TUGAY CAN / İZ GAZETE - Cumhuriyet Halk Partisi Konak İlçe Başkanlığı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın zamanda ‘Emeklilikte Yaşa Takılanlar’ hakkında yaptığı açıklamalar hakkında bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına DİSK Emekli-Sen ve Tüm Emekli-Sen üyeleri de katılım gösterdi.

Basın açıklamasını okuyan Cumhuriyet Halk Partisi Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Türkiye’de emeklilerin zor şartlar altında yaşadığını belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 46 yaşında emekli olduğuna ve her yıl enflasyonun üzerinde bir artışla maaşına zam aldığına vurguda bulundu. Gruşçu, “Recep Tayyip Erdoğan, tüm bunlara rağmen bizim hesap kitap bilmediğimizi ifade etmiş. Hodri meydan! Gerçekleri söyleyince bunlardan kaçmak yiğide yakışmaz. Görelim bakalım gerçekler neymiş, yiğit kimmiş! Ekonomik şartların ne kadar ağırlaştığını görmek için rakamlara değil sokaklara bak,halkın evlerine gir, nasıl bir darboğazda olduğumuzu görürsün. Sırça köşklerinizden çıkmadığınız ve halkın halini görmediğiniz sürece kendi yalanlarınıza inanmaya devam edeceksiniz” ifadelerini kullandı.

‘AŞ DEĞİL, TAŞ KAYNIYOR’

Erdoğan’a danışmanlarını değiştirme çağrısında bulunan Gruşçu ayrıca “Enflasyon oranına baktığımızda geçen yıl ile bu yıl arasında büyük bir uçurum görüyoruz. Bu yüzden emeklilerimizin alım gücü büyük ölçüde azaldı ve çarşı pazaragitmeyi bırakın uğramak bile istemiyorlar. Mutfaklara ateş düşmüş durumda,tencerelerde aş değil taş kaynıyor” dedi.

Erdoğan’ın ‘Erken emeklilik sistemi ile İskandinav ülkeleri battı’ söyleminin doğru olmadığını söyleyen Gruşçu İskandinav ülkelerinde kişi başına düşen gelirin daha yüksek olduğunu ise örnekler ile açıkladı.

Gruşçu sözlerini şöyle noktalandırdı:

“Dünyada emekliler barınma, eğitim, sağlık gibi ihtiyaçlarının yanı sıra sanat, spor, özel ilgi ve becerilerini geliştirme, geleceğe güvenle bakma ve seyahat özgürlüklerini rahatlıkla kullanabilme imkanına sahipler. Ancak ülkemizde emeklilerimiz en yoğun hak ihlallerine maruz kalmış, açlığa ve sefalete itilmiştir. Biz bu ülkenin sorunlarını Genel Başkanımızın söylediği gibi akılcı ve tutarcı bir biçimde çözeceğiz”

EMEKLİLER KONUŞTU

Gruşçu, basın açıklamasının ardından açıklama emeklilere de mikrofon uzattı.

Açıklamanın ardından konuşan Sevinç Çakmakçı, “Benim aldığım maaş asgari ücretin çok altında. Ulaşım, elektrik, su ve telefon faturaları derken zaten maaş bitiyor. Nasıl bir emeklilik yaşadığımız ortada” ifadelerini kullandı.

İz Gazete’ye özel konulan Eski Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Musa Çam ise Türkiye’de yaşayan emeklilerin büyük sorunlar yaşadığına dikkat çekerek “Geçmişte 3 bin 600 gün 4 bin gün prim ödeyip emekli olanlar varken, 10 bin gün prim ödeyip emekli olamayan insanlar var. Bu büyük bir haksızlık ve adaletsizlik. Bunun mutlaka çözülmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye’de 11 buçuk milyon emekli bulunduğunu hatırlatan Çam, “Cumhurbaşkanının açıklamasına göre Türkiye’de emekliler büyük bir refah içerisinde yaşıyor. Bu külliyen yalan. Türkiye’de emekliler akşamları pazaryerlerinde yiyecek topluyorlar. Durum bu kadar vahim” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi