ASYA YAŞARİKİZ / İZ GAZETE - 31 Mart Yerel Seçimleri’nde yüzde 62,93 oy oranı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı olarak seçilen Selçuk Mızraklı, 19 Ağustos 2019 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nda görevinden alınarak yerine kayyum atandı ve tutuklandı.

Pazartesi görülen davada Mızraklı’nın tutukluluk halinin devamına karar verilerek duruşma 9 Mart’a ertelendi.

BELEDİYELER KARAKOLA ÇEVRİLDİ

113 gündür tutuklu bulunan Mızraklı’nın erteleme kararı ile ilgili konuştuğumuz HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, hukukun iktidarın elinde bir komplo sistemine dönüştüğüne dikkat çekerek kayyumlara tepki gösterdi.

“72 kez ağırlaştırılmış müebbetle yargılanan bir itirafçı Selçuk Mızraklı hakkında verdiği yalan ifadeler sayesinde tahliye edildi. Mahkemeler sarayın talimatlarına gerekçe uydurma masalarına dönüşmüş durumda.” değerlendirmesini yapan Çepni, hukuk sisteminin itirafçıların itirafları üzerine kurulduğunun altını çizdi.

Kayyum darbesinin sürdüğünü ifade eden Çepni, kayyum atamaları ile halka ait olan belediyelerin karakola çevrildiğini ve iktidarın kayyum sisteminin Türkiye’ye geneline yayarak kalıcı hale getirmeye çalıştığını iddia etti.

Kayyumları ve ardından gelen tutuklamaları eleştiren Çepni, ‘tutuklamalarda hukuki deliller yok’ diyerek “Kayyum ve tutuklamalarda tümüyle üretilmiş yasadışı gerekçeler söz konusudur. Siyasi karara delil üretilmeye çalışılıyor. Kayyum Kürt illerinden tüm Türkiye’ye yayılmaya başlamıştır. Ve bu, çıkartılacak yeni kanunlarla yasa haline getirilmeye çalışılıyor. Mahkeme 9 Mart’a ertelendi. Selçuk başkan bir daha SEGBİS ile katılmayacağını söyledi. Yaptığı savunmada da bu siyasi kararları alanların tarihe kara bir leke olarak geçeceğini belirtti.” şeklinde konuştu.

KAMOYUNA SESLENDİ

Demokratik kamuoyunu kayyum darbe siyasetine karşı çıkmaya çağıran Çepni, kayyumlara susanların suça ortak olduğunu belirterek “Selçuk Mızraklı’ya sahip çıkamazsak tüm ülke kayyumla yönetilmeye devam edecek. Bizler sonuna kadar kayyum darbesine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Tutuklu eş başkanlarımızla da dayanışmayı büyüteceğiz.” dedi.

Çepni, HDP’nin 23 Şubat’ta gerçekleştireceği 4. Büyük Olağan Kongre hakkında da şu değerlendirmeyi yaptı; “Olağanüstü bir Türkiye şartlarında 4. Büyük kongremize gidiyoruz. HDP iktidarın saldırıları altında siyaset yamaya çalıştı. Devletin tüm olanaklarıyla, HDP üzerinden demokrasi ve özgürlük mücadelesi tasfiye edilmeye çalışıldı. HDP ise direnişiyle hem bu faşist saldırıya direndi teslim olmadı hem de tüm ezilenlere umut oldu. Şimdi ise yeni bir hamle ile bu direnişi başarıya erdirmeye yürüyoruz. Kongremizle kendinizi yenileyerek iktidara yürüyeceğimizi ilan ediyoruz. Bu zulüm ve sömürü düzeni yakılabilir, işçiler, emekçiler, kadınlar lehine yeni bir yaşam kurulabilir. Biz bu iddiayla kongremizi gerçekleştireceğiz. Ve tüm Halkımızı ve İzmirlileri de kongremize katılmaya davet ediyoruz.”

Editör: Haber Merkezi