Gizem TABAN/İZ GAZETE- Güzelbahçe Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Mustafa İnce, görevdeki üçüncü döneminin üç yılını değerlendirdi. Başkan İnce, Güzelbahçe’de gerçekleştirdiği basın toplantısında 3 yıl boyunca yapılan çalışmaları ve önümüzdeki süreçte hayata geçirmeyi planladığı projeleri anlattı. 2009 yılından bu yana Güzelbahçe Belediye Başkanlığı görevini yürüten Başkan İnce, ilk iki dönemini de özetledi. İnce ayrıca, dördüncü dönem aday olup olmayacağına dair soruyu da yanıtladı.


 

‘MOTTOMUZ İNANMAK OLDU’

Güzelbahçe Belediye Başkanlığı görevinde 13 yılı geriden bırakan Mustafa İnce, “Güzelbahçe, 30 ilçenin içinde hem metrekare hem de bütçe oranlarıyla en düşük ilçelerden biri… Ama her gün gelişen eğitim vizyonu ve günübirlik turizmiyle İzmir’de söz edilen ilçelerden biri… 2009 seçimlerini iki kelimeyle özetleyecek olursak; ‘ateşten gömlek’ en iyi betimleme olur. Partime, aileme, kentime söz verdim; bu gömlekte yanmayacaktım, kimse yanmayacaktı. Ben dahil hiçbirimize zarar gelmeyecek, herkes daha iyi olacaktı. Aklımız bedenimiz ekibimiz ile bu ateşi söndürecek bu görevi yürütecektik. Memursuz, bilgisayarsız, dosyasız başladığımız belediyecilik serüveninde şimdi sayısız eserlerle devam etmekteyiz. Özel yetkili bir savcının bir A4 kağıdıyla belediyenin 10 yıllık arşivine el konulup aylarca vatandaşıma numarataj veremediğim günleri unutmadım.Mottomuz inanmak oldu. Önce kendimize sonra birbirimize inandık, yol arkadaşlarımızla… Seçimlerde rekorlar kırdık, vatandaşlarımız inandırdık. Öncelikle hiçbir inanca kimliğe saygısızlık etmedik. Herkesi kucakladık” diye konuştu.

‘YEŞİL BİR GÜZELBAHÇE’

İlçeye yeşil alan kazandırmanın öneminin altını çizen Başkan İnce, “Çalışmalarımız sadece insanlara yönelik değil de can dostlarımız için de çalıştık. Kentimize yüzlerce park, yeşil alan kazandırdık. Daha yeşil bir Güzelbahçe, Güzelbahçe’nin mavisine çok yakıştı. Birçok büyükşehir belediyesinde hatta ilçe ve belde belediyelerinin hiçbirisinde yeşil alan stratejik planı yoktur. Biz yeşil alanları nasıl oluşturacağımızı planladık ve o doğrultuda çalışmaları yapıyoruz. Benim diğer belediye başkanlarından mesleki ayrıcalığım vardı, peyzaj mimarı olduğum için bunu göstermek zorundaydım. Kültür merkezini yaptık. Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nı kurduk. Bu meydanın ismi Güzelbahçe’nin şiarını oluşturdu. Gezi Parkı olaylarında yitirdiğimiz berkin evladımız için park açtık” ifadelerini kullandı.

‘REKORLAR VE ESERLER’

Önceki dönemde söz verdiklerini çalışmaları hayata geçirdiklerini vurgulayan Başkan İnce, “2014’te Güzelbahçeli vatandaşlarımızın bana ve ekibime olan inancını hizmetlerimizle onurlandırmak zorundaydık. Bu inanç sarsılmayınca ortaya rekorlar ve eserler çıktı. Seçim döneminde ne söz verdiysek tüm projeleri gerçekleştirdik. Kimseyi ayırmadık. Özgürlükten barıştan ve demokrasiden yana olduk. 2019’da yüzde 70 üzeri oyla halkımız bizi seçti. Seçim biter bitmez Tematik Parkımızı tamamladık. Yelki’de kapalı pazar açtık. Hizmetler arttıkça halkın güveni, bizi iş yapma aşkıyla sarmaya devam etti. İzmir’in ilk mavi bayraklı plajını açtık. Z Kuşağı Ormanı, Özgürlük, Barış ve Demokrasi Ormanları oluşturduk. Bize devrolan Çamlı Baraj Havzası’nda olan yaklaşık 100 dönümlük arazinin bakımlarına devam ediyoruz, ürünlerini alıyoruz. Bunun dışında 5 bine yakın zeytinlik oluşturduk” açıklamalarında bulundu.

