19 Ocak 2019’da Çiğli Harmandalı çöp depolama alanında gerçekleşen olayda, 38 yaşındaki Suriyeli göçmen katı atık işçisi Mustafa Tahkika iş makinesinin altında kalarak yaşamını yitirmişti. Şirket şantiyesinde çalışan sürücü gözaltına alınmıştı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, konuyla ilgili sorularını Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması istemiyle  meclise önerge verdi.

Kemalbay, Türkiye'ye sığınan, çoğunluğu Suriye’li sığınmacı insanların zor yaşam koşullarında ve haklarından uzak ağır şartlarda hayatta kalma mücadelesi verdiklerini belirtti. Ayrıca İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Mülteci Komisyonu’nun Hak İhlali Raporu verilerine yer veren HDP’li Kemalbay, 2018 yılı içinde Türkiye’de 11 ilde, en az 7’si çocuk 82 mültecinin hayatını kaybettiğini, zorunlu göçle gelenlerden ise 12 kişinin yaralanmış en az 21 bin 321 hak ihlali yaşandığının da dikkatle altını çizdi.

KÖLELİK KOŞULLARINDA HAYAT SÜRMEKTELER

Kemalbay,” Kamplarda kalanlar zor yaşam koşulları, kötü muamele ve cinsel saldırı gibi pek çok şikâyetle İnsan Hakları gündemine girmişlerdir. Kamplar dışında kalan ve esas çoğunluğu oluşturanların kendilerini kayıt ettirmeleri halinde sadece sağlık ve ilaçlara ücretsiz erişimi sağlanmakta, kendini çeşitli sebeplerden kaydetmeyen ise hiç bir hakka sahip olamamaktadır. Nüfusu 4 milyona dayanan Suriyeli’nin mültecilik statülerinin resmi olarak kabul edilmemesi, ‘misafir’ gibi belirsiz bir statüde tanımlanmaları, durumlarını her geçen gün daha da ağırlaştırmaktadır. Dolayısıyla ayakta kalabilmek için en ağır işleri en kötü koşulları kabul etmek, insani olmayan şartlara razı olmak, haklardan yoksul güvencesiz kölelik koşullarında bir hayat sürmeye mahkûm olmaktadırlar.”dedi.

Buna en yakın örnek olarakta İzmir Çiğli’de yaşanan Tahkika olayını örnek gösteren HDP’li Kemalbay şu ifadeleri kullandı: “19 Ocak 2019’da 38 yaşındaki Suriyeli göçmen katı atık işçisi Mustafa TAHKİKA’nın hurda demir toplama işi yaparken İzmir Çiğli’deki Harmandalı çöp depolama alanındabir iş makinesinin altında kalarak yaşamını yitirmesi olmuştur. Üstelik benzer bir iş cinayeti 25 Ekim 2018 günü aynı alanda daha öncede yaşanmıştır.”

Bu bağlamda Kemalbay Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt’e şu soruları yöneltti:

Mustafa TAHKİKA’nın hayatına mal olan iş cinayetinde iş makinasının ait olduğu işletme ve yetkilileri hakkında soruşturma süreci başlamış mıdır? ne tür bir işlem yapılmıştır?

İzmir Harmandalı'da metan gazı patlaması riskinin her geçen gün arttığı göz önüne alındığında bölgede yaşayanlar, çalışanlar ve kâğıttoplayıcıları;naylon, hurda ve benzeri katı atık toplayarak yaşamını idame eden emekçilerin can güvenliği sağlamak için herhangi bir önlem alınmış mıdır?

Suriyeli sığınmacı nüfusu içerisinde barınma, beslenme, eğitim gibi asgari ihtiyaçlardan kaç kişi faydalanabilmektedir?

Milyonlarca işsiz ve geliri olmayan sığınmacı/misafir statüsünde olan kişinin insana yakışır bir yaşam sürmesini sağlamak için Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır?

Kaç göçmen, sığınmacı statüsünde olan işçi iş cinayeti sonucu yaşamını yitirmiştir? Yaşamını yitirenlerden kaçı kadın, kaçı çocuk işçidir ve yaşları kaçtır?

Tarımda, tekstil atölyelerinde, hurdacılık işi gibi sektörlerde çalıştırılan Suriyeli çocuk işçilerin çalışmalarına sebep olan etkenlerin ortadan kaldırılması, yasak olan çocuk işçiliğine son verilmesi, yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve eğitimden faydalanmaları için Bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır?

Çocukların çalışmasına derhal son vermek, geçim ve yaşam koşullarını iyileştirmek içinetkin önlem alacak mısınız?

Kayıtlı, kayıtsız tüm zorunlu göçle gelenlerin iş yaşamlarında karşı karşıya kaldıkları ihlalleri,güvencesizliği, ağır sömürü koşullarını, iş cinayetlerinde hayatlarını kaybetmelerini, mesleki hastalık riski ve sakat kalmalarını önlemek için Bakanlığınız ne gibi önlemler almaktadır?

Editör: Haber Merkezi