Gizem TABAN/İZ GAZETE- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) iştiraki İZBETON A.Ş. ile İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi arasında imzalanan protokol sonucu hayata geçirilen Gaziemir Kentsel Dönüşüm Alanı 1. Etap’ın temel atma töreni gerçekleşti. Gaziemir Aktepe Emrez Kentsel Dönüşüm Alanı’nda düzenlenen tören, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılımıyla yapıldı. Törende; Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, TBMM CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, Genel Başkan Başdanışmanı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları yer aldı. 

‘275 KONUT 15 İŞYERİ’

İzBB iştiraki İZBETON A.Ş. ile İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi arasında 28 Şubat 2022’de birinci etabın yapımını başlatacak protokol imzalanmıştı. Birinci etapta 275 konut ve 15 işyeri inşa edilecek. İkinci etapta ise yaklaşık 300 bağımsız birim inşa edilecek. Proje tamamlandığında bölgede yaklaşık 10 bin konut, işyeri, turizm ve ticaret birimi inşa edilecek. İzBB Başkanı Tunç Soyer 27 Temmuz 2022’de ikinci etabın yapım ihalesini kazanan Grand Petrol Ürünleri İnşaat Hazır Beton Özel Eğitim Hizmetleri Turizm Oto Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile inşaat çalışmalarını başlatacak imzayı atmıştı.

‘HAYALLERİNİZ HEDEFİM’

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, temel atma törenindeki konuşmasına kendisine tezahürat yapan gençlere seslenerek başladı. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’yi çağdaş uygarlığa beraber taşıyacağız, bundan en ufak bir endişem yok. Bu ülkede gençler özgürce düşüncelerini ifade edebilmeli, gençler işsiz kalmamalı, geleceklerini yurt dışında değil Türkiye’de aramalı… Sizin bütün hayalleriniz benim hedefim olacak. Gerçekleştireceğiz” dedi.

‘BELEDİYE GÜVENCENİZ’

Kentsel dönüşümde güvencenin önemini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Hepimiz bir şekliyle Anadolu’nun değişik yerlerinden buraya geldik, gecekondular yapıldı, imkanlar sınırlı oldu ama gün geldi. Burası deprem bölgesi, oturulan evin dayanıklı olması lazım, altyapısının olması lazım, bir kente yakışır yaşam standardını yakalamamız lazım. Depremde çok acılar yaşadık, acıların dinmesi gerektiğini biliyoruz. Evlerin depreme dayanıklı olması azım, yetmez, yaşanabilir olması lazım, yetmez, evlerinden bakan insanların doğayı görmeleri lazım, parkları olması lazım. İnsanlar güzel bir ortamda yaşayabilmeli. Aynı zamanda mahallenin bir kültürü vardır, mahalle kültürünün yaşatılması lazım. İnsanları başka bir yere sürerek o kültürden onları mahrum edemezsiniz. Kentsel dönüşüm yapılırken bir güvencenin olması lazım. Evi yıkılacak olan daha iyi bir yere taşınacak olan kişinin, ’Daha güzel bir konutta güvenli bir şekilde yaşayacağım’ demesi lazım. İstanbul’da insanların evleri yıkıldı, beton ormanları yapıldı, vatandaşla müteahhitler karşı karşıya getirildi, insanlar perişan oldu, hala da perişan yaşıyorlar. Ama bizim belediye başkanlarımız böyle bir atmosfere izin vermediler. Siz müteahhit ile muhatap olmayacaksınız. Güven bu işin temel noktalarından biri. Belediye sizin güvenceniz… Güven içinde evleriniz zamanında başlayacak, bitecek. Başkanımız ‘İnşallah anahtar teslimini de beraber yaparız’ dedi. Zamanında bitsin söz veriyorum geleceğim, anahtarları beraber teslim edeceğiz” diye konuştu.  

‘SORUNLARI ÇÖZECEĞİZ’

İktidarın, CHP’li belediye başkanlarına engeller çıkardığını ancak belediye başkanlarının mazeret üretmeden hizmet etmeye devam ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bir şeyden daha emin olmanızı isterim. Başkanlarımıza engel çıkarıyorlar, iş yapamasınlar diye… Ama başkanlarımıza söyledim; asla ama asla mazeret üretmeyeceksiniz, bütün engelleri aşacaksınız hizmet edeceksiniz dedim. Büyükşehir Belediye Başkanımız da bunu söyledi, ‘Mazeret makamı değiliz’ dedi. Onların yapamadıklarını bizim belediye başkanlarımız yapıyor, bütün belediye başkanlarımıza yürekten teşekkür ediyorum. İktidarı aldığımızda Türkiye’nin neresinde olursa olsun tüm vatandaşlarımızın sorunlarına kilitlenip o sorunları çözeceğiz. Bundan emin olmanızı isterim” dedi.

‘EN BÜYÜK DİLEĞİM…’

“İzmir’in çok güzel bir kent olduğunu biliyorum. Ayrıca İzmir milletvekili olduğum için de gurur duyuyorum” diterek açıklamalarını sürdüren CHP Lideri, “Sizlere hizmet etmek, sizlerin sorunlarını parlamentoya getirmek benim görevim. Başkanımız hazine miktar fazlalıklarıyla ilgili sorundan bahsetti. Grup Başkanvekilimiz Engin Altay burada, bu sorunu çözün dedim, çözeceğiniz zaman İzmirlilere haber verin, o görüşmeler parlamentoda yapılırken onlar da izlesin dedim. Hepinizin bu evlerde güven ve huzur içinde olmanız en büyük dileğim. Siz ne kadar güler yüzlü olursanız, siz ne kadar huzur içinde yaşarsanız biz de o kadar mutlu oluruz. Sözüm var bu ülkeye; hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Huzur ve bereket için mücadele edeceğim. Ben saraylara meraklı değilim, benim merakım vatandaşın evidir, sofrasıdır, güler yüzüdür” ifadelerini kullandı.

‘SAĞLIKLI KONUTLAR’

“Gaziemir Kentsel Dönüşüm Alanı birinci etap temel atma töreninde sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum” diyerek konuşmasına başlayan İzBB Başkanı Tunç Soyer, “Bugün, İzmir’in insanca ve doğayla uyumlu dönüşümünde yepyeni bir sayfa daha açıyor, Gaziemir’de dönüşümü başlatıyoruz. İzmir’in yaşlı yapı stoku şehrimizin en temel sorunlarından biri. Bunu çok iyi biliyoruz. Yarım yüzyılı aşan bir sürede oluşmuş bu plansızlığı düzenlemek ise hiç kolay değil. Biz bu sorunu çözmek, her İzmirlinin hak ettiği güvenli ve sağlıklı konutlara kavuşmasını sağlamak için altı bölgede, 248 hektarlık alanda çalışmalarımıza başladık. Gaziemir, Ege Mahallesi, Uzundere, Ballıkuyu, Çiğli Güzeltepe ve Örnekköy’de İzmir’in dönüşümünü adım adım gerçekleştiriyoruz. Genç bir İzmir inşa etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Gaziemir’de, Kentsel Dönüşüm Alanı’nın bugün temelini attığımız birinci etabı, konut ve işyerlerinin bulunduğu yedi adet bloktan oluşuyor. Yaklaşık 151 milyon liralık bedelle, 39 bin metrekare alanda 275 konut ve 15 işyerinin yapılacağı bu inşaat tamamlandığında, vatandaşlarımız depreme dayanıklı ve sağlıklı konutlara kavuşmuş olacak. İzmir’de depreme dayanıklı, yepyeni bir mahalle daha doğacak. Fakat bu tek başına bizim için yeterli değil. Kentsel dönüşüme sadece eski binaların yıkılıp yerine yenilerin yapılması olarak bakamayız. Bakmayız” açıklamalarında bulundu. 

‘ÜÇ TEMEL İLKE’

Kentsel dönüşüm çalışmalarında üç temel ilkeyi benimsediklerinin altını çizen Başkan Soyer, “Birincisi yerinde dönüşüm. Elbette amacımız İzmir’de yaşayan herkese daha güvenli ve sağlıklı evler sağlamak. Fakat biz aynı zamanda İzmirlilerin, dönüşüm sonrası mahallelerinden kopmasına razı gelmiyoruz. Bu nedenle ikinci ilkemiz her bir vatandaşımızın rızasını almak. Yani yüzde yüz uzlaşıyla dönüşüm yapıyoruz. Ve son olarak… Tüm bu süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi güvencesi ve garantörlüğü ile yürütüyoruz. Vatandaşlarımız teker teker tapularını Belediyemize teslim ediyor. Biz de tüm süreci açık ve şeffaf bir şekilde vatandaşlarımızla birlikte yürütüyor ve evlerini inşa edip anahtarlarını teslim ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi İzmir’de kentsel dönüşümün sigortasıdır. Biz kentsel dönüşüm yaptığımız yerlerde evleri yıkarken, ruhları incitmiyoruz. Daha iyisini hep birlikte inşa ediyoruz. Tüm diğer kentsel dönüşüm projelerimizde bunu başardık. Göreceksiniz, burada da aynı başarıyı elde edeceğiz” diye konuştu.

‘İCRAAT MAKAMI’  

Başkan Soyer açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Hepinizin bildiği gibi 30 Ekim depreminden sonra özellikle Bayraklı’da çok sayıda yapı hasar gördü. Devlet desteği alamayan orta ve az hasarlı binalarda yaşayan vatandaşlarımızdan gücü yetenler kendi imkânlarıyla dönüşüm süreçlerini başlattı. Fakat bu imkâna sahip olmayan vatandaşlarımız ne yapacağını bilemeden, kaygı ve endişe içerisinde kaldı.  Fakat biz kendimizi hiçbir zaman mazeret makamı olarak görmedik. Koşullar ne olursa olsun bizim görevimiz icraat makamı olmaktır. Hele hele konu anayasal güvence altında olan konut ve barınma hakkı ise meseleyi elimiz kolumuz bağlı seyredemezdik. Birçok alanda uyguladığımız kooperatifçilik modelini 30 Ekim depreminden sonra zor durumda kalan vatandaşlarımız için devreye aldık. Gördük ki insanlarımız güvenebileceği, sırtını dayayabileceği bir kamu yönetimi anlayışına susamış. Kooperatifçilik modeliyle vatandaşlarımız kendi binalarının müteahhidi oldu, biz de Büyükşehir Belediyesi olarak tüm aşamalarda onların yanında durduk. Bir araya geldiğimizde her şeyin üstesinden gelebileceğimizi bir kez daha hep birlikte göstermiş olduk. Biz Türkiye’nin geleceğini hep birlikte, ortak akılla inşa edeceğimize inanıyoruz.  İzmir’in geleceğini inşa etmede elini taşın altına koymaktan geri durmayan İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifine, belediye şirketimiz İZBETON’a ve bu uğurda alın teri döken tüm çalışma arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Bu doğrultuda bizlere güç veren, cesaretiyle hepimizi yüreklendiren, İzmir’in ve tüm Türkiye’nin umudunu yeşerten Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na şükranlarımı sunuyorum. Partimizin değerli yöneticilerine, milletvekillerimize ve tüm yol arkadaşlarıma bugün bizlerle oldukları için teşekkür ediyorum.“

‘DAYANIŞMA MODELİ’

İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Serdar Deniz de şöyle konuştu: “İzmir kurtuluş  mücadelesinin zaferle sonuçlandığı şehir, Mustafa Kemal Atatürk ve onun ilkelerine bağlılığını ispat etmiş bir şehir. Bu şehrin yerel lideri Tunç Soyer'in vizyonu ile İZBETON'un yöneticilerinin ortaya koyduğu kentsel dönüşümde İzmir modeli yeni bir model. Şehrimizin, dayanışma içinde çağdaş bir anlayışla yenilenmesidir. İzmir iş dünyası her zaman 'İzmir dayanışmacıdır' demiştir. İzmir'in bir sorunu olsa İzmirli geri durmaz. Bu model bir İzmirlinin diğer İzmirlinin konutunu inşa ettiği bir dayanışma modelidir. Her işte olduğu gibi kendi göbeğini kendi kestiği İzmir modelidir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'den başlayarak her İzmirlinin yüreğinin İzmir için atmasıdır. Ekonomik krizde ayağa kalkan bir şehrin hikâyesidir. Kentsel dönüşümde de tam olarak böyle oldu. Belediye Başkanımız Tunç Soyer iş dünyasına çağrıda bulunarak, 'Yıllardır bekleyen kentsel dönüşümü hızlandıralım, kooperatifler kurulsun, yıllardır evini bekleyen hemşerilere ev olsun' dedi. Bizler de elimizi taşın altına koyduk. Çıktığımız bu yolda hemşerilerimiz bize güvendi ve kooperatif üyelerimizi tamamladık. İzmirli bizlere güvendi, şimdi bu güvene layık olma zamanı. Hızlıca ve kaliteli olarak konutlarımızı 28 ayda tamamlayıp teslim edeceğiz.”

