İZGAZETE - Karadeniz illerinde her yıl sel ve heyelanda yaşanan can kayıpları ve felaketleri hatırlatan Kemalbay, en son Giresun’da 9 kişinin hayatını kaybettiği, 11 kişinin arama çalışmalarının sürdüğü ve 118 köye ulaşılamayan sel felaketini meclis gündemine taşıdı.

Kemalbay, kısa vadeli çıkarlar uğruna verimli ve sulak alanların kurallara uygunluğun sağlanması; nehirleri barış, kalkınma ve güvenlik için paylaşma olarak sıralanan bu ilkelerin hemen hemen hiçbirisinin yatırımlarda göz önüne alınmadığı Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın Hidro Elektrik Santralleri ile ilgili raporuna dikkat çekti. Kemalbay, 7 Tanesinin yapımına devam edilen, 38 adet HES’in bulunduğu Giresun'da yaşanan felaketin, HES’ler yüzünden hapis edilen sular, boş kalan dere yataklarına dolan molozlar, dere yatakları değiştirilerek yapılan çarpık kentleşme, taş ve maden ocakları, bilime aykırı yapılan sahil yolu nedeniyle derelerin denizle buluştuğu noktalardaki daralmanın neden olduğunu belirten Kemalbay, felakete siyasi kararlarla davetiye çıkarıldığının bir göstergesi olduğunu vurguladı.

 HES projeleri ile Türkiye’de özellikle son 18 yılda derelerin, vadilerin, ormanların, yeşil alanların, yaylaların imara açılarak, yol güzergâhları oluşturularak talan edildiğini vurgulayan HDP’li Kemalbay, iktidarın bu felaketlere dur diyen halkın sesini duymak yerine, rant politikalarının sürdürmek için kolluk kuvvetlerine müdahale emri verdiğini kaydetti.

HES’LERE KARŞI ÇIKANA HAİN DENDİ

AKP iktidarının Metin Lokumcu gibi doğasına sahip çıkan, HES’lere karşı çıkanları vatan haini ilan ederek, kendi rantçı politikalarının sorumluluğunu da halka yüklediğini kaydeden Kemalbay, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, “Yasaların çiğnenmesine göz yuman, görevini yapmayıp ihmallere sebep olan, çevre karşıtı yatırım ve plan kararlarına onay veren, asli sorumluluklarını yerine getirmeyerek bu felaketlere sebep olan sorumlulara yönelik herhangi bir idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır?” diye sordu.

Kemalbay şu sorularının da yanıtlanmasını istedi:

Siyasi sorumlular, inşaat şirketleri bölgeye verdikleri can kaybı ve maddi zararlara yol açan bilimden uzak inşaat yapılaşması nedeniyle bedel ödeyecek midir? Siyasi sorumlular istifa edecek midir? Teknik sorumlular cezalandırılacak mıdır?

Giresun’da yaşanan sel felaketinin ardından kent halkının korunması adına  ne gibi önlemler alınmıştır?

Pandemi koşulları da dikkate alınarak konut sorunu yaşayan yurttaşlar tespit edilmiş ve barınma sorunları giderilmiş midir?

Konutlarını kaybedenlere konut, zarar görenlere doğrudan destek verilerek kayıpları giderilecek midir?

Sel bölgesinde ciddi hijyen kaybı yaşandığı için salgından etkilenme riskleri artan kent halkın talep eden kişilere ve arama-kurtarma ekiplerine COVID-19 testi yapılmış mıdır?

Sel bölgesinde ve sel sularında oluşabilecek bulaşıcı hastalıklar için önlem alınmış,  yurttaşlara bilgilendirme yapılmış mıdır?

Doğu Karadeniz Bölgesinde, Karadeniz Sahil Yolunun ardından yaşanan sel ve heyelanların başlıca nedenleri arasında gösterilen HES projelerinin, bölgedeki sel ve heyelanlara nasıl neden olduğu ve etkilerinin araştırılmasına yönelik şimdiye kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

Giresun ili ve bölgesinin “afet bölgesi” olarak ilan edilmesine yönelik çalışmalar var mıdır? Meydana gelen selin asıl nedeninin saptanması ve devamının yaşanmaması adına alınacak tedbirler konusunda herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

Temmuz 2019’da Bakanlığınızca Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı olarak açıklanan 15 maddelik eylem planı Madde 1’ de yer alan “Mekânsal strateji planı ve bütün ölçeklerdeki mekânsal planlar iklim değişikliği parametreleri dikkate alınarak hazırlanacaktır”.kararına yönelik olarak bölgede ne gibi planlamalar yapılmıştır? 

Temmuz 2019’da Bakanlığınızca Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı olarak açıklanan 15 maddelik eylem planı Madde 2’ de yer alan “Trabzon, Rize, Ordu, Giresun, Artvin ve Samsun illeri öncelikli olmak üzere dere yataklarında yer alan binalar tespit edilecek ve uygun alanlar için kamulaştırma ve taşıma süreci planlanacaktır”. kararları uygulanmış mıdır?

Temmuz 2019’da Bakanlığınızca Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı olarak açıklanan 15 maddelik eylem planı Madde 5’ de yer alan “Karadeniz Sahil Yolu’nun yağış sularının denize ulaşmasına engel olan bölümlerinde menfezlerin kapasitesi artırılacaktır, Madde 6’da yer alan Karadeniz Sahil Yolu’nda ve risk altında olan karayollarının altyapısının belli noktalarında ani oluşan taşkınların denize iletilmesini sağlayan su hatları ve tüneller oluşturulacaktır ile Madde 7’de yer alan “Dere yataklarının doğal yapısının bozulmaması için bölgede faaliyet gösteren tesislerde denetimler sıklaştırılacaktır” kararları uygulanmakta mıdır? 

Ekosistemi besleyen, yağmur ve sisin oluşmasının etkenlerinden olan ‘Su Döngüsü’, yüzyıllardır dere yataklarında özgürce akan suların, adeta kelepçelenerek bu tünellere alınmasıyla kesilmesinin iklimsel değişikliklere neden olduğu bilim insanlarınca dile getirildiği göz önüne alındığında Bakanlığınızın bu konuda şimdiye kadar herhangi bir  çalışması olmuş mudur?  

İklim krizini derinleştiren ormansızlaştırma, orman alanlarının tarım alanlarına dönüştürülmesi, dere yataklarının değiştirilmesi, imara açılması, dolgu alanları yaratılması gibi çarpık kentleşme-yerleşme ve canlı yaşamını hiçe sayan ranta dayalı politikalarının terk edilmesi, daha fazla can kaybı yaşanmamasına yönelik olarak Bakanlığınızın herhangi bir çalışması bulunmakta mıdır?

Ülkedeki yanlış su politikalarının değiştirilerek yeni demokratik-ekolojik su politikaları oluşturulması için sularımız üzerinde uygulanan ve tahrip etme, katletme, insansızlaştırma uygulamasına dönüşen projelerden vazgeçilmesine yönelik olarak bilim insanların,  çevreci oluşumların ve halkların talepleri doğrultusunda bir çalışma Bakanlığınızca bir çalışma yürütülecek midir?  

Editör: Haber Merkezi