sizlersiniz”

'KENDİ ADAYIMIZLA GİRME SEÇENEĞİNİ ÖNÜMÜZE KOYARIZ'

Kongrede değerlendirmelerde bulunan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, seçimlere yönelik açıklama yaptı. Oluşturdukları Demokrasi İttifakı ile seçimlere gireceklerini belirten Sancar, “Hedefimiz halkların, ezilenlerin, dışlananların ortak iradesini parlamentoda en güçlü şekilde temsil etmek. Bu hedefte en ufak bir tereddüdümüz yoktur” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin de açıklamalarda bulunan Sancar “Cumhurbaşkanlığı seçimde tutumumuz nettir. Kamuoyu önünde şeffaf görüşmeler yapılması halinde müzakerelere ve ortak aday fikrine açığız. Eğer bu çağrımıza karşılık alamazsak, seçimlere kendi adayımızla girme seçeneğini de çok ciddi önümüze koyarız. Hedefimiz de en az ikinci tura çıkmaktır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi