2 hafta önce, muhalefetin yoğun tepkilerinin ardından, limanların işletme sürelerinin kırk dokuz yıllığına uzatılmasını öngören maddeyi, AKP Grubu, Genel Kurul'da geri çekmişti. Kanunun tümü üzerindeki oylama, plan bütçe sonrasında görüşülmeye bırakılmıştı. Dün, Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda görüşülen kanun teklifi görüşmelerinde, limanların işletme sürelerinin kırk dokuz yıllığına uzatılması tekrar gündeme gelerek, AKP oyları ile kabul edildi. Bu duruma sert tepki gösteren komisyonun CHP’li üyesi Tacettin Bayır, ‘’Meclis Genel Kurulu'nda geri çekilen bir madde, tekrar niçin komisyona geliyor? Bu madde illa meclisten geçmeli diyen veya diyenler kimler? Hangi güç, bunu hangi cüretle istiyor? Neden buna baş eğmek zorunda kalıyorsunuz’’ dedi.

ALTYAPI OLUŞTURULMAK İSTENİYOR

Sanayi ve Ticaret komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, teklifin 2.kez komisyona gelmesinin ardından komisyonda yaptığı konuşmada ‘’ Defalarca kez, bu maddenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirttik. TDİ limanlarının bir kısmının özelleştirilmesine ilişkin Özelleştirme kararları Danıştay tarafından iptal edildi. Söz konusu iptal kararları kesinleşmiş olmasına rağmen mahkeme kararları yerine getirilmemiştir. Madde ile getirilen düzenleme ile bu hukuksuz durum hukukileştirilmek istenmekte ve yeni sözleşmeler yoluyla hem süre uzatılmakta hem de daha önceki mahkeme kararlarının uygulanmaması için altyapı oluşturulmak isteniyor’’ dedi.

‘MİLLİYETÇİYİM’ DİYEN BİR MİLLETVEKİLİ EVET OYU KULLANMAMALI

Konuşmasının devamında Bayır, ‘’ Benim ülkemin, çocuğumun geleceğini Katarlılara peşkeş çekemezsiniz.  Dünyada emperyalist devletler, 3. sınıf Dünya ülkelerinin limanlarını ya satın alıyor ya da işletmesini satın alabilmek için birbirleri ile rekabet ediyorlar. Çünkü limanların ticaret için kritik öneme sahip olduklarını biliyorlar, ön görüyorlar. Çünkü limanlar 1. sınıf dünya devletleri güç dengesidir, güç gösterisidir. Peki, biz ne yapıyoruz? Elimizdeki limanları işletmek yerine Katarlılara ya da 5'li çeteye veriyoruz. Akıl alır gibi değil. Bu maddeye ben yurtseverim, milliyetçiyim diyen hiçbir milletvekili evet oyu veremez. Bunun ittifakla da bir ilgisi yok’’ diyerek sözlerine son verdi.

Editör: Haber Merkezi