Cengiz Aldemir/ANKARA - Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda konuşan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Türkiye’nin teknolojideki geldiği noktanın SİHA, İHA,ASELSAN, TAİ’nin yaptığı üretimin yeterli olmadığını ve bunun üzerinden yapılacak bir değerlendirmenin de yanıltıcı olacağını söyledi.

SIRALAMADA YOKUZ

Dünyanın geleceğini şekillendirecek 58 ayrı teknolojik alanda Türkiye’nin ne kadar patent başvurusu olduğunu sorgulayan Bakan, “Bu 58 alanın 50’sinde yüzde 50’den fazlasını Amerika Birleşik Devletleri yapmış patent başvurusunun. 3’üncü sırada Çin var, Güney Kore var, Doğu Asya ciddi anlamda ileride. Bu noktada Türkiye’nin geldiği pozisyon sıralamada bile yok yani patent başvurusunda dünyada sıralamaya girmiyoruz” dedi.

GELECEK YAPAY ZEKA VE İNOVASYONDA

Dünyanın geleceğini yaratıcı zekâ ve inovasyonun şekillendirdiğini, ABD’li bilim ve teknoloji girişimcisi Elon Musk’ın projelerinden örnekler vererek açıklayan Bakan,” Bu girişimci iş adamı çıktı Amerika’da, 3 tane proje yaptı. Bir tanesi PayPal, bir tanesi Tesla, bir tanesi Spacex. Biri öd eme yöntemi, tamamen yaratıcı zekânın ürünü PayPal ve Türkiye’de şu an kullanamıyoruz, elektronik ticarette o konuda ben soru önergesi de verdim ciddi anlamda gerideyiz. Bize avantaj sağlayacak bir ödeme yöntemini kullanamıyoruz. Elektrikli araba üretelim diyoruz, Tesla dünyada bu konuda başı çekiyor; diğeri Spacex, tek bir fikir, yeniden gönderilebilir füze yaparak yani aynı füzeyi yeniden kullanılabilir bir sistem yaparak dünyada Spacex, NASA’nın önüne geçti” bilgisini verdi.

ÖZGÜR ÜLKELER BİLİM ÜRETİR

Türkiye’nin SİHA, İHA üretiminde yüzde yüz kendisine ait bir teknolojisinin olmadığını, yaratıcı zekâya bilgiye özgür düşünceyle ulaşan, demokratik, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığının olduğu ülkelerin ulaştığını söyleyen CHP’li Bakan, “Bizim bunu sağlayabiliyor olmamız lazım, temel mevzu bu yani bir alanda teknolojide çok iyi olabilirsiniz ki o alanda da teknoloji sadece size ait değil; kamera sistemi başkasına ait, motor başka ülkelere ait, teknolojinin tamamını siz yaratmıyorsunuz, yaratmak zorunda değilsiniz elbette ama onu takdir etmekle beraber diğer alandaki Türkiye’nin ihracatındaki yüksek teknolojinin katkısı olan ürünlerin ne kadar olduğunu bilmeden gerçek anlamda bilimsel bir değerlendirme yapmış olmayız. Türkiye’nin on beş yıl öncesinde yüksek teknoloji içinde barındıran ihracat ürünü sayısı yüzde 8’di, sonra yüzde 3’e düştük. Dolayısıyla siz teknoparkların sayısını artırarak, Ar-Ge’ye destek vererek, ülkede bir özgür düşünce ortamı yaratmadan, bilimsel özerkliği üniversitelerde yaratmadan sağlayamazsınız” diye konuştu.

EĞİTİM OLMADAN OLMAZ

Dünyanın ilk 500 üniversitesi içinde hiçbir Türk üniversitesinin olmadığını, kendi üniversite yıllarında Türk üniversitelerinden mezun olan gençlerin Kanada, ABD gibi ülkeler tarafından kapışıldığını hatırlatan Bakan, şu bilgileri paylaştı: “O yıllardan tanıdığım iki üç tane arkadaşım var yine benim jenerasyonumdan, “start up” projeleri yapıp “Exit” yapmış 100 milyonlarca dolara yaptığı şeyi şirketlere satabilmiş arkadaşlarımız var. Yani Türkiye’ye gelip, Türkiye’de teknolojinin üretilmesine katkı sunan arkadaşlarımız var. Şu an ODTÜ’den, Boğaziçi’nden, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden yani bilgiyi üretecek yerlerden mezun bu kapasitede arkadaşımız ne kadar acaba? Bizim bunu değerlendirmemiz lazım. Dolayısıyla Türkiye’de biz bu kanunu çıkarabiliriz, pozitif de olabilir ama temel meseleleri çözmeden, düşünce özgürlüğünü sağlamadan, üniversitelerde bilimsel özerkliği sağlamadan, eğitim seviyesini artırmadan ve hepsinden önemlisi adaleti yeniden tesis etmeden Türkiye’nin teknolojide bir yere gelmesi mümkün değildir.”

Editör: Haber Merkezi