Bulgaristan’da yolsuzluk ve mafya ilişkileri ortaya çıkan sağcı Başbakan Boyko Borisov hükümeti temmuz ayı başından bu yana ülkede devam eden protesto gösterilerine rağmen görevini sürdürüyor. Bu durum halkın öfkesini artırdı.

Önceki gün, yine sokakları dolduran yurttaşlar Borisov’un ve bir diğer yolsuzluğa karıştığı ortaya çıkan savcı İvan Geşev’in istifası talebiyle eylem düzenlerken polis güçleri eylemcilere sert müdahalede bulunuyor, protestoları takip eden gazeteciler şiddete maruz kalıyor.

GAZETECİLER HEDEFTE

Başkent Sofya’daki Bağımsızlık Meydanı’nda önceki gün yapılan mitingde, “İstifa” ve “Mafya” sloganları öne çıkarken halka yönelik polis müdahalesi büyük tepki çekti. Bulgar Gazeteciler Cemiyeti, gazetecilerin müdahale esnasında şiddet gördüğünü, gözaltına alındığını belirterek buna son verilmesi yönünde çağrı yaptı.

Cumhurbaşkanı Rumen Radev ise eylemlere destek veren bir isim. Radev, halkın öfkesini dindirecek olanın Borisov’un ve kabinesinin istifası olacağını savunurken ülke yönetiminde yaşanan bu ikilik ülkede siyasi istikrarsızlığı yaratıyor.

SİYASİ İKİLİK

Aynı zamanda, Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov, Radev ile Borisov arasında barış sağlanması adına kendisinin istifaya hazır olduğunu açıkladı. Karakaçanov ise “geçici bir uzmanlar hükümetinin” kurulmasını önerirken Radev ise hükümetle diyaloğun yenilenmesinin ancak “yönetim fiyaskosu nedenlerinin açığa kavuşturulması” ile mümkün olacağını savunuyor.

NE OLMUŞTU?

Bulgaristan medyasına 22 Haziran’da teyit edilmemiş bazı fotoğraflar sızdırıldı. Başbakan Boyko Borisov’un yer aldığı fotoğraflarda bir tabanca, 500 avro desteleri ve külçe altınlar görüldü. Basında, Cumhuriyet Başsavcısı İvan Geşev ve Parlamento Başkanı Tzveta Karayançeva’nın da hükümetle mafya ve yolsuzluk ilişkisi yürüttüğü yazıldı. Borisov ise görüntüleri yalanlamadı, durumu “siyasi rakiplerinin ona kurduğu tuzak” olarak açıkladı. Fotoğrafların ortaya çıkmasından birkaç gün sonra başkent Sofya başta olmak üzere birçok kentte halk çadırlar kurarak hükümetin istifası talebiyle eylemlere başladı.

Borisov tepkileri dindirmek için 23 Temmuz’da beş bakanı görevden aldı. İçişleri, ekonomi, maliye, sağlık ve turizm bakanlarının yerine yeni isimler atanırken kabinede yapılan değişiklik halkın öfkesini dindirmedi. En son bu ayın başında adalet bakanı görevden alınırken hükümet yeni anayasa taslağı üzerinde çalışıldığı duyuruldu. Ülke basınında bu durum “hükümetin istifa etmek yerine dikkati anayasaya çekmek istediği” olarak yorumlandı.

BİRGÜN

Editör: Haber Merkezi