Hayvan hakları ile ilgili yazılı olarak yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, ülkemizde her gün hayvanlara yönelik hak ihlallerinin gündeme geldiğini hatırlatarak bu durumun başlıca sebepleri arasında söz konusu ihlallerin hak temelinde ele alınmaması, yasal düzenlemelerdeki eksiklik ve belirsizlikler ile yaygın cezasızlık politikası olduğunu açıkladı.



YASA TEKLİFLERİ VERİLİYOR ANCAK DİKKATE ALINMIYOR

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun alanında ülke mevzuatında ilk olması nedeniyle önemli ancak yetersiz olduğuna dikkat çeken Beko, “Bu nedenle de hak temelli yeni bir düzenlemenin ivedilikle kanunlaşarak yürürlüğe girmesi uzun süredir kamuoyunda bir beklenti olarak dile getirilmektedir. Ayrıca TBMM’nin gündemine de konuya ilişkin her dönemde yasa teklifleri verilmekte fakat bu haklı beklenti doğrultusunda ısrarla adım atılmamaktadır. Şubat 2019’da kurulan Meclis Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu, Ekim 2019’da, Meclis’te bulunan beş partinin de ortaklaştığı tavsiye raporunu yayınlamış olmasına rağmen “Hayvan Hakları Yasası” teklifinin Meclis gündemine halen getirilmemiş olmasının gerekçeleri nedir?” diye sordu.

AÇIK, KESİN VE CAYDIRICI CEZA VERİLMELİ

Hayvan hakkı ihlallerinin Türk Ceza Kanunu kapsamına alınarak açık, kesin ve caydırıcı yaptırıma tabi tutulması gerektiğinin altını çizen CHP’li Beko, şunları dile getirdi: “Mevzuatta türcülüğe sebep olan her türlü tanım ve ayrıma son verilmesi beklentisi ivedilikle yerine getirilmelidir. Cezaların alt sınırı belirlenirken uluslararası taahhütlerin yanı sıra ülke içinde de toplum vicdanını rahatlatacak yönde bir düzenlemenin yapılması gerekmektedir. İlgili düzenlemede pet-shop olarak adlandırılan canlı hayvan satış yerlerinin, üretim çiftliklerinin ve yakın dönemde ortaya çıkan ve tümüyle kayıtsız bir düzlemde yürütülen internet ortamında canlı hayvan ticaretinin, avcılığın ve av turizminin tamamen yasaklanmasına yer verilmelidir. Aynı düzenleme yasaklı ırklar kavramını varolan kanundan çıkarmalı, mizaç testi gibi bilimsel araştırmalar yapılarak hayvanların rehabilitasyonunu sağlamayı hedeflemelidir. Ayrıca hayvanların eşya kapsamından çıkarılarak hayvanlar üzerindeki sömürü, zulüm ve şiddetin her türünün derhal son verilmesini sağlayacak tedbirler alınmalıdır.”

Editör: Haber Merkezi