İZ GAZETE - Gaziemir'de Emrez Mahallesi'nde bulunan eski bir akü fabrikasına ait 70 dönümlük bir alanda gömülü bulunan 200 tona yakın radyoaktif nükleer atık, tehlike oluşturmaya devam ediyor. 2016 yılında 1 yılın sonunda işin tamamlanamaması durumunda TAEK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öngöreceği ilave süre verilebilecekken toplam sürenin 2 yılı geçemeyeceği de ifade edilmiş olmasına ve aradan 17 yıl geçmesine rağmen herhangi bir işlem yapılmadı.

RADYOAKTİF BULAŞIKLI SULAR DEREYE KARIŞIYOR

Bölgede yapılan incelemelerde malzemelerin ve cürufların Europium-152 ile bulaşmış olduğu ve bu maddenin nükleer reaktörlerde kullanıldığı tespit edildi. Bir taşeron firmaya verilen ancak ödeme alınamadığı gerekçesi ile işi yarım bırakan firmanın kazdığı çukurların yağmurla birlikte su ile dolması sonucu biriken radyoaktif bulaşıklı sular, alanın da eğimli olmasından dolayı dereye akmaya devam ediyor. Dereye karışan bu sular da yer altı sularından körfeze ulaşıp havayı, toprağı ve suları kirleterek İzmirlilerin sağllığını tehdit eder boyuta vardı.

KEMALBAY İZMİR'İN ÇERNOBİLİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum'un yanıtlaması istemiyle bir önerge verdi.

Kemalbay'ın Meclis'e sunduğu önergede yer alan sorular;

Türkiye’ye girişi yasak olan bu atığın İzmir’de ortaya çıkmasına yönelik herhangi bir araştırma yaptırdınız mı? Gaziemir, Emrez ve Aktepe mahallesinde bulunan akü fabrikasına radyoaktif bulaşıklı atıklar hangi ülkeden kim veya kimler tarafından getirilmiştir?

Dere sularına karışarak toprağı, havayı, suyu tüm canlıları zehirleyen Gaziemir’deki bu ölümcül radyoaktif kirliliği 17 yıldır neden ortadan kaldırmadınız? Kirliliği nasıl ve ne zaman temizleyeceksiniz?

Bilirkişi incelemesi kapsamında bakanlığınızın yapmış olduğu analizin yeterli olmadığı yönündeki ilgili kamu kurumlarının uyarılarını dikkate alan bir çalışmanız oldu mu?

Gaziemir’de yaşayan yurttaşlar daha ne kadar radyoaktif bulaşıklı tehlikeli atıklarla yaşamaya mahkûm edilecekler?

Söz konusu fabrikaya kesilen ceza firma sahipleri tarafından ödenmemiş, üstelik Torbalı’da faaliyetlerine devam ettikleri bilinmektedir. Yani suç işleyenler fiilen cezasız kalmıştır. Ülkeye radyoaktif bulaşıklı atıkları sokanlar ise hiç yakalanmamıştır. Bu cezasızlığın ülkemizi dünyanın radyoaktif atık çöplüğüne çevirmek isteyenleri cesaretlendireceğini düşünüyor musunuz? Bu riski ortadan kaldırmak için ne yapacaksınız?

Torbalı’da faaliyetine devam eden söz konusu tesise Gaziemir’deki ekipmanların da nakledildiği düşünüldüğünde nükleer maddelerle temas eden bu cihazlar nedeniyle çalışanların, makinaların, halkın sağlık kayıtları bulunmakta mıdır?

Halkın sağlığını ciddi anlamda tehdit eden pervasızlık ve denetimsizlik nasıl mümkün olabilmektedir?

Gaziemir’de ve Torbalı’da radyoaktivite başta olmak üzere kapsamlı bir çevresel durum değerlendirilmesi yapılmış mıdır?

Yakın bölgede yer alan su kaynaklarının radyoaktivite ölçümleri yapılmış mıdır?

Atıklardan oluşan sızıntı sularının yer altı suyunu ve insanların sağlığını bozma riskine yönelik bir risk değerlendirmesi yapılmış mıdır?

Türkiye’de radyoaktivite içeren atıklar işlenen başka tesisler var mıdır, varsa hangileridir?

Bu tür işlemlerin yapıldığı tesislerin atıklarında radyoaktivite ölçüm denetimi yapılmakta mıdır?

Gaziemir’de bulunan eski akü fabrikasının bulunduğu alanda yer altında kaç ton atık tespit edilmiştir? Bu atıkların halka verdiği/vereceği zararların boyutları kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?

Çevrenin radyoaktif atıklarla ve radyoaktif yağışlarla kirlenmesini önlemeye yönelik Bakanlığınızca ne tür tedbirler alınmaktadır?

Editör: Haber Merkezi