Gizem Taban/İZ GAZETE-Gazetemizin gündeme getirdiği İzmir’de yaşayan kanser hastası 58 yaşındaki Şebnem Sürur'un tedavisinin kemoterapi için kullandığı ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ücretli hale getirilmesi nedeniyle tedavisinin yarım kalmasını CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, TBMM gündemine taşıdı.


SÖZ KONUSU HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ


UZMAN GÖRÜŞÜNE DİKKAT

Haberimizde yer verdiğimiz uzman görüşlerine de dikkat çeken CHP'li Bakan, “Uzman hekimler, ‘Daha önce, 1. basamak kemoterapide (akciğer ilişkili) kullanılan ilacın parası ödeniyordu ve sıkıntı olmuyordu. Çünkü ilacın prospektüsünde 1. basamak tedavi için uygun olduğu yazıyordu. Fakat aynı zamanda SUT'ta da 2. basamakta kullanılması uygundur diye yazıyor. En son SGK SUT (Sağlıkta Uygulama Tebliği) geçerlidir dedi ve sadece 2. basamak kullanılabilir kararı aldı. Buna göre daha önce 1. basamakta başka bir kemoterapi ilacı almış olması gerekiyor. Sonuç olarak SUT kriterleri prospektüs üzeri tutulacak geri ödeme konusunda karar alındı. Tedavisi devam eden hastalarda geriye dönük bir sıkıntı kesinti olmaya başladı. Bu da çok sayıda hastayı mağdur etti, kararın gözden geçirilmesi gerekiyor’ görüşündedirler” ifadelerini kullandı.

BAKAN BİLGİN'E SORDU

CHP’li Bakan, konuya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e ise şu soruları yöneltti:

-Şebnem Sürur ve kanser tedavisi gören hastalar, başta ödemesi SGK tarafından karşılanan hayati bir ilaç için, alınan bir kararla, tedavilerinin ortasında ödeme yapmak zorunda bırakılmış, ödeme yapabilecek ekonomik durumu olmayan hastaların tedavileri yarım kalmıştır. Kanser tedavisi gören hastalara yaşatılan bu mağduriyeti nasıl izah ediyorsunuz?

-Söz konusu ilacın yeniden SGK tarafından karşılanarak kanser tedavisi gören yurttaşlarımızın tedavilerini sürdürmelerini ne zaman sağlayacaksınız?

Editör: Haber Merkezi