KILIÇDAROĞLU'NA: YANINDAYIZ

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun milletvekilleri ile yaptığı değerlendirme toplantısında sorduğu "Gerçekten benimler birlikte misiniz" sorusuna yanıt veren Deniz, "Sayın genel Başkanım, dün sorumuştunuz 'benimle misiniz' diye, evet! İzmirli, İzmirli ile dayanışır, İzmirli İzmirlinin yanındadır. İlk dönemimizi başarı öyküleriyle kapatıp yeni bir dönemi başlatmak için gece gündüz çalışacağız" ifadelerini kullandı. Kooperatifçilik modeline gelen eleştirilere de değinen Deniz, "Çok yorum yapıldı, çok konuşuldu. Bu kez şunu söylemek istiyorum; hep beraber emeğe saygı" dedi.

‘EN MUTLU BENİM’

“Bugünün en heyecanlısı en mutlusu benim” sözleriyle konuşmasına başlayan Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Bu mahallede 15 yıldır yaşananları bizzat ben görüyorum. Vatandaşlarımız 15 yıldır kentsel dönüşümle ilgili çile yaşadı. Bu bulunduğumuz araziler hazineye ait olmasına rağmen kentsel dönüşü yasasıyla İzBB’ye devredilmesi gerekirken maalesef devredilmediğinden, İzBB’nin hukuksal mücadelesiyle İzBB’ye geçtikten sonra dönüşüm başlıyor. 15 yıldır evlerine çivi çakamadılar, 15 yıldır doğalgaz kullanamadılar. Aktepe Emrez’de sadece 1 tane okulumuz var, 44 yavrumuz bir sınıfta eğitim almaya çalışıyor. Sıkıntıları büyük ama bugün çok mutluyum, bugün dönüşüm başlıyor. Bundan 3 buçuk yıl önce 29 Mart akşamı, Tunç başkanım çok iyi hatırlıyordur, bu mahallede buz gibi bir havada toplantı yapmıştık. Vatandaşlarımıza o soğuk havada sımsıcak bir söz verdik; dedik ki bu kentsel dönüşümü biz yaparız. Bugün bu mutluluğu ve heyecanı yaşıyorum. Tunç başkanımıza, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Büyükşehir’in yeni yöntemi İş İnsanları Gaziemir Yapı Kooperatifi ile yola çıkarak yerinde dönüşüm ile hiçbir vatandaşımızı yurdundan, komşusundan etmeden modern çağdaş konutlarda İzmir’in en güzel mahallesini inşa etmeye başlıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

‘İKTİDARIMIZDA ÇÖZECEĞİZ’

Aktepe Emrez’deki vatandaşların tapularıyla ilgili yaşadıkları hazine miktar fazlalıkları sorununa değinen Başkan Arda, “Sayın genel başkanım, yakından takip ettiğinizi biliyorum. Vatandaşlarımızın bir sorunu var; tapularındaki hazine miktar fazlalıkları… Bu konuya hep dikkat çektim, iktidar mensuplarının bu sorunu halletmesi için çağrılar yaptık ama bugüne kadar tek bir adım atılmadı. İnşallah CHP iktidarında bu sorunu çözmek de bize nasip olacak. Bugün Aktepe Emrez Mahallesi baharı yaşıyor. Çok yakında CHP Genel Başkanımızın önderliğinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin en büyük makamı, onun önderliğinde tüm Türkiye baharı yaşayacak. Sayın genel başkanım, Gaziemir olarak bugün de yarın da yanınızdayız” dedi. 
 

Editör: Haber Merkezi