İZ GAZETE - İzmir Halkçı Liseliler, Karabağlar Belediyenin sosyal tesislerinde çalışan Devrimci Turizm-İş üyesi işçilerini ziyaret ettiler.  

Buluşmada konuşan Devrimci Turizm İzmir Şube Başkanı Zöhre Aksüt eşit ücret talep ettiklerini belirterek "Belediye tek bir çatıdır. Altındaki işçi belediye işçisidir. Bu sosyal tesis işçisi, temizlik işçisi, fen işçisi olarak ayrıştırılamaz. Oldu ki ayrıştırdınız. Diğer sendika uzun bir süredir burda toplu sözleşme imzalamaktadır. Ona da saygı duyuyoruz sonuna kadar. Ama her ne olursa olsun burdaki işçi de ordaki işçiyle aynı tarihte işe başlamıştır. 9 yıl önce iş başı yapan Karbel işçisi en düşük 4 bin gibi rakamlarla devam ederken burdaki hala asgari ücretle çalışıyorsa burda zaten yanlış bir gidişat vardır. Neden aynı zamanda başlayan işçiler farklı maaş almaktadırlar? Bu yanlıştır. Diyelimki evet, biz dedik ki ordaki işçilerinizi bir çatı altına almışsınız. Ama burdada 22 işçi var. Bunlar da belediye personeli, bunlara da sosyal haklar verilsin. Ama malesef ısrarla verilmemektedir. Ben ne sosyal demokrat belediyeciliğin içinde ayrıştırmayı kabul ediyorum ne de DİSK’in içinde ayrıştırmayı kabul ediyorum. Sendika demek sosyal hak demektir. Arkadaşlar 6 yıl önce sendikaya girmeye karar verdiler. 2 yıl mahkeme sürecini beklediler yetkiye itiraz edildi. 2 yılın sonunda bir toplu sözleşme imzalamışlar. Hadi ilk sözleşmeniz sosyal hak alamadınız ama sendikalısınız. Ufak bir gıda yardımı konuldu yılda 3 defa olmak üzere. Burdaki işçinin 6 yılı sendikalı olarak. Biz de dedik ki bu işçinin cebine asgari ücret dışında 200 lira aile yardımı girsin, 200 lira gıda yardımı girsin, bir de paso istiyoruz. Çünkü bu işçi asgari ücret alıyor. Cebine bir kuruş parası kalmıyor. Hepsi evli, iki çocuklu, üç cocuklu aileler. Bu işçi en azından ben işe nasıl gidicem diye düşünmesin cebinde paso olsun. Malesef bu konuyla ilgili de zarar edildiği söylendi ama hepimizde biliyoruz ki hiçbir belediye sosyal tesilserinde kâr amacı hedeflemez. Kâr etmeden devamını sağlar. Tabi ki biz işletmeninde zarar görmesini istemeyiz. Ama 9 yıldır bir işçiyi asgari ücrete mahkûm etmekte sosyal demokratlık değildir. Tek bildiğim birşey var. Burda emek mücadelesi var. Ekmek mücadelesi var. Burdaki arkadaşlar 16 gündür burda mücadele etmektedir. Dün Kadınlar günüydü, Burda da kadınlar vardı. Kadınlarda ekmeği için mücadele ediyor. Ama malesef işveren tarafından hiçbir olumlu adım atılmadı” dedi.

Halkçı Liseliler Ege bölge sorumlusu Buğra Kızılkara ve İzmir Halklis İl Yönetimi son olarak greve çıkan emekçileri desteklerini ifade etti. 

Editör: Haber Merkezi