YAĞIZ BARUT – TUGAY CAN / İZ GAZETE TÜYAP 24. İzmir Kitap Fuarı’nda Tekin Yayınevi standında İzmirli okurlarıyla buluşan ABC Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Tele 1 kanalı kurucusu Merdan Yanardağ, İz Gazete okurlarına özel açıklamalarda bulundu. Yanardağ’ın imza günü, İzmirlilerin çok yoğun ilgisine tanık oldu.

‘CUMHUR İTTİFAKI’NDA ÇÖZÜLME DERİNLEŞECEK’

AKP iktidarının İstanbul seçimlerinde kumpas kurmaya kalktığını belirten Yanardağ, “2007’den beri adil, dürüst ve şeffaf seçimler yapıldığı kanaatinde değilim. Sürekli bir sahtekârlık ve halkın iradesini çalma girişimine tanık olduk. Bu kez yapamadılar. İstanbul’da seçim sonucunun hala açıklanamamasının sebebi de bu, çünkü kurgu başka şekildeydi. Toplumsal tepkinin bu kadar yüksek, kendi oy kayıplarının bu kadar derin olabileceğini tahmin edemediler. Muhalefet partilerinin seçim sandıklarında sıkı bir denetim kurması, sivil yurttaş insiyatiflerinin ve vatandaşların sandığa sahip çıkmasının yanı sıra, Tele 1 gibi televizyonların yaptığı etkili yayıncılığın ve Ekrem İmamoğlu’nun kararlı duruşunun bu oyunu bozduğunu düşünüyorum. AKP’deki oy kaybının ve Cumhur İttifakı’ndaki çözülmenin daha derin olacağı görüşündeyim. Bütün Akdeniz, Ege şeridinin ve başkentin kaybedilmesinin derin bir siyasal değişim yaratacağını düşünüyorum” diye konuştu.

‘SİYASİ SAHTEKARLIKLA DÜZEN DEĞİŞTİREMEZSİNİZ’

Kutuplaştırıcı, ayrıştırıcı, düşmanlaştırıcı ve bölücü dilin yenilgiye uğradığını vurgulayan Yanardağ, “Bu ülkeyi AKP ve siyasal İslamcılar bir kez daha böldüler. Ancak Türkiye’yi birleştirecek tek gücün ilerici, aydınlanmacı, cumhuriyetçi ve yurtsever sol anlayışın olduğunu gösterdik. Bu kadar parçalanmış ve ayrıştırılmış bir toplumu sadece biz birleştirebilirdik. İnsanlar da bunu gördü ve destek verdi. Bizim izlenme oranlarımızın artmasıyla muhalefetin oy oranlarının artmasının da doğrudan bir ilişkisi olduğunu düşünüyorum. AKP iktidarı çözülmeye başladı, bu sonun başlangıcıdır. AKP, 7 Haziran 2015’ten beri tarihsel ömrü dolduğu halde siyasal ömrünü uzatmaya çalışan bir iktidardır. İstanbul’da mazbatayı vermemekte direnmesinin sebebi bu paniğin işaretidir, ancak ne tehdidin ne paniğin çözülmeye bir çaresi yok. Siyasi sahtekârlık ve hileyle bir düzeni de değiştiremezsiniz. Bir rejim değişikliği gerçek toplumsal kuvvetler arasındaki çatışmayla meydana gelebilir, bunu gördük. AKP’nin iktidarı kaybetme sürecine girdiğini ve en az 2 yıl içinde erken seçime gideceğini düşünüyorum. İstanbul’da da demokratik güçlerin, halkın iradesinin gasp edilmesine izin vermeyeceği inancındayım” ifadelerini kullandı.

 

‘İZMİR’DE SEÇKİN BİR OKUR KESİMİ VAR’

İzmir Kitap Fuarı hakkında da düşüncelerini paylaşan Merdan Yanardağ, “İzmir’e geldiğim için çok mutlu oldum, muhteşem bir atmosfer vardı. Beklenmedik bir ilgiyle karşılandık. Türkiye’deki siyasal atmosfer ve gelişmeyle de ilgili sanıyorum. Bir de bizim Tele 1 televizyonundaki yaptığımız yayıncılıkla da doğrudan bağlantılı olabilir. Bütün kitaplar yarım saat içerisinde bitti. Tele 1’e destek paketleri de bitti. Tekin Yayınevi’nden arkadaşlar da olağanüstü çalışma ortaya koydular. Yüzlerce insan geldi. Genel olarak İzmir’de kitap fuarlarının çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Kitabın İzmir’de toplumsal bir tabanı ve desteği var. Bu yüzden diğer illerden farklı olarak, son derece seçkin bir okur kesiminin takip ettiği bir fuar olduğunu gördüm. Kişisel olarak son derece memnun kaldım” dedi.