İZ GAZETE - Harmandalı Geri Gönderme Merkezi tartışmaları devam ediyor. 

HDP İzmir Mileltvekili Serpil Kemalbay Meclis'e sunduğu soru önergesinde, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu’nun 2018 yılında İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi ziyareti sonrası yayınladığı raporunu hatırlatarak, sığınmacıların yaşadığını iddia ettiği darp olaylarına dikkat çekti.

DARP, İNTİHAR...

Kemalbay, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nden bir görevlinin "750 kişilik yerde 1500 kişi kalıyor, birçoğu mermer zeminde uyuyor. Binanın çoğu camı kırık. Sınır dışı edilmek istemeyenler sürekli intihara kalkışıyor. Çalışanların da psikolojisi bozuldu. AIDS olan bir kadını 'yüksek güvenlik katı' adı verdikleri alanda tutuyorlardı. Hastalığı nedeniyle hiç kimse bu kadına yemek vermek istemiyordu."Kadını herkesten ayrı tutuyorlardı. Görevliler yemeğini onun katına götürmek istemediğinden başka bir mülteci kadın ona yemek veriyordu. AIDS’li kadın tutulduğu alanda yerde yatıyordu. Kimse ile de görüştürülmüyordu. Kadını, sonra sınırdışı ettiler hangi ülkeye gönderildiğini bilmiyorum.“ Genelde gardiyanlar mültecileri kameraların olmadığı alanda darp ediyordu. Orada da darp ispat edilemiyordu". şeklindeki açıklamalarına da değindi.

Kemalbay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinde şu sorularıa yer verdi;

İzmir’deki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi, sıcaktan hayatını kaybeden bir sığınmacının kayıtlara 'doğal ölüm' olarak geçirildiği iddia edilmiştir. İddialar doğru mudur?

Basında yer alan AİDS’li mülteci kadına yemek servisinden sorumlu personelinin ‘hastalığın kendilerine bulaşacağı’ gerekçesiyle yemek vermediği iddiası araştırılmış mıdır, sorun yaşanmaması için personele gerekli eğitim verilmiş midir? AİDS hastalarına karşı ayrımcılık ve nefret suçu işlenmesinin önüne geçmek için önlem alınmış mıdır?

Söz konusu AIDS’li mültecinin tedavisi için gerekli sağlık uygulaması yapılmış mıdır?

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu’nun 2018 yılında yayınladıkları raporda belirtilen Geri Gönderme Merkezlerinde ‘kötü muamele ve işkence yapıldığına dair’ tespitler araştırılmış mıdır? Araştırmada ortaya çıkan sonuçlar nelerdir? Tespit edilen işkence ve hak ihlallerine yönelik hangi adli ve idari işlemler yapılmıştır?

Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde ülkelerindeki savaş nedeniyle geri gönderme yasağı kapsamında olan Suriyeli mülteciler bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise geri gönderme yasağı kapsamında olmasına rağmen sınır dışı kararı verilerek uluslararası hukuk yükümlülüklerini çiğneyen yetkililer hakkında işlem yapılacak mıdır?

Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde bulunan çocuk sayısı kaçtır? Bu çocuklardan eğitim çağında olanların eğitim alamıyor olmalarına yönelik olarak Bakanlığınızca ne gibi bir program işletilecektir?

Basında yer alan çeşitli haberlerde Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan mülteci çocuklara yönelik taciz, kadınlara yönelik cinsel istismar iddiaları araştırılmış mıdır? Taciz ve tecavüz suçuna karışan kişilere ne gibi bir işlem yapılmıştır?

Geri Gönderme Merkezlerinin sivil topluma tamamen kapalı olmasının sebebi nedir? Geri Gönderme Merkezlerini sivil topluma açıp şeffaflığı sağlamaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?

Editör: Haber Merkezi