‘KAVGA EDEREK OLMUYOR’

Başkan İnce, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Güzelbahçe’ye doğalgazı getirmeyi başladık, Balıkçı Barınağı’nın yapılmasını başardık. Bunlar kavga ederek olmuyor, anlaşarak oluyor. Sayın Binali Yıldırım’ın katkıları çok fazla… Otobanın ücretsiz olması için yıllardır uğraşılıyordu, bizim dönemimizde gerçekleşti. Bunlar uzlaşarak oldu. Atatürk Mahallesi Çarşı Yenileme Projesi’ni başardık. Buradaki desteklerinden dolayı hem önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’na hem de Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e teşekkür ediyorum. Güzelbahçe’de çarşıda kadın esnaf olarak yer alacaklara tezgahlarının veriyoruz, işgaliye de almıyoruz. Peyzaj mimarlığı diplomam var ama ben çiftçiyim, anam çiftçi babam çiftçi... Köylünün önünü açarsanız yapamayacağı şey yok. Ama bu dönemde çok zor durumda…  Çiftçimizle birlikte olduk. Kooperatiflerimize desteklerimiz sürüyor. Hem üretim yönünden hem ürünlerinin değerlendirilmesi yönünden desteklerimiz sürüyor.”

‘HALKIMIZIN YANINDA OLDUK’

“Pandemi dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alırken halkımızın yanında olduk” diyen Başkan İnce, şunları söyledi: “Zor zamanda halkımıza yüreğimizi açtık, onları yalnız bırakmadık. Sosyal yardımlar konusunda ne gerekiyorsa yaptık.  Üç dönem 13 yıl… İnandık, çalıştık ve halkımızın güvenini boşa çıkartmamak, halkımızın karşısında başımızı eğecek hiçbir yanlış yapmadan sadece verdiğimiz sözleri yerine getirmenin gururu ve mutluluğunu yaşadık. Sadece halkımızın karşısında eğildik.”

‘GİDECEK YOLUMUZ VAR’

Önümüzdeki süreçte hayata geçirmeyi hedefledikleri projelerden de bahseden İnce, “Güzelbahçe’mize verilmiş sözlerimiz, yapacak projelerimiz, gidecek yolumuz var. Bunların bir kısmı Büyükşehir Belediyemizin, bir kısmı kamunun, bir kısmı da bizim yapacağımız çalışmalar. Projesi hazır; Çamlıköyü’nde aynı Atatürk Mahallesi gibi bir çalışma yapacağız, doğalgazın girmesini, elektrik hatlarının yeraltına alınmasını bekliyoruz. Plajlarımız; 2013’ten beri uğraşıyorum, iş yapmak belediyecilikte çok kolay neyi nasıl yapacağımızı biliyoruz ama 2013’ten beri bürokrasiyi aşamıyoruz.  Yeni kıyı düzenlemesinin yapılması gerekiyor. Her şey incelendi, ÇED süreci devam ediyor. Proje taslağımız hazır, sorumluluk ve yetki Büyükşehir Belediyemizde… Bunu Büyükşehir Belediyemizle gerçekleştireceğimize inanıyorum. Güzelbahçe Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilecek 75. Yıl Cumhuriyet Bulvarı’nın (24,5 metrelik yol) yapımına başladık. Yeni yollara ihtiyacımız var. Mithatpaşa Caddesi’ne paralel açılacak yeni yol Urla Çamlıçay Deresi ile Narlıdere Maltepe Askeri Lisesi arasında, 24,5 metre genişliğinde olacak. Uzun vadeli ulaşım planında Narlıdere Metrosu’ndan sonra İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi’ne kadar hafif raylı sistem planı yapılmış. Sistemin de bu yoldan geçeceği planlanmış. Şimdilik ağaçlar sökülerek başka yerlere taşınıyor. Bittiğinde gerçekten ilçemize büyük değer kazandıracak. Bu yola ihtiyaç var. Bu yol bana gerekli değil, otoban ücretsiz, deniz kıyısındaki vatandaşımızın büyük kesimi bu yoldan çok etkilenmiyor ama Yarımada’dan gelen ve belediye otobüsünü kullanmak zorunda olan halkımızın otobanı kullanma olasılığı yok. O yüzden bu yol toplu taşım için çok önemli…” açıklamalarında bulundu. 

