Cengiz Aldemir/ANKARA- AKP'nin torbasında  kaçakçılığı caydırıcı önlemler yerine, kaçakçılığa göz yumacak düzenlemeler çıktığını belirten CHP'li Polat, meclisten geçen gümrük yasasında, kaçakçılığı önlemede etkin görev alan çalışanların yok sayıldığını söyledi. Meclis genel kurulundan geçen ve yasalaşan gümrük yasası üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, 640 sayılı Gümrük Personeli İle Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 39'uncu maddesinde sayılan personellerle ilgili düzenlemeye ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "Bu personellere baktığımız zaman bunlar gümrük muhafaza daire başkanlarından başlayıp sıralı amirlerin tamamı ve memurları kapsadığı gibi, gümrük muhafaza kaçakçılık istihbarat amirleri ve memurlarını, gümrük başmüdürlerini, başmüdür yardımcılarını ve müdürleri kapsıyor. Bunların üstün gayretleri sonunda bunlara ödenecek ikramiyelerin artırılması söyleniyor fakat bunda da Maliye Bakanlığıyla daha sonra belirlenecek bir yönetmeliğe atıfta bulunuyor. Gelin, bugünlerde bunu hızlıca karara bağlayıp çıkaralım diyoruz" dedi.

'KAÇAKÇILIĞI CAYDIRICI ÖNLEM YOK'

Kaçakçılığın, caydırıcı önlemler alınmadığı için sık yaşanan bir sorun haline geldiğini vurgulayan Polat, "Kaçakçılığın neden kaynaklandığına bakarsak caydırıcılığı ortadan kaldırmışız. 1932'de 1918 sayılı Kaçakçılık Yasası'nda kaçakçılıkla ilgili devletin iktisadi, idari, mali, siyasi ve askerî yapısını bozmak üzere yapılacak bugün yaşadığımız bu tip kaçakçılıklarda verilecek cezanın alt limiti yirmi yılken şimdi 5607'de bu alt limit düşürülerek kaçakçılara karşı caydırıcılığı ortadan kaldırmışız. Yine 1918'de memurlara ödül olarak, yakaladıklarında verilen ödüllerde bir üst limit koymamışız fakat 2007'de yapılan yasada, bir üst limit koymuşuz, yıllık üst limit. Bu da 120 bin gösterge rakamının memur aylıklarıyla çarpımının en fazla bir yıl içerisinde alabilecekleri rakam. Bu da 2-3 maaşa tekabül ediyor, doğru bir şey değildir. Bununla ilgili, kaçakçılığın men ve takibiyle ilgili memurların motivasyonu kıran bir şeydir" değerlendirmesinde bulundu.

'YASADA ÇALIŞANLA İLGİLİ HİÇBİR ŞEY YOK'

Çıkan yasada çalışanlarla ilgili hiçbir şeyin yapılmamasını eleştiren  Polat, gümrük çalışanlarının çok büyük sorunlar yaşadığını, mağduriyetlerinin giderileceğine yeni mağduriyetler yaratıldığını söyledi. Devletin en çok gelir kazandığı, vergi topladığı alanların başında gümrüklerin geldiğini anımsatan Polat, çalışanların özlük haklarını kötü olmasından dolayı açlığa mahkum edildiklerini kaydetti. Kaçakçılık takibinde etkin rol oynayan gümrük muhafaza memurlarının, Jandarma ve Emniyet mensuplarından farklı olarak silah tazminatı alamadıkları için mağdur edildiğini belirten Polat şöyle konuştu: "Bu durum personel açısından motivasyonu kıran bir şeydir. Burada çok fazla bir şey getirmiyorsunuz bu maddeyle ilgili. Memurların hayatını değiştirecek bir şey yapmıyorsunuz. Onların hayatına dokunacaksak onların silah tazminatlarını verelim, emekliliğe esas ikramiyelerini, emekliliğin esas maaşlarını ve almış oldukları ek ödemeleri de ekleyerek ve tayinlerindeki, tayin yönetmeliğindeki bu son olumsuz tabloyu da ortadan kaldırarak bunların hayatlarına dokunabiliriz. Çıkartacağımız ödül yönetmeliğini de bir an evvel, geciktirmeden onların hak ettiği düzeye çekerek gerçekleştirelim diyorum."

Editör: Haber Merkezi