İz Gazete / Nil Kahramanoğlu - Geçtiğimiz perşembe HDP’nin Menemen Asarlık temsilciliğine bir polis memuru tarafından düzenlenen silahlı saldırı olayını, HDP İzmir İl Eşbaşkanları Gülay Bilici ve Muafiz Güleryüz ile konuştuk.

Olayın geçtiğimiz perşembe günü 11.20’de gerçekleştiğini belirten HDP İzmir İl Eşbaşkanı Muafiz Güleryüz “Polis memuru sivil bir şekilde kendi özel aracıyla Menemen Asarlık HDP ilçe temsilciliğinin önüne geliyor. Arabadan inerek elindeki 14’lük şarjörü bulunan tabanca ile kurşunu bitene kadar binaya ateş ediyor. Tüm şarjörü boşalttıktan sonra olay yerinden kaçmış. Olay gündüz olduğu için çevredekilerce, kişi ve plaka tespiti yapılabiliyor. Zaten emniyette bundan dolayı olayı kabul ediyor” diyerek olay anını anlattı.

Temsilcilik binasında maddi açıdan da büyük zarar yaşandığını ifade eden Güleryüz, “Temsilcilikte bulunan buzdolabı, televizyon, bilgisayar, koltuk ve masalar, isabet eden kurşunlar nedeniyle kullanılamaz hale geldi” dedi.

Polis memurunun bilinçli bir şekilde Asarlık’ı seçerek olayı gerçekleştirdiğini düşünen Güleryüz, “Emniyet olay hakkında,  psikolojisi bozuk memurun binayı taraması şeklinde bir açıklamada bulundu.  Bu açıklama neresinden tutulursa tutulsun kamuoyunu tatmin etmemiştir. Yani polis memuru maddi sıkıntılar yüzünden HDP’yi kurşunluyor. Olay çok ironik, komik. HDP’nin vatandaşlara verdiği maddi bir vaat vs yok. Ya da insanların HDP’den maddi bir çıkar beklemesini gerektirecek bir söylemi yok. Eğer para yüzünden bir parti kurşunlanacaksa bu AKP’dir. Sonuçta maddi olanakları sağlayan kendileridir” açıklamasında bulundu.

‘HALKIN SAĞDUYUSU LİNÇİ ÖNLEDİ’

“Aliağa ya da Menemen değil de neden Asarlık kurşunlanıyor sormak gerekir” diye söze giren HDP İzmir İl Eşbaşkanı Gülay Bilici, “Aliağa’da görev yapan bir polis memurunun Aliağa’dan kalkıp Menemen’e gelmesi hatta Asarlık’a gelerek burada olayı gerçekleştirmesi çok manidardır. Çünkü HDP Asarlık’ta güçlü, orası homojen ve çoğunlukla Kürt halkının yaşadığı bir yer. Bu yüzden bilinçli olarak seçildi. Olayı gerçekleştiren polis bence bazı şeyleri göze alıp geldi. Oradaki halkımız sağduyulu davranıp bir linç girişimini önlemiştir” diye konuştu.

Yaşanan saldırıların sistematik olduğunu ve iç savaş çıkarma amacı taşıdığını dile getiren Bilici, “Devlet iç savaşı kaşıyor gibi. Kürtler sağduyulu davrandıkça devlet üstüne gidiyor. 7 Haziran’dan sonra HDP’ye yeniden saldırı başlatma çabaları devam ediyor. Bu sistematik bir tutumdur. Kardeş kavgası çıkarmaya yöneliktir. Bunu gerçekleştirmelerine izin vermeyeceğiz. Metanetimizi koruyoruz, çaba sarf ediyoruz. İki halk arasında kardeş kavgasının çıkmasını önlemek için elimizden geleni yapıyoruz. Ancak Saray gerginlik ve kutuplaştırma yaratmaya devam ediyor” şeklinde konuştu.

‘EMNİYET ÖZELEŞTİRİ VERMELİDİR’

Konunun savcılığa intikal ettirilerek soruşturma açıldığını ve takipçisi olduklarını hatırlatan Muafiz Güleryüz, “Polis memurunun açığa alındığı ifade edildi. Ama gerçekten alındı mı bir bilgimiz yok. İzmir Emniyet Müdürlüğü bir özeleştiri yapıp bu olayın tüm ayrıntılarını kamuoyu ile paylaşmalıdır. Olayın gerekçesini ve bu tür olayların bir daha yaşanmaması için nasıl bir önlem alacağını doyurucu bir şekilde anlatmalıdır” dedi.

Neden böyle düşündüğünü örnekler vererek açıklayan Güleryüz, şu ifadeleri kullandı: “İzmir’de seri katil yakalandı ve polis onunla selfie çektirdi. Başka bir olayda şikayet için karakola giden bir kadına tecavüz edildiği haberlerde yer aldı.  Hatta İzmir polisi en ufak bir basın açıklamamıza adeta tankla tüfekle geliyor. Neden bizimle ilgili en basit bir konuyu bu kadar ciddileştirip TOMA, panzer ve gözaltı araçlarıyla geliyorlar merak ediyoruz. Tüm bunlardan hareketle şu sonuca mı ulaşalım? İzmir polisinin psikolojik sorunu vardır, psikolojik rahatsızlık içindedir mi diyelim?” 

DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Cizre’den Sur’a yıkılan kentler için düzenlenen yardım kampanyasını da önemsediklerini aktaran HDP İzmir İl Eşbaşkanı Gülay Bilici, “ O bölgedeki insanlarımıza bir nebze destek olmak ve dayanışma amacıyla düzenlenen yardım kampanyasında çocuk ve kadın pedi, giyecek ve gıda temel olmak üzere halkımızın hazırlayacakları kolileri il ve ilçe binalarına teslim etmeleri bizler için hayati derecede önemlidir” çağrısında bulundu.

Editör: Haber Merkezi