TUGAY CAN / İZ GAZETE - 13 Aralık 1980’de yaşı büyütülerek 17 yaşında idam edilen Erdal Eren’in ölümünün ardından 39 yıl geçti. Aradan geçen 39 yıl içerisinde Türkiye’de idam cezası kaldırıldı ancak Türkiye insan hakları, demokrasi ve ifade özgürlüğü gibi konu başlıkları altında Türkiye büyük bir gerileme içerisinde.

Tüm Türkiye’de 13-15 Aralık tarihlerinde Emek Gençliği tarafından gerçekleşecek etkinlikler ile Erdal Eren, anılacak İzmir’de de Erdal Eren için Sevinç Pastanesi önünde bir anma töreni düzenlenecek.

Erdal Eren’in 39. ölüm yıldönümünde Emek Gençliği Merkez Yönetim Kurulu üyesi Yunus Alpergün, İz Gazete’ye konuştu. Alpergün, Erdal Eren’in yaşının büyütülerek idam edildiği 1980 yılından bu yana Türkiye’de problemlerin değişmediğini kaydetti.

‘KOŞULLAR AYNI’

“Erdal Eren’in Türkiye yaşadığı koşullar bugün de değişmedi” diyen Alpergün, “Geçtiğimiz senelerde Kolombiya’da ve Arnavutluk’ta harç eylemlerinin düzenlendiği sırada Erdal Eren anması gerçekleştirmiştik. Bu sene de tüm Türkiye ve dünya gündemi çok yoğun. Bu yoğun koşullar altında Erdal’ı anacağız. Türkiye’de bir şeyleri değiştirmenin yolunun Erdal’ın yolundan geçtiğini düşünerek anma meselesi olduğunu söylüyoruz. Mesele sadece 17 yaşında bir gencin asılması değil elbette. Daha çok mücadelenin değiştirilmesi” ifadelerini kullandı.

‘GENÇLER BOĞULUYOR’

Erdal Eren’in idam edildiği tarihten bu yana Türkiye’nin demokrasi sorununun devam ettiğini kaydeden Alpergün “AKP, 2013 sonrasında FETÖ ile ayrıştı. Ancak yoluna MHP ile devam ediyor. O günden bu yana demokrasinin kırınıtlarını dahi yok ediyor. Bu ortaklık ile  birlikte Türkiye’yi tek adam tek ittifak yönetiyor” dedi.

Tek adam rejiminin gençlere yönelik tavrının ise üniversitelerde hissedildiğini söyleyen Alpergün sözlerini şöyle sürdürdü:

“Üniversitelerde öğrenci topluluklarının bir etkinlik düzenlemesi nereden baksanız bir yıllık prosedürleri de beraberinde getiriyor. Rektörün ya da dekanın beğenmediği etkinliğin yapılamadığı bir ortam söz konusu. Liselerde ise evrim müfredatı yasaklanıyor. Bu durum böyle olunca gençler hareket alanı bulamıyor. Siyasi partiler gençler ile görüşüyor ve ısrarla herkes şunu söylüyor: Gençler kendilerini ifade edemedikleri için boğuluyor. Gençler 39 yıl önce asılıyordu. Şimdi ise krizden çıkamadıkları için boğulduğunu hissediyor”

Emek Gençliği Merkez Yönetim Kurulu üyesi Yunus Alpergün, 15-24 yaş aralığında işsizlik oranının yüzde 25’leri aştığını hatırlatarak “Türkiye’de Erdal Eren’in yaşının büyütülerek asıldığı koşullar değişmedi. Erdal’ı unutmamak aynı zamanda bu koşullar ile mücadele edebilmek anlamına geliyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi