CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu Göztepe’nin efsane teknik direktörü Adnan Süvari’nin adının 2021-22 futbol sezonuna isminin verilmesi için İzmir’i kamuoyu oluşturmaya davet etti.

Gruşçu’nun çağrısı şöyle;

İlçemizin ve İzmirimizin şanlı kulübü Göztepe’ye ve ülkemize Avrupa kupalarında unutulmaz başarılar getiren, Türkiye’de modern futbolun öncüsü olan Adnan Süvari’yi 30’uncu ölüm yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyorum. Türkiye Futbol Federasyonu’nun 2021-22 futbol sezonunu ‘Adnan Süvari Sezonu’ ilan etmesi için tüm İzmir’i kamuoyu oluşturmaya davet ediyorum.

Adnan Süvari kimdir?

Adnan Süvari 1926 yılında Aydın'da dünyaya geldi. İlkokulu İtalyan Mektebi'nde, ortaokulu Saint Josef Lisesi'nde, liseyi Avusturya Lisesi'nde okudu. Ardından Ticaret Fakültesi'ni bitirdi. Süvari gençlik yıllarında çok iyi basketbol oynardı. Daha sonra futbola merak sardı. O dönemin iyi takımlarından Pamuk Mensucat'ta hem futbol oynadı, hem de antrenörlük yaptı. Tekstil mühendisliği eğitimi almak için İngiltere'ye gitti. Dönüşünde önce Karşıyaka'yı çalıştırdı, ardından efsanevi Göztepe takımının teknik direktörlüğünü yaptı. 6 Haziran 1991'de vefat eden Süvari, evli ve iki kız çocuğu babasıydı.

O hem iyi bir öğretmen, iyi bir antrenör ve hem de dosttu. Gittiği her ülkenin dilini konuştuğu için ona arkadaşları bu lakabı takmıştı...

Adnan Süvari... Türk futbolunun gelmiş geçmiş en büyük antrenörlerinden birisi... Bunu geçmişte onu tanıyan herkes söylüyor. Zaten istatistiklerde onun ne kadar başarılı bir teknik adam olduğunu belgeliyor. Aralıksız 12 yıl Göztepe'nin başında görev yapan Adnan Süvari, Göztepe'ye iki Türkiye kupası kazandırdı. Anadolu'ya ilk Cumhurbaşkanlığı Kupası'nı getiren takımın teknik direktörlüğünü yaptı. Fuar Şehirleri (Şimdiki adıyla UEFA) Kupası'nda Göztepe'yi yarı finale çıkardı, Kupa Galipleri Kupası'nda çeyrek final oynadı. Türkiye liglerinde şampiyonluğu kaçıran kadroyu kurdu, üç büyüklerin korkulu rüyası oldu.

Milli Takım'ın başındaki Adnan Süvari ise 1960'lı yıllarda 2000 yılının futbolunu oynattı. Milli Takım o dönemde büyük başarılara imza attı. Ay-Yıldızlı kadromuz o dönemin süper ekibi ve 21 yıldır yenilmeyen Rusya'yı Rusya'da yendi.

Futbolcularının sadece antrenörlüğünü değil, onların öğretmenliğini de yaptı. Gün geldi lisan dersi verdi, gün geldi adabı maşeret kurallarını öğretti. Tam 6 dil biliyordu.

Editör: Haber Merkezi