Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis genel kurulunda Kredi Yurtlar Kurumu kredilerinin geri ödemelerinde yaşanan sorunlara ilişkin önerge üzerine söz alan CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan dünyanın her yerinde gençliğin umut, gelecek, her alanda gelişme ve yenilik demek olduğunu belirterek, “Ülkemizde ise ne yazık ki gençlerimiz büyük sorunlarla iç içe yaşamaktadır. Genç olarak üniversiteyi kazanırsınız, karşınıza yurt sorunu çıkar, mezun olursunuz, karşınıza iş sorunu çıkar. Resmî verilere göre genç işsiz sayımız yüzde 25'ler düzeyinde. Salgın süreci de düşünüldüğünde bu sayının daha da arttığını söylemek yanlış olmayacaktır” dedi.

DURUM VAHİM

Üniversite gençliğinin sorunlarını araştırmak için verdikleri bir soru önergesinde, “kaç öğrencinin maddi yetersizlikler nedeniyle kaydının silindi?” diye sorduklarını, ilgili Bakanlıktan gelen cevapta ise “2013-2014 öğretim yılında 135 bin, 2014-2015 öğretim yılında 162 bin, 2015-2016 öğretim yılında 192 bin, 2016-2017 öğretim yılında 212 bin, 2017-2018 öğretim yılında ise 408 bin 948 öğrenci üniversitelerden kaydını sildirmiş; beş yılda 1 milyon 100 bin gencimiz yoksulluk ve olanaksızlıklar nedeniyle üniversite hayatını sonlandırmıştır.” denildiğini hatırlatan Arslan, “Durum bu kadar vahim iken benzer sorunlar gençlerimiz mezun olduktan sonra da devam etmektedir” diye konuştu.

E-HACİZLİ GENÇLER

Uzun süre iş bulamadıkları için öğrenim kredisini ödemekte zorlanan gençler hakkında, borç nedeniyle yasal takip başlatıldığını söyleyen Arslan, toplam borçlu sayısının 5 milyon civarında olduğunu kaydetti. Kredileri geri ödemekte zorluk yaşayan bu gençlerin meclisten destek ve ilgi beklediklerini vurgulayan CHP’li Arslan şöyle konuştu: “ Çok sayıda genç zorlukla okuyor. Biz, okuyan gençlerimize sahip çıkamadığımız gibi, okulunu bitiren gençlerimize de maalesef sahip çıkamıyoruz. Onları hayata, ayaklarında prangayla başlatıyoruz, kiminin 20-25 bin TL civarında borcu var. Bu sayı her sene giderek artmaktadır. Bu gençlerimizin üzerinde devletimizin e-haczi vardır, iş yok, para yok ama haciz var. Bu gençlerin içinde bulunduğu zorluğu düşünebiliyor musunuz? İş bulup çalışsalar bu borcu zaten ödeyecekler. Kimi atanamayan öğretmen, kimi ise farklı meslek gruplarından mezun olmuş ülkemizin geleceği gençler. Yandaş holdinglerin vergi borcunu bir çırpıda sileceksiniz ama sıra gençlerimize geldiğinde hesaplarına haciz göndereceksiniz. Bu hangi vicdana, hangi anlayışa sığar? Gelin bu gençlerimizin sorunlarını araştıralım, çözüm için en uygun yolu bulalım, bu borçların tamamını silelim. En azından başlangıç olarak derhâl faizlerini kaldıralım. Bu, bizim ülkemizin gençliğine ve geleceğine olan borcumuzdur.”

İyi Partinin öğrenim kredisi borçlarının araştırılması ve bu borçların yeniden yapılandırılması için meclis araştırması önerisi AKP oylarıyla reddedildi.

Editör: Haber Merkezi