Mültecilerle ilgili yaptığı çalışmalarla bilinen Halkların Köprüsü Derneği, Işıkkent Ayakkabıclar Sitesi’nde yaşanan ve sosyal medyada da paylaşılan Suriyeli bir işçiye yönelik şiddet görüntüleri ie ilgili basın açıklaması yaptı. Sitenin girişinde yapılan açıklamada dernek üyeleri ‘Özür Diliyoruz’ yazılı bir pankart açtılar.

Dernek adına basın açıklamasını okuyan Prof. Dr. Cem Terzi, Suriyelilere yönelik nefret söylemine karşı mücadele etmek için eylemi yaptıklarını belirterek, İzmir'de yaşayan Suriyelilerin yalnız olmadıklarını göstermek için ayakkabıcılar sitesinin önünde olduklarını da ifade etti. 

Mültecilerin maruz kaldığı emek sömürüsüne de değinen Terzi “Çalışma hayatı mültecilerin en büyük hak ihlali yaşadıkları alandır. Hukuki statü yokluğu sonucu yüz binlerce insan kölelik koşullarında çalışmaktadır. Bugün itibarıyle halen Türkiye’de 400 bin civarında Suriyeli işçi çalışmaktadır ve bu emekçi kitle üzerinden sağlanan “kazanç”, özellikle kayıtdışı işçi çalıştıran patronların kasasını şişirmektedir.  Sadece 4000 civarında Suriyeli işçi sigortalıdır. Bu durum temel insan haklarına, mevcut çalışma hukukuna da aykırıdır ve derhal son bulmalıdır. Suriyeliler başta olmak üzere Türkiye’ye sığınan çeşitli uluslardan emekçilerin korunması için  öncelikle onların yasal bir statüye kavuşturulmaları şarttır” dedi.

‘ÇÖZÜM VATANDAŞLIK HAKKINDA’

Mültecilerin yaşadığı çözümün kalıcı statüyle ile eşitlik sağlanmasından geçtiğini de dile getiren Terzi şunları söyledi “Biz 5 yılı aşkın süredir ülkemizde yaşayan ve çalışan bütün Suriyelilere mülteci statüsü ve dileyenlere vatandaşlık hakkı verilmesini talep ediyoruz. Herkesin aynı haklarla yaşamasını sağlamak, tepki üreten ötekileştirmelerin giderilmesinin ve düşmanca duyguların önlenmesinin güvenli yoludur. Türkiyeli bir işçi hangi haklara sahipse, Suriyeli işçiler de aynı haklara sahip olmalıdır. Kaldı ki, kayıtdışı ve kuralsız sömürü aynı zamanda Türkiyeli emekçilerin de temel bir sorunudur ve bu sömürü koşullarının değişmesi ancak ortak bir mücadele ile mümkün olabilir”.

EMEKÇİLER ARASI DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Türkiye’de mültecilere yönelik git gide artan nefret söylemi ve ayrımcılık ile mücadelenin emekçiler arası dayanışma ve birlikte örgütlenmekten geçtiğini de ekleyen Terzi “Türkiyeli, Suriyeli emekçiler sömürüye karşı birleşecek, birbirimize şiddet uygulamayacağız, kötü söz söylemeyeceğiz, hakça paylaşacağız ekmeğimizi hep beraber. Yaşasın halkların dayanışması. Yaşasın emekçilerin dayanışması” dedi.

NE OLMUŞTU ?

3 gün önce Suriyeli bir işçinin karnına ayağıyla bastırdığı fotoğrafı, altına 'Türk'ün Suriyeli'den intikamı' notuyla sosyal medya hesabından paylaşan Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde çalışan bir esnaf, tepkiler sonrası olayın sanıldığı gibi şiddet içermediğini, şakalaşmadan ibaret olduğunu söylemişti. 

Evrensel

Editör: Haber Merkezi