‘ÜNİVERSİTE BEKLİYORUZ’

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin geçmiş dönemde Güzelbahçe’de planlanan üniversite için harekete geçmesini beklediklerini söyleyen İnce, “Çok nitelikli okullarımız var, bunların modern bir kütüphaneye ihtiyacı var. Bu da bizim hedeflerimiz arasında… Ekrem Demirtaş’ın İzmir Ticaret Odası Başkanı olduğu dönemde Güzelbahçe’de üniversite yapılmasına dair bir plan yapıldı. Projeyi özlemle bekliyoruz. Bir bilim müzesi yapacağız. Paramız çok değil ama inancımız güçlü, dostlarımız var. Güzelbahçe’de yaşamak ayrıcalıktır” dedi.

SORULARI YANITLADI

Güzelbahçe Belediye Başkanı İnce, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. 

‘OYUNCAĞIMIZ ALINDI’

İlçeye yapılan deniz yolu taşıması durdurulduğunu ve yeniden başlatılması yönünde çalışma yapıldığını kaydeden İnce, “Tunç Soyer ve İZDENİZ ile görüşmelerimiz sürüyor. Yolcu bulamadıkların, çok büyük masraflar oluşturduğu söylendi. Yanaşma iznini bizim aldığımız buradaki iskeleden seferleri yapılması için daha küçük bir tekne alınmalı. Oyuncağımız elimizden alındı, üzgünüz” ifadelerini kullandı.

‘ADAYIM DEMEK İÇİN ERKEN’

Dördüncü dönem için aday olup olmayacağı yönündeki soruya da yanıt veren Başkan İnce, “Bir görev aldım. Çok zor bir süreçten geçtik. Hala 36 dolu kadromuzla kadromuz ile hizmet yapıyoruz. Bir süreç yaşadık. Ben birinci dönemden sonra ikinci dönemde söylediğim gibi ‘Adayım’ demek için çok erken. Bitiremediğimiz sözler var. Artık takdir halkımızdır” dedi.

ÇEŞME PROJESİ YORUMU

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Yarımada Bölgesi’nde yapılması planlanan Çeşme Projesi’ne dair görüşlerinin sorulması üzerine Başkan İnce, şu ifadeleri kullandı: “Bütünsel olarak planı değerlendirecek bir beceriyi sunamam ancak planın hazırlık aşaması yanlış. Halk, sivil toplum bunu değerlendirdi mi? Bakanlık bir yer belirliyor ama yerelin görüşü olmazsa bu planlar eksik olur. Önce yerel yönetimlerle bu konuda uzlaşırlarsa bu planlara yapılacak itirazlar daha az olur.”

‘HALK CEVABI VERECEKTİR’

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen hapis cezasının onanması ve siyasi yasak getirilmesine ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Başkan İnce, “Bu ülkede siyasi yasak getirilen sırf Canan Kaftancıoğlu değil, yasakların sonucunun ne olduğunu herkes bundan önce gördü. Eninde sonunda hukuka saygılı olmakla birlikte halkın dediği olacaktır. Demokrasinin temeli çoğunluk rejimine dayanıyor ama azınlıklar yok sayılarak demokrasi olmaz. Halk gerekli cevabı verecektir” diye konuştu

Editör: Haber Merkezi