İZ GAZETE - İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, tvDen’de 'İzmir'in Gündemi' programına konuk oldu. Yerel seçim gündemine dair önemli açıklamalarda bulundu. Kartal, gazeteci Seçkin Öner ve Mehlika Gökmen ile birlikte gündemi değerlendirdi.

‘BALÇOVA’DA SORUN YOK GİBİ GÖRÜNÜYOR’

Mehmet Ali Çalkaya'nın adaylığının düşürülmesine karşı olduğunu aktaran Kartal, “Türkiye tarihindeki en büyük kitlesel katliamlarından biri olan Ankara Katliamı'na katılması olması olayın haksızlığını gözler önüne seriyor. Köşe yazımda eleştirmiştim ve Fatma Çalkaya'nın adaylığını halka hakaret olarak görmüştüm. Bunun sebebi ise 6 tane daha aday adayının daha olması ve onların da Mehmet Ali Çalkaya'nın davasında yanında olacaklarını bildiğim için onlardan birinin aday çıkmasını daha doğru buluyorum. Aynı şekilde 6 aday adayı da kendilerinden birinin aday çıkmasını bekliyordu. Yaptıkları açıklamayı ben sitem açıklaması olarak düşünüyorum. Ancak şu anda bu konuyla ilgili Balçova'da bir sorun yok gibi görünüyor.” diye konuştu.

‘GAZETECİLİK MESLEĞİ KUTSALLIKTAN ÇIKTI’

Gazeteci Seçkin Öner ise insanların gözünü korkutmak istediklerini ifade ederek, “Burada üzücü olan şey CHP organizasyon başarısızlığından dolayı seçime 20 gün kala çok zayıf bir seçim organizasyonu yapıyor. Mehmet Ali Çalkaya’yı şikayet eden kişinin AKP’li olduğu söylendi. Onlar da CHP’li dedi. En son olarak HDP’li olduğu iddia edilen bir şahıs çıktı. Acı tablo şudur ki artık gazetecilik mesleği kutsallıktan çıktı. 500 lira veren belediyenin haberi yapılır mevzusuna döndü. İnanıyorum ki yeni bir nesil gelecek ve bu durumu düzeltecek. Hükumet'in bu sisteme kısıtlama getirmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Öner sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu konunun çözümü çok basit. Öncelikle her internet sitesi sarı basın kartına sahip gazeteci ve yazı işleri müdürü çalıştıracak ve bunların demirbaş yatırımları olacak. Adresinin de aynı zamanda belli olması gerekiyor. Böyle bir sistem gelişirse medya deformasyonu azalmış olur. Bu durumlardan zarar gören Cumhuriyet Halk Partisi oluyor.”

Mehlika Gökmen ise “Hükümet'in internet sitelerine kısıtlama getirmesi konusunda bazı görüşlerini seslerini duyuramayan sitelerin de bu kısıtlamadan zarar görebilme konusunda endişelerim ve korkularım var.” diye konuştu.

‘HAŞİM KAYA BİLMECESİ’

Haşim Kaya bilmecesi hakkında Binali Yıldırım’a çağrıda bulunan Ümit Kartal, Yıldırım’a ‘Haşim Kaya’nın sizinle bir ilişkisi var mı?’ diye sordu.

Kartal sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hem Bayraklı hem de Balçova Belediyesi’nin kapısından birer kere bile girmedim. Ama özellikle Bayraklı belediye başkanı Hasan Karabağ hakkında kendisini eleştiren çok haberimiz de oldu bu dönemde. Fakat tehdide maruz kaldığı çok açık ortada ve bunun rakipleri tarafından kullanılması ve vatandaşın böyle konuların içine bırakılması doğru bir şey değil. Balçova konusunda ise Haşim Kaya isimli şahıs kendisini Binali Yıldırım'ın danışmanı olarak gösteriyordu. Aynı zamanda eski bir savcı ve koyu bir AKP sempatizanı. İddialara göre sahte bir avukatlık diplomasıyla kendisini tanıttığı söyleniyor ki bunlar mahkeme de iddianameler de geçen şeyler. Bir başka kendisi hakkında iddia ise bir aileyi Fetöcü diye şikayet edip daha sonra benim Ankara'da tanıdıklarım var size kurtarırım tarzında konuşlarının olduğu yönündedir. Sonuç olarak Mehmet Ali Çalkaya'nın Ankara da protestolara katıldıktan sonra sonra yaptığı açıklamalarla ilgili şikayette bulunanın Haşim Kaya olduğu ortaya çıktı. Fakat kendisiyle ilgili yaptığı bir açıklama '' Ben HDP sempatizanıyım'' olmuştur. Buna rağmen 7 Haziran seçimlerinde HDP milletvekili Bayram Ercan'ın 3 ay tutuklu yargılanmasına sebep olan şikayette bulunduğu bilinmektedir. Tüm bunların yanında ekonomik ve siyasi çıkarlarını içiçe koyan bir yayın kuruluşunun da davranışının etik olmadığını söylememiz gerekiyor.”

Seçkin Öner ise sola yakın herkesin terörist olarak gösterildiğine dikkat çekerek “Bu açıdan Haşim Kaya’nın şikayet etmesi artık etik olmayan fakat normal bir şey yok. Türkiye Cumhuriyeti’nde hiç kimsenin hiçkimseden üstünlüğü yoktur. O yüzden burada şikayet etmesi sorunumuz olmamalı. Çünkü yasaya bunu söyleyemeyiz. Haşim Kaya’nın yaptığı sahtekarlıklarla bu şikayeti bağdaştıramayız. Herkes herkesi şikayet edebilir.” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi