İZ GAZETE- İstanbul’da tekrarlanan seçimde CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu tarihi bir oy alarak, AKP’li rakibi İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ı hezimete uğratmıştı. Seçim öncesinde ise iktidar partisi tarafından, CHP’li İmamoğlu’na karalama kampanyaları yapıldığı gibi, seçilse dahi çalışmasına izin verilmeyeceği yönünde tehditler gelmişti. İz Gazete Genel Yayın Yönetmeni Ümit Kartal, ‘Tugay Can ile Gündem Özel’ programında tehditlere karşı CHP’li belediyelerin ve muhalefetin ne yapması gerektiğini yorumladı.

‘YÖNETTİRME DE GÖRELİM DEMEK GEREKİYOR’

31 Mart yerel seçimleri öncesinde, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, ‘Yönetsinler de görelim’ yönündeki çıkışını hatırlatan Kartal, “Muhalefetin de halktan aldığı güçle karşı çıkış yaparak, ‘Yönettirme de görelim’ demesi gerekir. İktidarı, açıkça vatandaşa ifşa etmesi ve ‘Biz şunu şu sebeple yapmak istiyoruz ama merkezi iktidar doğrudan engelliyor’ demesi gerekir. Mesela, Ensar Vakfına, Okçuluk Vakfına şu kadar para gitmiş diye ifşa etmesi lazım. Meral Akşener’in çok güzel bir meclis konuşması vardı. ‘Bu ne böyle! Malazgirt Savaşı’nda bile bu kadar ok atılmadı. Bu kadar para belediyeden neden aktarılıyor?’ diye sormuştu. Kısaca, muhalefetin ‘Yönettirme de görelim’ çizgisinde olması gerekiyor. Buna yönelik şeyler de yapılıyor. Mesela Ankara’da Mansur Yavaş, belediye meclisinde canlı yayın yapıyor ve tüm vatandaşların, kimin neye itiraz ettiğini görmesini sağlıyor. Belediye bütçesinin halka değil de vakıflara, derneklere, tarikatlara, yandaş sermaye gruplarına aktarılması konusunda ısrarcı olunursa, bunu vatandaşa ifşa etmek dışında yapılabilecek bir şey yok.” diye konuştu.

‘VAATLERİ YERİNE GETİRİRSEN BAŞARILI OLMAMAK MÜMKÜN DEĞİL’

İstanbul’da CHP’li İmamoğlu’nun 800 binlik tarihi oy farkının sebebinin seçim sürecinde sürdürülen şeffaflık ve samimiyet olduğunu vurgulayan Kartal, “Her şeyi vatandaşla paylaştı. Açık, dürüst ve net oldu. Bundan sonra da vatandaşa verilen sözlerin unutulmaması gerekiyor. Sıkışılan her durumda yeniden vatandaşa gidip ve vatandaşla yönetmeyi tercih ederse CHP’li belediyeler, bu sürecin yerellerden başlayarak iktidar değişikliğine gideceğini düşünüyorum. İzmir’de örneği var. Çiğli’de belediye başkanı Utku Gümrükçü, makamını mahallere taşıyor. Başkan Yardımcılarını, bürokratlarını yanına alıyor, mahallelerde doğrudan vatandaşları dinliyor ve sorunları çözdürme konusunda adım atıyor. Aynı şey yine Menemen’de var. Belediye Başkanı Serdar Aksoy ‘Halk Meclisi’ kurarak, halk için halkla birlikte çalışıyor. Bunlar madem vaatlerdi, vaatleri yerine getirirsen, başarılı olmamak mümkün değil.” açıklamalarında bulundu.